Harira – marokańska zupa pomidorowa z zieloną soczewicą i cieciorką. Bardzo aromatyczna, pikantna, gęsta, sycąca… Zupa, której nie można się oprzeć. Dlatego nie dziwcie się ilości użytych składników. Takiej zupy nie gotuje się dla dwóch, trzech porcji, tylko od razu wielki gar. Harira to dobry pomysł na danie imprezowe. Moja wersja oparta jest tylko na... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcumamy. Zanim zdecydujecie się je przygotować musicie być świadomi, iż ugotowana soczewica w ustach podczas jedzenia przypomina groch, nie smakiem a konsystencją. Do przygotowania placków potrzeba nam: 1 opakowanie zielonej soczewicy (około 500g) 1 ogórek szklarniowy 1 cukinia (średniej wielkości) 1 puszka odsączonej kukurydzy garść świeżego estragonu suszone zioła: cząber, tymianek, czosnek i czosnek niedźwiedzi sól, pieprz 3 jajka
Kuba Gotujebyło więc ugotowałam, ale oprócz grochu dałam również cieciorkę i soczewicę. Wyszła bardzo pyszna i pożywna zupka. składniki: 1 szklanka grochu łuskanego 1/2 szklanki cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść
Monia miesza i gotujeSkładniki: opakowanie makaronu fusilli rigati mozzarella brokuły szklanka zielonej soczewicy 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły
Moja smaczna kuchniaktóre pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony italian.about.com na 4 porcje Składniki: 225 g zielonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, obrane 80 ml oliwy extra vergine 250 g bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 4 kiełbasy cotechino (ja wykorzystałam kiełbasę parówkową
Chilli Czosnek i OliwaSmaczna alternatywa do kanapek. Mój syn przepada za soczewicą, może jeść ją łyżkami. Dlatego przygotowałam pastę. Wspaniale smakuje z chrupkim kukurydziano- jaglanym pieczywem firmy Tovago. Składniki 10 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 5 orzechów … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśniadanie :) Składniki 150 g zielonej soczewicy 3-4 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka sałatkowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i soczewicą
czarrna od kuchniSpaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach - odrobina cynamonu - 1 bakłażan(...)łyżeczka ziół prowansalskich - 40g zielonej soczewicy - świeżo mielony czarny pieprz - ½ cebuli cukrowej - ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 ząbki czosnku
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: jarmuż krojony (100 g) pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie
Weganka gotujejakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie
Proste PotrawyZostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzagościła w mojej kuchni teraz pora na soczewicę. Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła tymianek Kamis sól 2 liście laurowe Kamis 100 g wędzonego boczku w plastrach woda Soczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy
Monia miesza i gotujepowstały z ugotowanych i wcześniej skiełkowanych nasion roślin strączkowych - ciecierzycy, fasolki mung, soczewicy . Następnie je zmiksowałam z przyprawami i olejem na w miarę gładkie puree i wyłożyłam na talerz za pomocą gałkownicy do lodów :D Nie obyło się bez warzyw. Tym razem postawiłam na warzywa zielone - cukinię, brokuł oraz fasolkę szparagową. Nie zabrakło cebulki i czosnku oraz aromatycznych przypraw(...)odżywiania. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i sami spróbujecie przygotować podobne danie w swoich domach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung (Alfa-koszyk) 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (Alfa-koszyk) 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 łyżeczki pieprzu
Zdrowie na języku :Pwersję pasztetu - z soczewicy. Fani mięsa będą przerażeni, bo nie ma w nim go ani grama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104. Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać
Pasja SmakuDziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie
BaRepas