zielona soczewica - 524 przepisów (strona:26/35)

W kuchni Kari: przyprawy 119

bezwzględnie polecam kupować przez internet; marketowe wersje nie mają wiele wspólnego z oryginalnym smakiem tych przypraw.  Kolejna sprawa to doprawianie dań. Czy mimo dosypania przyprawy curry do dania ‘soczewica curry’ nadal trzeba dosypywać małe ilości innych przypraw? Cóż, odpowiem tak: jeśli chcecie gotować byle jak i tylko napełnić żołądek, to najlepiej wsypcie puszkę fasoli do ugotowanego ryżu i danie(...)postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania.  Doprawianie zajmuje tylko chwilkę, więc nie żałujcie czasu na dopieszczenie swej potrawy odpowiednią ilością przypraw, kwaskowym posmakiem soku z cytryny czy świeżym, ‘zielonym’ aromatem natki pietruszki. Przyprawy, które zawsze znajdują się w mojej kuchni, to: - CYNAMON: jest to wysuszona, sproszkowana kora cynamonowca. Stanowi źródło żelaza, manganu, wapnia i błonnika. Jest naturalnym antyoksydantem: spowalnia

Wegańska kuchnia orientalna
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 183

bloga Wyzwania kuchenne Gazpacho z arbuzem - Gin z bloga Raz a dobrze Gazpacho z bobu - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka(...)ciecierzycą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety schabowe z pomarańczami  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Soczewica z kiełbasą chorizo - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Udka kurczaka po hiszpańsku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Dania z owocami morza: Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki - Dorota z bloga Dorcia

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 120

Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę(...)słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa była bardzo miła, odpowiadała cierpliwie na nasze pytania dotyczące składu itp.Sam lokal usytuowany jest w Śródmieściu Warszawy. Nie jest jakiś ogromny

Bananowe Pole
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 153

plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać(...)pietruszka naciowa) uprawiam w mieszkaniu: Pietruszki używam sporo, więc wysiewam w styczniu/lutym do miniszklarenki, którą z czasem odkrywam. W ładne dni wystawiam doniczkę na balkon, by listki nabrał bardziej zielonego koloru (w mieszkaniu są jednak zbyt rachityczne i lekko żółtawe). Trawę cytrynową uprawiam od kilku lat. Ta w mieszkaniu jest wyższa, ale cieńsza u nasady niż kupowana w sklepie

Weekendy w domu i ogrodzie
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki(...)więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można

Chilli Czosnek i Oliwa
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 177

Niedawno na blogu gościł pomysł na fioletowe śniadanie, dzisiaj natomiast mam dla was zielony obiad! W dodatku całkiem nieźle wpasowujący się w dietę zapobiegającą anemii, tak ostatnio częstej u niemowląt w drugiej połowie pierwszego roku życia, a także u mam. To może teraz kilka słów o żelazie. Czemu jego obecność w naszej diecie jest tak ważna? Pełni ono w organizmie(...)źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo

Przepysznik - BLW i nie tylko
lunchbox - sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami 163

kolor - dzisiejsze typy to pomarańczowy, bordowy i zielony. pierwszy pochodzi od batatów, drugi od buraków. oba warzywa po upieczeniu są niesamowicie słodkie, dlatego smak sałatki przełamałam rukolą w kolorze zielonym. uprzedzając tym samym pytanie, czy można dać zwykłą sałatę - można, ale smaku się tym nie podkręci. sałatki z pieczonymi warzywami dają wiele możliwości, są bardziej sycące od surówek, więc spokojnie(...)ogóle bardzo bogata smakowo jest ta sałatka i aż żałuję, że nic nie zostało do pracy, bo lubię tu czasem robić konkursy pt. "czy wiem, co jem?" ;) sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i pomarańczowym winegretem 1 puszka soczewicy gotowanej na parze, 2 bataty, 2 buraki, 2 słodkie jabłka, 2 garści rukoli, 0,5 cytryny sól, ostra papryka wędzona pomarańczowy

