naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajlepiej zrobić więcej i po ugotowaniu zamrozić -starczą wtedy na dłużej Składniki : Ciasto 1 kg mąki 1 jajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyleczyć anemię (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza) Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych: - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki(...)też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka nasion słonecznika - 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru - łyżeczka kuminu - sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby jej nie rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach
Pland based fillewykorzystajcie kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną
Moja smaczna kuchniapomidorem, papryką i oregano Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka(...)pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Moja smaczna kuchniamarchewki, obrane i drobno pokrojone 2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa 500 g zielonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego 1 ziemnak obrany i grubo pokrojony 6 kaczych nóg confit 200 g młodego szpinaku sól morska, pieprz czerwony ocet winny jogurt naturalny bukiet ziół
Stare Garygatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka, soczewica, marchew i cebula. I jeszcze kilka przypraw – oczywiście wedle uznania. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej) 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka(...)oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa
Roślinna - blog wegańskizawsze. Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki: 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego 1 marchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz ognista mieszanka przypraw KAMIS dodatkowo: 200 g dobrej kiełbasy 50 g sera żółtego, np Bursztyn
kolorowotorcikowopełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;) Składniki (9 muffinek): 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g) 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki(...)zagęszczenia Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy. Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody
Kolorowy Przepisowniksoczewica z tego przepisu że postanowiłam ją zrobić jeszcze raz dodając więcej warzyw i innych składników. Doprawiłam po swojemu dorzuciłam to i owo, podlałam obficie winem i dłużej gotowałam soczewice żeby była bardziej miękka na życzenie lubego. Wyszło danie idealne na styl azjatycki nadające się na obiad jak i również do pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny(...)mięsa mielonego z indyka zioła prowansalskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody do ugotowania soczewicy 3-4 marchewki pokrojone w talarki 1 por przekrojony w poprzek i później w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 cukini pokrojonej w plasterki
Piekielna Kuchnia PatiDuszone kiełki soczewicy + brązowy ryż Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung. I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie. Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty(...)łyżeczki kurkumy - mieszanka kiełków na patelnię - grys chili ( fasoli mung, soczewicy, cieciorki) - ½ łyżeczki curry - kawałek papryki chili - świeżo mielony pieprz
Wegańska kuchnia orientalnacieciorki kiedyś się doczeka swojej kolejki... ;) muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki, bo teraz nie miałam do tego głowy i lista braków niebezpiecznie się wydłuża :) Składniki: 3 szkl. zielonej soczewicy (przed ugotowaniem) 2 duże marchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka
Kolorowy Przepisowniklubi pasztety powinien wypróbować ten przepis bo to absolutny hit. Przepis pochodzi z książki kulinarnej „Jadłonomia” Marty Dymek. U mnie z minimalnymi zmianami. 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego
Mienta blog