zielona soczewica - 524 przepisów (strona:10/35)

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 240

wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić.  Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście  dodać  do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem  na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinowo-szpinakowa 139

racji tego że sąsiedzi ukochali mnie górą szpinaku postanowiłam go utopić. Składniki: około 1 kg szpinaku 3 pęczki botwiny 2 bataty lub zwykłe ziemniaki 2 marchewki 100 g suchej zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, odcinamy główki buraczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej. Doprawiamy solą, zielonym

greenscarf
LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł 147

LunchBox:  Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł Pojemnik, jaki widnieje na zdjęciu, jest moim ulubionym;) Mega praktyczny, bo ma 3 przegródki, co pozwala na spakowanie pełnego obiadu z dodatkami;)  Dostępny w Makro i Carrefourze za kilkanaście złotych, przynajmniej u mnie w mieście. Pamiętajcie, żeby ozdabiać swoje lunche: wyglądają wtedy znacznie atrakcyjniej, a w końcu jemy najpierw spojrzeniem(...)ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku - Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili - W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik - Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem, to najlepiej soczewicę i brokuła włożyć do woreczka śniadaniowego

Wegańska kuchnia orientalna
31 dań jednogarnkowych 5594

cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2718

cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
17 dań jednogarnkowych! 422

cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
Arabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy 231

jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                    - 1 łyżeczka garam masali - 35g zielonej soczewicy                      - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 1 ząbek czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Pasta do chleba z soczewicy 197

było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z zalewy 3/4 szklanki słonecznika 2łyżki majeranku 2łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chili pieprz i sól do smaku Wykonanie: Soczewicę najlepiej wcześniej

Apetyt na Zielone
30 przepisów na listopad 171

ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną

Moja smaczna kuchnia
HARIRA – MAROKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ I CIECIORKĄ 320

Harira – marokańska zupa pomidorowa z zieloną soczewicą i cieciorką. Bardzo aromatyczna, pikantna, gęsta, sycąca… Zupa, której nie można się oprzeć. Dlatego nie dziwcie się ilości użytych składników. Takiej zupy nie gotuje się dla dwóch, trzech porcji, tylko od razu wielki gar. Harira to dobry pomysł na danie imprezowe. Moja wersja oparta jest tylko na... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Placki z soczewicy z warzywami 143

mamy. Zanim zdecydujecie się je przygotować musicie być świadomi, iż ugotowana soczewica w ustach podczas jedzenia przypomina groch, nie smakiem a konsystencją. Do przygotowania placków potrzeba nam: 1 opakowanie zielonej soczewicy (około 500g) 1 ogórek szklarniowy 1 cukinia (średniej wielkości) 1 puszka odsączonej kukurydzy garść świeżego estragonu suszone zioła: cząber, tymianek, czosnek i czosnek niedźwiedzi sól, pieprz 3 jajka

Kuba Gotuje
Grochówka z cieciorką i soczewicą 220

było więc ugotowałam, ale oprócz grochu dałam również cieciorkę i soczewicę. Wyszła bardzo pyszna i pożywna zupka. składniki: 1 szklanka grochu łuskanego 1/2 szklanki cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść

Monia miesza i gotuje
Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto 194

Składniki:  opakowanie makaronu fusilli rigati  mozzarella  brokuły  szklanka zielonej soczewicy  3 ząbki czosnku  8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine  sól pieprz  szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach  Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 217

które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok  – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony italian.about.com na 4 porcje Składniki: 225 g zielonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, obrane 80 ml oliwy extra vergine 250 g bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 4 kiełbasy cotechino (ja wykorzystałam kiełbasę parówkową

Chilli Czosnek i Oliwa