czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 żółtka (nie są konieczne jeżeli nie jesz również jaj) - 3 szalotki - przyprawy: kminek mielony, sól
SMYKWKUCHNITutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler - najwięcej por kiełki lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam jak w tych
Zdrowa Kuchnia Sowyporową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia(...)soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kotlety z soczewicy i marchewki: Soczewicę płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wrzątku z czajnika, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy przez 15 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą
Poezja smakuTym razem mamy dla Was przepis z książki Anny Starmach i Marii Kruczek „Lekkość” - potrawka z soczewicy :) To bezglutenowe, a do
Kuchenne Wariacjeparmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml 50 g masła / 50 g butter fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze / string(...)minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę
Projekty ze smakiempora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki
AZgotuj!wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej kaczce, crepes, tarte tatin i jeszcze wiele innych francuskich specjałów z przyjemnością patrzyłam na mój zielony talerz i delektowałam się każdym kęsem. Spróbujcie i oceńcie. Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą Składniki: na 4 porcje 12 dużych tortilla 150 g brązowej soczewicy 100 g pęczaku ¾ l warzywnego bulionu 2 puszki krojonych pomidorów(...)lekko aldente. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i seler. Podsmaż na oliwie. Wlej pomidory, dodaj przyprawy i sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Zdejmij sos z kuchni i odstaw do odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp
codojedzeniachili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym
Humanistka w kuchnisłodk o ) i wyszło następne super danko zrobione wg zasad Kuchni Pięciu Przemian:) Składniki na 2 porcje: * 100 g soczewicy brązowej * 100 g ryżu brązowego naturalnego * kilka suszonych pomidorów w oliwie * kilka oliwek zielonych nadziewanych anchois (moje ulubione) * łyżka kaparów * przyprawy: sól morska, kminek, majeranek, ząbek czosnku Robiłam tak: 1. na wrzątek 1/4 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: kilka sztuk szparagów zielonych 1 jajko mieszanka: kiełki fasolki mung, cieciorki i soczewicy odrobina octu- kilka kropli- ocet przyspiesza ścinanie się białek jajka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne kilka sztuk serka Apetina z chilli do dekoracji-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez kilka minut 5-10 minut- do czasu aż szparagi zmiękną odrobinę
KreatywnePinygłodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili
vegetanieKolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód. Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz
Z Majeczką w kuchninajbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz
kawawszklanceziele angielskie czosnek majeranek sól,pieprz 2 -3 grzybki suszone łyżka masła 1 łyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam(...)momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również ZUPĘ Z CIECIERZYCY
potrawyregionalneporcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka rzodkiewek * PRZYGOTOWANIE Leszcz Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój
Food Square