zielona soczewica - 524 przepisów (strona:22/35)

Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 174

chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym

Humanistka w kuchni
Soczewica z ryżem? No pewnie! 135

słodk o ) i wyszło następne super danko zrobione wg zasad Kuchni Pięciu Przemian:) Składniki na 2 porcje: *  100 g soczewicy brązowej *  100 g ryżu brązowego naturalnego *  kilka suszonych pomidorów w oliwie *  kilka oliwek zielonych nadziewanych anchois (moje ulubione) *  łyżka kaparów *  przyprawy: sól morska, kminek, majeranek, ząbek czosnku Robiłam tak: 1. na wrzątek 1/4 łyżeczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jajko po benedyktyńsku na szparagach z wody 138

Składniki: kilka sztuk szparagów zielonych 1 jajko mieszanka: kiełki fasolki mung, cieciorki i soczewicy odrobina octu- kilka kropli- ocet przyspiesza ścinanie się białek jajka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne kilka sztuk serka Apetina z chilli do dekoracji-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez kilka minut 5-10 minut- do czasu aż szparagi zmiękną odrobinę

KreatywnePiny
Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os. 249

głodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili

vegetanie
WIOSENNA SURÓWKA Z NOWALIJEK I SOCZEWICY 135

Kolacje muszą być lekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód.   Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz

Z Majeczką w kuchni
Kasza jaglana z soczewicą i pomarańczowym dressingiem 141

warzywami również zachwyca podniebienie. Dzisiaj w formie sałatki. Z orzeźwiającym pomarańczowy, moim ulubionym ostatnio dressingiem. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól lub przyprawa warzywna pół szklanki oliwek pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka mała garść rukoli Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek świeżo wyciśniętego

Czerwień i błękit
Syta zupa z dyni i soczewicy 146

najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz

kawawszklance
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 177

ziele angielskie czosnek majeranek sól,pieprz 2 -3 grzybki suszone łyżka masła 1 łyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam(...)momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również  ZUPĘ Z CIECIERZYCY

potrawyregionalne
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 127

porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka rzodkiewek * PRZYGOTOWANIE Leszcz Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój

Food Square
Letnia sałatka makaronowa 888

pietruszki i cienki szczypiorek 1 cebulka 2 ogórki kiszone tegoroczne kilka pomidorków koktajlowych ok. 100 g makaronu mini farfalle 1 łyżka gotowanej na parze soczewicy Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i ziarnisty pieprz zielony Sos: 1/2 łyżki majonezu Winiary z dodatkiem 1 łyżki jogurtu greckiego Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (na 100 g makaronu, 1 litr wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 193

moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle fajna, że szybko się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać. Myślę, że z zieloną ta zupa również wyjdzie smaczna, o ile komuś będzie się chciało z nią bawić ;) Nie dodawaliśmy wcześniej soli

Kulinarne zapędy Kokosa
Ryż z soczewicą 186

Składniki: ryż (1 szklanka) czerwona soczewica (1/2 szklanki) marchewka (1 szt. duża) cebula (1 szt. mała) cukinia zielona (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) sól czosnek niedźwiedzi garam masala oliwa z oliwek woda Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość(...)solą. Mieszamy. Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala.  Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy

Weganka gotuje
SAŁATKA TELEWIZYJNA 301

Ostatnio w "Pytaniu na śniadanie" była przedstawiona sałatka z czerwoną soczewicą, oczywiście od razu ją zrobiłam. Wcześniej wydawało mi się, że jak sałatka to tylko zielona odmiana natomiast efekt końcowy, imponujący .Trochę zmodyfikowałam a mianowicie podzieliłam składniki na pół, jedną część zrobiłam identycznie jak w tv a w drugiej zamiast oliwy dodałam olej i odrobinę musztardy. Zdecydowanie moja wersja(...)lepsza. Rewelacyjna. Zaczynamy!! Składniki:  szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy  1 czerwona papryka  pęczek szczypiorku  2 małe obrane ze skórki pomidory  sól, dużo pieprzu  ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy Sposób przyrządzenia:   Paprykę, pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Ważne przy pomidorach jest wcześniejsze sparzenie wrzątkiem i wykorzystanie tylko grubej części, tj. środek

pieprzny smaczek
Klopsiki z cukinii i soczewicy 161

nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia 2 dymki, drobno pokrojone 100 g zmielonych migdałów 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta

codojedzenia
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 238

razem ugotowałam ją bez wcześniejszego moczenia, ale jeżeli chcesz aby była bardziej lekkostrawna, pozostaw ją do namoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki

Roślinna - blog wegański