średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium
Martyna Cooksśrednie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium
Martyna Cooksprosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje! Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę
Codzienne Gotowanieprzepisem. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła
Przysmaki Karolkijego tajską zupę . Dzisiaj zaś przygotowałam pierogi z zieloną soczewicą i bryndzą. Polecam, bo są naprawdę smaczne :) To moje ostatnie danie z warzyw strączkowych. Z niecierpliwością czekam na hasło następnego tygodnia ! Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Nadzienie: 100 g soczewicy (u mnie zielona) 250 g bryndzy cebula jajko sól pieprz masło (do podsmażenia(...)cebuli) Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę, bryndzę, cebulę i jajko połączyć. Farsz doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia
zadanie-gotowaniemoim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki ziele angielskie(...)pietruszki i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy całość zacznie wrzeć wsyp do garnka przepłukaną soczewicę czerwoną i zieloną. Wlej pozostałą ilość wody, czyli 800 ml, dodaj bulion w proszku i gotuj od momentu zagotowania 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj odsączoną z zalewy cieciorkę
Zdrowie na języku :PAlternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Recykling warzyw z rosołu. Na co dzień i od święta :) 3 marchewki pietruszka pół selera 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki zielonej soczewicy 2 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić
Atlas Smakówjest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny – ok. 1,5 l - sól – 1 łyżka - pieprz – 1 szczypta - śmietana słodka 18% – 50 ml - makaron
Ostra na SłodkoSoczewica • 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sos tabasco do smaku Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę
Smakowity Blog Kulinarnypodlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego
ladykitchenMatki_Wariatki stanowiła jedynie bazę. I tak, jak to u mnie bywa, zrobiłam zupełnie inaczej. WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. /inspiracja: Matka_Wariatka ;/ na keksówkę lub mniejszą tortownicę 250g zielonej soczewicy 2 białe cebule 1/2 brokuła 300g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany pęczek koperku(...)pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł. Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać. Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g zielonego groszku, resztę odstawiam na chwilę na bok. Gdy warzywa są odpowiednie, odcedzam cały płyn od gotowania. Wszystko miksuję blenderem
W kuchni Karmel-itkiCurry DHANSAK to danie z kuchni indyjskiej. Tradycyjne powinno zawierać soczewicę. Składniki: 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy 2-3 szklanki bulionu z kurczaka kawałki z kurczaka np.filety puszka pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około(...)kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstawiłam. W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty
potrawyregionalnewybór unikajmy łososi z hodowli czy tzw. łososi norweskich, których mięso jest często sztucznie barwione i niestety mniej odżywcze od tych dziko żyjących. Sposób przygotowania soczewicy jest bardzo prosty. Zieloną soczewicę najpierw płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (około 1 cm nad powierzchnię) i moczymy ok.30 minut następnie gotujemy przez 25-30 min. Artykuł Łosoś z soczewicą
Ciasna KuchniaPosypać posiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki(...)łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić i ostudzić. Zielony groszek ugotować, odcedzić i ostudzić. Groszek połączyć z soczewicą. Ugotować jajka, posiekać ,dodać do grochu z soczewicą. Następnie dodać posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu. Ser pokroić w nieduże kawałki lub pokruszyć i ułożyć na sałatce
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy
Weganka gotuje