zielona soczewica - 524 przepisów (strona:25/35)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 216

soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal, Białko – 0,8g,Tłuszcz – 0,9g,Węglowodany – 1,6g, IG – 30 300g grzybów suszonych (można dodać grzyby leśne mrożone) 2 średnie marchewki 2 średnia cebule 1-2 ząbki czosnku 2 jajka ok. 30 g siemienia lnianego świeżo zmielonego natka zielonej pietruszki

Przepysznik - BLW i nie tylko
88 przekąsek i napojów dla kibica 308

Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna z kukurydzą(...)pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 161

gdzieś na bok lub wyrzucałam. Po raz kolejny nie popełnię tego błędu. Pesto jawi się nam jako zielona aromatyczna pasta przyrządzana głownie z liści bazylii; tymczasem prawda jest taka, że do tego domowego można wykorzystać dowolne, bogate w wiele zdrowych rzeczy zielone liście. Wybór orzechów także jest duży; nie muszą to być koniecznie orzeszki pinii, słonecznik czy migdały też(...)Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka

Roślinna - blog wegański
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 185

chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco  z bloga Healty Plate 7.  chińska zupa ostro- kwaśna  z bloga Kuchnia Wschodu 8.  wegetariański ramen  z bloga Zielona Chrupalnia 9.  tajska zupa z owocami morza  z bloga justa kitchen 10.  francuska zupa bouillabaisse  z bloga Smaczne- zdrowe.blogspot.com 11.  gazpacho idealne  z bloga(...)bloga kardamonovy 14.  orientalna zupa z grzybami mun  z bloga FOODMANIA 15.  polska zupa z raków  z bloga bastalena 16.  turecka zupa z czerwonej soczewicy  z bloga cynamonichilli.blogspot.com 17.  zupa z chińskiej kapusty pak choi  z bloga Kuchnia z wyrakiem 18.  zupa minestrone z ementalerem  z bloga kardamonovy

bastalena
Dynia w zupie 189

chwile z oczu gdy zjezdzamy z glownej drogi by pokonujac kilka zakretow dotrzec na miejsce. Wszedzie pelno jest cudownych dyni, maja rozne ksztalty, sa duze i male, pomaranczowe i zielone. Prawdziwe dyniowe szalenstwo. Nie mozemy wrecz nacieszyc oczu, a Viki pewnie kazda z nich zapakowalaby do kosza. Niestety nie mozemy ich wszystkich kupic, za to wybieramy dwie bardzo ladne(...)zupa. Podajemy od razu. Smacznego! zrodlo: Maxi cuisine pazdziernik/listopad 2009 Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni. Zupa marokanska z dynia i soczewica skladniki: 1 lyzka oliwy 1 cebula - drobno posiekana 1 roztarty zabek czosnku 2 lyzki mielonego kminu 1 lyzka przyprawy marokanskiej 6 szklanek bulionu warzywnego 1 kg dyni pokrojonej w kostke

Przysmaki Karolki
W kuchni Kari: przyprawy 132

bezwzględnie polecam kupować przez internet; marketowe wersje nie mają wiele wspólnego z oryginalnym smakiem tych przypraw.  Kolejna sprawa to doprawianie dań. Czy mimo dosypania przyprawy curry do dania ‘soczewica curry’ nadal trzeba dosypywać małe ilości innych przypraw? Cóż, odpowiem tak: jeśli chcecie gotować byle jak i tylko napełnić żołądek, to najlepiej wsypcie puszkę fasoli do ugotowanego ryżu i danie(...)postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania.  Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia i błonnika. Jest naturalnym antyoksydantem: spowalnia

Wegańska kuchnia orientalna
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 199

bloga Wyzwania kuchenne Gazpacho z arbuzem - Gin z bloga Raz a dobrze Gazpacho z bobu - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka(...)ciecierzycą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety schabowe z pomarańczami  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Soczewica z kiełbasą chorizo - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Udka kurczaka po hiszpańsku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Dania z owocami morza: Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki - Dorota z bloga Dorcia

