zielona soczewica - 524 przepisów (strona:11/35)

Pasta z zielonej soczewicy 274

Smaczna alternatywa do kanapek. Mój syn przepada za soczewicą, może jeść ją łyżkami. Dlatego przygotowałam pastę. Wspaniale smakuje z chrupkim kukurydziano- jaglanym pieczywem firmy Tovago. Składniki 10 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 5 orzechów … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z tuńczykiem i soczewicą 263

śniadanie :) Składniki 150 g zielonej soczewicy 3-4 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka sałatkowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i soczewicą

czarrna od kuchni
Spaghetti z bakłażanem i soczewicą 119

Spaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy                      - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach           - odrobina cynamonu - 1 bakłażan(...)łyżeczka ziół prowansalskich - 40g zielonej soczewicy                                 - świeżo mielony czarny pieprz - ½ cebuli cukrowej                                        - ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 ząbki czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa z jarmużu z soczewicą i pieczarkami 187

Składniki: jarmuż krojony (100 g) pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda  sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie

Weganka gotuje
Zupa jarzynowa z soczewicą 179

jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie

Proste Potrawy
Pikantna pasta z soczewicy, czyli jak wykorzystać resztki;) 198

Zostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Soczewica z pieczarkami i boczkiem 165

zagościła w mojej kuchni teraz pora na soczewicę. Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła tymianek Kamis sól 2 liście laurowe Kamis 100 g wędzonego boczku w plastrach woda Soczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy

Monia miesza i gotuje
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 196

powstały z ugotowanych i wcześniej skiełkowanych nasion roślin strączkowych - ciecierzycy, fasolki mung, soczewicy . Następnie je zmiksowałam z przyprawami i olejem na w miarę gładkie puree i wyłożyłam na talerz za pomocą gałkownicy do lodów :D  Nie obyło się bez warzyw. Tym razem postawiłam na warzywa zielone - cukinię, brokuł oraz fasolkę szparagową. Nie zabrakło cebulki i czosnku oraz aromatycznych przypraw(...)odżywiania. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i sami spróbujecie przygotować podobne danie w swoich domach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy  (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy  (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung  (Alfa-koszyk) 3 łyżki oleju z orzechów włoskich  (Alfa-koszyk) 1,5 łyżeczki soli himalajskiej  1,5 łyżeczki pieprzu

Zdrowie na języku :P
Pasztet z soczewicy 175

wersję pasztetu - z soczewicy. Fani mięsa będą przerażeni, bo nie ma w nim go ani grama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104.    Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać

Pasja Smaku
Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 203

Dziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie

BaRepas
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 366

zachęcam - jedzmy soczewicę. Dzisiaj pyszna, lekka, wręcz dietetyczna zupka z jej dodatkiem, na którą natknęłam się w gazecie, troszkę pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól

Smaczne Zdrowe
Wegetariańska potrawka z kaszy, soczewicy i warzyw :) 162

prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża marchewka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju rzepakowego  przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku Przygotowanie: Soczewicę

Zdrowie na języku :P
Jajka smażone z soczewicą i bakłażanem z dodatkiem chorizo 145

bakłażanem, pomidorami i chrupiącym chorizo. A wszystko to pod warstwą rozpuszczonego i ciągnącego się sera mozzarella. Idealny pomysł na sycące śniadanie! Składniki (na 3-4 porcje): 1/2 szklanki zielonej soczewicy + 1 szklanka wody 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 mały bakłażan 3-4 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli

Mango Papaja
Sałatka z soczewicą, granatem i miętą 235

powstała podczas bezglutenowych warsztatów z marką Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca.     Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz   Wykonanie: Soczewice (każdą

Pasja Smaku
Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej 256

Bezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli  garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę

Taste Of My Day
Zupa z soczewicy 228

dostarcza około 536 kcal, 35,6 g białka, 9,8 g tłuszczu, 96,7 g węglowodanów oraz 16,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g nasion zielonej soczewicy 3 łyżki oleju roślinnego 3 - 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 kolorowe papryki 3 - 4 pomidory (lub 400 g pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 2 liście

W kuchni Katie
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1626

Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste

Moja smaczna kuchnia