zachęcam - jedzmy soczewicę. Dzisiaj pyszna, lekka, wręcz dietetyczna zupka z jej dodatkiem, na którą natknęłam się w gazecie, troszkę pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól
Smaczne Zdroweprawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki (3 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g soczewicy zielonej 1/2 średniej cukinii 1 duża marchewka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku Przygotowanie: Soczewicę
Zdrowie na języku :Pbakłażanem, pomidorami i chrupiącym chorizo. A wszystko to pod warstwą rozpuszczonego i ciągnącego się sera mozzarella. Idealny pomysł na sycące śniadanie! Składniki (na 3-4 porcje): 1/2 szklanki zielonej soczewicy + 1 szklanka wody 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 mały bakłażan 3-4 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli
Mango Papajapowstała podczas bezglutenowych warsztatów z marką Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz Wykonanie: Soczewice (każdą
Pasja SmakuBezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę
Taste Of My Daydostarcza około 536 kcal, 35,6 g białka, 9,8 g tłuszczu, 96,7 g węglowodanów oraz 16,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g nasion zielonej soczewicy 3 łyżki oleju roślinnego 3 - 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 kolorowe papryki 3 - 4 pomidory (lub 400 g pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 2 liście
W kuchni KatieBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste
Moja smaczna kuchniałyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka
kawawszklanceSkładnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 główka młodej kapusty ok. 1/2 kg drobnych młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1 pęczek kopru 3/4 szkl zielonej soczewicy 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, … Czytaj dalej Młoda kapusta duszona z soczewicą
czarrna od kuchnikonieczności namaczania wcześniej. Szybko, smacznie i zdrowo. Dzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół
Codzienna kuchnia niecodziennadanie zaspokoi głód każdego głodomora, a dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Danie ma też tą zaletę, że można przygotować go więcej i wcześniej, a później tylko odgrzać. SKŁADNIKI: 300g soczewicy zielonej 500g ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 1 1/2 l bulionu drobiowego 1 liść laurowy 4-6 ziaren
https:KKuchniaMniampowoduje powolne przyswajanie cukrów i ogranicza napady głodu. W połączeniu z chudą piersią z kurczak, pomidorami i aromatyczna bazylia stanowi lekki i smaczny posiłek. Składniki: 500g zielonej soczewicy podwójna pierś z kurczaka 8 średnich pomidorów garść świeżej bazylii masło klarowane do smażenia siemię lniane do posypania sól, czarny pieprz, oregano Wykonanie: Soczewicę gotujemy na półmiękko. Pod koniec gotowania
Pyry na Gazkwasu foliowego. Zupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny. Składniki -soczewica zielona u mnie ze sklepu Owocowy Raj -2 ząbki czosnku -1 marchewka -pietruszka natka -bazylia listki -sól i pieprz -oliwa z oliwek Opcjonalnie ser typu ricotta(...)mnie ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej - suszony pomidor, bazylia, czosnek Umyj soczewicę na sitku pod bieżącą wodą. Dodaj sól, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie ugotuj do miękkości. Sugerowana ilość wody to szklanka soczewicy- 2 szklanki wody. Dosmacz pieprzem i oliwą z oliwek przed samym podaniem. Wspaniała włoska zupa, którą na Kalabrii i nie tylko, podaje się w Sylwestra/Nowy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem
Proste Potrawy