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 138

Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę(...)słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo miła, odpowiadała cierpliwie na nasze pytania dotyczące składu itp.Sam lokal usytuowany jest w Śródmieściu Warszawy. Nie jest jakiś ogromny

Bananowe Pole
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 172

plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać(...)pietruszka naciowa) uprawiam w mieszkaniu: Pietruszki używam sporo, więc wysiewam w styczniu/lutym do miniszklarenki, którą z czasem odkrywam. W ładne dni wystawiam doniczkę na balkon, by listki nabrał bardziej zielonego koloru (w mieszkaniu są jednak zbyt rachityczne i lekko żółtawe). Trawę cytrynową uprawiam od kilku lat. Ta w mieszkaniu jest wyższa, ale cieńsza u nasady niż kupowana w sklepie

Weekendy w domu i ogrodzie
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 206

się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki(...)więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można

Chilli Czosnek i Oliwa
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 193

Niedawno na blogu gościł pomysł na fioletowe śniadanie, dzisiaj natomiast mam dla was zielony obiad! W dodatku całkiem nieźle wpasowujący się w dietę zapobiegającą anemii, tak ostatnio częstej u niemowląt w drugiej połowie pierwszego roku życia, a także u mam. To może teraz kilka słów o żelazie. Czemu jego obecność w naszej diecie jest tak ważna? Pełni ono w organizmie(...)źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Młody bób – gotowany na parze 175

gorące fasolki. Zawsze się parzy, ale jego kocia żarłoczność wygrywa z rozsądkiem. A jak jest z Wami? Młody bób jest drobny. Optymistycznie zielony. Mocno słodki, smakiem przypomina świeżo wyłuskany zielony groszek. Im jest starszy, tym jego smak staje się bardziej mączny i bardziej zbliżony do fasoli, a ziarna są większe. Stary bób, o dużych owocach, trzeba gotować długo. A młodziutkiemu(...)parze. Dodatkowym atutem tego sposobu jest to, ż większość z nich zachowa poza witaminami również swój pierwotny, mocny kolor.   Bób to roślina strączkowa – tak jak fasola, soja czy soczewica może być świetnym substytutem białka zwierzęcego w codziennej diecie – 100g ugotowanego bobu to 7,6g łatwo przyswajalnego białka.. Taka sama ‘dawka’ bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy

Karo in the Kitchen
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 298

czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Wegetarianizm - za i przeciw. 181

witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które spadły z drzewa) . Większość używa owoców warzyw ( ogórki zielone, ostre papryki itp). Człowiek jest przystosowany zarówno do spożywania produktów roślinnych (długość jelita oraz skład mikroflory jelitowej), jak i zwierzęcych (kły w górnej szczęce, brak dodatkowego żołądka). Nie oznacza(...)spożywanie produktów wzbogacanych tą witaminą (przetwory śniadaniowe, mleko sojowe itp.) oraz jej suplementacja w razie niedoborów Białko - należy dbać także o jego odpowiednią podaż stosując roślinne zamienniki mięsa – soja, soczewica, bób, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe. Żelazo – należy sięgać po warzywa liściaste, nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe. Wymienione produkty należy łączyć z witaminą C – zwiększa ona przyswajalność żelaza Cynk – semiwegetarianie

Powiedz dietom nie
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 126

gustu to muzyka, podkreślająca atmosferę miejsca. Przy posiłkach towarzyszyła mi lounge'owa składanka Hotel Costes, idealnie dobrana do miejsca, jak i serwowanych potraw.  Przystawka Prosta przystawka w postaci zielonych szparagów z truskawkami i jajkiem w koszulce to klasyka. Ale czyż takie lekkie i przyjemne połączenia nie są najlepsze? Poprawnie wykonane jajko z wypływającym żółtkiem pod naporem widelca cudownie rozlewało(...)poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede

Food Square

Proponowane wyszukiwania