Przyszedł mi smak na jakiś rodzaj potrawki, coś w typie curry, ale bez curry. Za to z białą fasolką, której puszkę miałam w zapasie. Z daniami
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni
Moja smaczna kuchniababeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki-motylki BasJulowe pasje Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem
Moje domowe kucharzeniesoczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal, Białko – 0,8g,Tłuszcz – 0,9g,Węglowodany – 1,6g, IG – 30 300g grzybów suszonych (można dodać grzyby leśne mrożone) 2 średnie marchewki 2 średnia cebule 1-2 ząbki czosnku 2 jajka ok. 30 g siemienia lnianego świeżo zmielonego natka zielonej pietruszki
Przepysznik - BLW i nie tylkoSałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna z kukurydzą(...)pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa
Moja smaczna kuchniagdzieś na bok lub wyrzucałam. Po raz kolejny nie popełnię tego błędu. Pesto jawi się nam jako zielona aromatyczna pasta przyrządzana głownie z liści bazylii; tymczasem prawda jest taka, że do tego domowego można wykorzystać dowolne, bogate w wiele zdrowych rzeczy zielone liście. Wybór orzechów także jest duży; nie muszą to być koniecznie orzeszki pinii, słonecznik czy migdały też(...)Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka
Roślinna - blog wegańskichłodnik z migdałów/ gazpacho bianco z bloga Healty Plate 7. chińska zupa ostro- kwaśna z bloga Kuchnia Wschodu 8. wegetariański ramen z bloga Zielona Chrupalnia 9. tajska zupa z owocami morza z bloga justa kitchen 10. francuska zupa bouillabaisse z bloga Smaczne- zdrowe.blogspot.com 11. gazpacho idealne z bloga(...)bloga kardamonovy 14. orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA 15. polska zupa z raków z bloga bastalena 16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com 17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem 18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy
bastalenachwile z oczu gdy zjezdzamy z glownej drogi by pokonujac kilka zakretow dotrzec na miejsce. Wszedzie pelno jest cudownych dyni, maja rozne ksztalty, sa duze i male, pomaranczowe i zielone. Prawdziwe dyniowe szalenstwo. Nie mozemy wrecz nacieszyc oczu, a Viki pewnie kazda z nich zapakowalaby do kosza. Niestety nie mozemy ich wszystkich kupic, za to wybieramy dwie bardzo ladne(...)zupa. Podajemy od razu. Smacznego! zrodlo: Maxi cuisine pazdziernik/listopad 2009 Druga propozycja to zupa bardzo sycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni. Zupa marokanska z dynia i soczewica skladniki: 1 lyzka oliwy 1 cebula - drobno posiekana 1 roztarty zabek czosnku 2 lyzki mielonego kminu 1 lyzka przyprawy marokanskiej 6 szklanek bulionu warzywnego 1 kg dyni pokrojonej w kostke
Przysmaki Karolkibezwzględnie polecam kupować przez internet; marketowe wersje nie mają wiele wspólnego z oryginalnym smakiem tych przypraw. Kolejna sprawa to doprawianie dań. Czy mimo dosypania przyprawy curry do dania ‘soczewica curry’ nadal trzeba dosypywać małe ilości innych przypraw? Cóż, odpowiem tak: jeśli chcecie gotować byle jak i tylko napełnić żołądek, to najlepiej wsypcie puszkę fasoli do ugotowanego ryżu i danie(...)postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania. Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia i błonnika. Jest naturalnym antyoksydantem: spowalnia
Wegańska kuchnia orientalnabloga Wyzwania kuchenne Gazpacho z arbuzem - Gin z bloga Raz a dobrze Gazpacho z bobu - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka(...)ciecierzycą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety schabowe z pomarańczami - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Soczewica z kiełbasą chorizo - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Udka kurczaka po hiszpańsku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Dania z owocami morza: Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki - Dorota z bloga Dorcia
Chilli Czosnek i OliwaHoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę(...)słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo miła, odpowiadała cierpliwie na nasze pytania dotyczące składu itp.Sam lokal usytuowany jest w Śródmieściu Warszawy. Nie jest jakiś ogromny
Bananowe Poleplastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać(...)pietruszka naciowa) uprawiam w mieszkaniu: Pietruszki używam sporo, więc wysiewam w styczniu/lutym do miniszklarenki, którą z czasem odkrywam. W ładne dni wystawiam doniczkę na balkon, by listki nabrał bardziej zielonego koloru (w mieszkaniu są jednak zbyt rachityczne i lekko żółtawe). Trawę cytrynową uprawiam od kilku lat. Ta w mieszkaniu jest wyższa, ale cieńsza u nasady niż kupowana w sklepie
Weekendy w domu i ogrodziesię jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki(...)więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można
Chilli Czosnek i Oliwa