Schabowy w bramborach Wielu pewnie duma teraz, co to „brambor” , cóż ..nie jest to nic dziwnego, ani egzotycznego , jest to po prostu ,nasz rodzimy, pospolity, ziemniak , tyle że w języku czeskim " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc jak głosi nazwa przepisu , jest to po prostu kotlecior schabowy w placku ziemniaczanym , lub raczej(...)wykonalne , a efekt wart każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 3 osób : 3 grube na około 3 cm, plastry schabu 5 średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól
Ogrodnik w podróżyChwilę nic z przepisów się nie pojawiało, ale już wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 2 podudzia z kurczaka 2 ziemniaki 1 burak 1,5 łyżki sosu sojowego świeże listki rozmarynu świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu Przyprawy : pieprz(...)osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru
Parowar FacetaZiemniaki i ryż. Produkty bardzo popularne w kuchni – każdy z osobna. A gdyby tak je połączyć? Bywa, że pozostaną nam z obiadu resztki ziemniaków i ryżu. Przeważnie robiłam kotlety - albo ziemniaczane, albo ryżowe. Tym razem, dla odmiany – kotlety ziemniaczano ryżowe. Składniki: - 750g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - 300g (1 torebka) ugotowanego ryżu - 6 szalotek - 350g boczku (wędzony, parzony(...)mąka ryżowa) - olej rzepakowy do smażenia Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki – całość podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ryż, posiekany szczypiorek, oregano, sól (z solą ostrożnie, bo boczek jest słony), pieprz, jajka, skrobię kukurydzianą – mieszamy. Następnie dodajemy przesmażony boczek – ponownie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, panierujemy w mące
mojewypiekiinietylkoRewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 szklanka bulionu warzywnego natka pietruszki Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego
Moja Galeria SmakuZiemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy(...)liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść
Mama Gotujedzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków). Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami(...)odrobiną cukru. Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie. Składniki: 700 g ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli truskawki dodatkowo: roztopione masło do polania knedli cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić. Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli truskawki są duże
Mama Gotujewysokich temperaturach się nie sprawdza. Zieloną cebulkę możecie zastąpić dowolną zieleniną - np szczypiorkiem, koperkiem itp. - lub dodać wszystkiego po trochu :) Na bogu już jest jedna sałatka do grilla z ziemniakami, jednak ta sporo różni się od poprzedniej, nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych pęczek zielonej cebulki(...)sól, pieprz 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy 1 opakowaniu sosu do sałatek (u mnie paprykowo - ziołowy Knorr) Młode ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie za pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę. Płuczemy pod wodą i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Gdy ziemniaki wystygną kroimy je na plastry lub mniejsze kawałki ( w zależności od wielkości
My simple kitchenŚwieża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez(...)praskę. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki. Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie
Maminek kulinarnypozostałe 7! Babka ziemniaczana Psotki Babka ziemniaczana Bożeny Babka ziemniaczana Asi Babka ziemniaczana Kasi Babka ziemniaczana Izy Babka ziemniaczana Basi Babka ziemniaczana Oli Składniki: 1,5 kg ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki(...)ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki bardzo chłoną przyprawy) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do wysmarowania formy 100 ml słodkiej śmietanki 1. Na tarce zetrzeć najpierw 1 białą cebulę, następnie ziemniaki (to uchroni ziemniaki przed nadmiernym
Kuchnia Prezydentowejmiesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody(...)patelnię z oliwą. Na patelni doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Jak jedna strona kurczaka zrumieni się to dopiero wtedy obracamy na drugą stronę. Pod koniec gotowania ziemniaków i smażenia kurczaka wrzucamy na gotującą się wodę szparagi. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Szparagi gotowaliśmy w zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru
Kuchenne WariacjeWami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też ostatnio przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować(...)żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Gdy ziemniaki i jajka nam się ugotują i wystudzą zabieramy się za robienie sałatki. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Jajka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka a pora w ćwierć plasterki. Ogórki obraliśmy i też pokroiliśmy
Kuchenne Wariacjeproste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Ostatnio kumpela podrzuciła mi pomysł na jedną z nich, który postanowiłam przerobić po swojemu i wprowadzić w życie :) Składniki: - ok. 0,5 kg ziemniaków - jedna podwójna pierś z kurczaka - 2 duże cebule - 200 ml śmietany 12% - 1 jajko - 100 g startego żółtego sera - papryka słodka - papryka ostra - czosnek granulowany - zioła prowansalskie - gałka muszkatołowa - suszona(...)pietruszka - sól, pieprz, olej do smażenia Na początku musimy ugotować ziemniaki tak, by pozostały lekko twarde. Ich ilość zależy od posiadanego przez nas naczynia do zapiekania / brytfanki - musi wystarczyć na dwie warstwy ;) Ja kroję je w grubsze talarki przed gotowaniem, dzięki czemu szybciej miękną, ale można pokroić już ugotowane, jak kto woli :) Gdy ziemniaki siedzą już w osolonej wodzie zabieramy
Kulinarne zapędy Kokosarobię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami . W tym sensie stanowi więc ono połączenie trzech różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc(...)umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie
Kulinarna Pokusadodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę(...)podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub -jak ja- w melakserze. Starte ziemniaki przełożyć na sitko wyłożone gazą i zostawić, żeby odsączyć masę z nadmiaru soku. Z tego płynu zlać górną warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków
UgotujmyTo.pl