Eksperyment sobotni
Młody bób – gotowany na parze 145

gorące fasolki. Zawsze się parzy, ale jego kocia żarłoczność wygrywa z rozsądkiem. A jak jest z Wami? Młody bób jest drobny. Optymistycznie zielony. Mocno słodki, smakiem przypomina świeżo wyłuskany zielony groszek. Im jest starszy, tym jego smak staje się bardziej mączny i bardziej zbliżony do fasoli, a ziarna są większe. Stary bób, o dużych owocach, trzeba gotować długo. A młodziutkiemu(...)parze. Dodatkowym atutem tego sposobu jest to, ż większość z nich zachowa poza witaminami również swój pierwotny, mocny kolor.   Bób to roślina strączkowa – tak jak fasola, soja czy soczewica może być świetnym substytutem białka zwierzęcego w codziennej diecie – 100g ugotowanego bobu to 7,6g łatwo przyswajalnego białka.. Taka sama ‘dawka’ bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy

Karo in the Kitchen
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 283

czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Wegetarianizm - za i przeciw. 172

witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które spadły z drzewa) . Większość używa owoców warzyw ( ogórki zielone, ostre papryki itp). Człowiek jest przystosowany zarówno do spożywania produktów roślinnych (długość jelita oraz skład mikroflory jelitowej), jak i zwierzęcych (kły w górnej szczęce, brak dodatkowego żołądka). Nie oznacza(...)spożywanie produktów wzbogacanych tą witaminą (przetwory śniadaniowe, mleko sojowe itp.) oraz jej suplementacja w razie niedoborów Białko - należy dbać także o jego odpowiednią podaż stosując roślinne zamienniki mięsa – soja, soczewica, bób, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe. Żelazo – należy sięgać po warzywa liściaste, nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe. Wymienione produkty należy łączyć z witaminą C – zwiększa ona przyswajalność żelaza Cynk – semiwegetarianie

Powiedz dietom nie
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 107

gustu to muzyka, podkreślająca atmosferę miejsca. Przy posiłkach towarzyszyła mi lounge'owa składanka Hotel Costes, idealnie dobrana do miejsca, jak i serwowanych potraw.  Przystawka Prosta przystawka w postaci zielonych szparagów z truskawkami i jajkiem w koszulce to klasyka. Ale czyż takie lekkie i przyjemne połączenia nie są najlepsze? Poprawnie wykonane jajko z wypływającym żółtkiem pod naporem widelca cudownie rozlewało(...)poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede

Food Square
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 186

gęsiną podane z bukietem sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł  Zdjęcie pochodzi(...)raka - nie próbowałam, ale podobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której próbowaliśmy ;)); koszt: 34 zł Zupa z soczewicy - mam wrażenie, że soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mix dal curry z brokułem 140

skład mieszanki wchodzi fasola mung, czerwona i czarna soczewica, połówki grochu i nikla indyjska. Można przygotować własną mieszankę ze strączków, jakie mamy pod ręką. Wykonanie: - Strączki należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie i zostawić na noc - Następnego dnia strączki przepłukać świeżą wodą na sitku, a następnie gotować przez 20-30 minut z dodatkiem kurkumy i soli -  Ryż przepłukać(...)strączki, pokrojone na pół pomidorki oraz pozostałe przyprawy; gotować przez 10 minut - Brokuła podzielić na różyczki i gotować przez 3 minuty, a następnie przepłukać zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor - Dodać brokuła do dalu, gotować przez minutę - Następnie dal odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę i pozostawić w odkrytym garnku na kilka minut, by zgęstniał - Ryż wymieszać z odrobiną

Wegańska kuchnia orientalna
Goodfood luty 2016 193

Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie porażała, ale już wiem(...)rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie, np. naleśniki ziemniaczane po indyjsku z soczewicą, szpinakiem, ibirem (ehh, koniecznie trzeba przetestować). Coś dla mnie czyli wypieki, ale bardziej wytrawne, no bo przecież ten cukier… Nawet w takim magazynie chcą nas odchudzać, a przecież wegańskie

greenscarf
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 160

jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot(...)sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie

Codzienne Gotowanie