zielona soczewica - 524 przepisów (strona:27/35)

22 dania z cukinią! 427

chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini(...)pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami

Moja smaczna kuchnia
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 176

ziołowy 1 łyżeczka,kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz biały 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa tzatzyki 1 łyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować , wylać na sito i przestudzony utłuc tłuczkiem do ziemniaków pół papryki, pomidory suszone pokroić na drobno do kalafiora dodać jajko, kucharka, pieprze(...)kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka z ananasem po chińsku 145

marchewki 1 duża cebula kiełki stir-fry 1 puszka ananasa sos sojowy czerwony pieprz sól olej do smażenia Kiełki stir-fry to mieszanina różnych kiełków, chyba z cieciorki, soczewicy i fasoli mung - nie pamiętam dokładnie. W każdym razie to są takie kiełki do smażenia techniką stir-fry, czyli tak jak to robią Chińczycy. Żeberka kroimy na pojedyncze kostki i wrzucamy(...)tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy kiełki (umyte i osuszone) i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
27 pomysłów na makaron 872

bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią(...)pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z bobem i szynką Serrano 158

przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym . Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich , a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie(...)powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:) Gulasz z bobem i szynką Serrano zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu "Rich Stein's Spain" na gulasz z soczewicy na 4 porcje czas przygotowania: 40 min. Składniki: 500 g bobu (waga ze skórką) 6 łyżek oliwy 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki 1 cebula, posiekana 200 g marchewki, pokrojonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 129

skłonność do jadania łagodnych potraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił(...)można spożywać wraz z ryżem. W Indiach można także spróbować wielu rodzajów herbat, które są tam uprawiane na ogromną skalę. Szczególnie warto zwrócić uwagę na gatunki takie jak herbata zielona , która ma wiele właściwości. Czapati i paratha są z kolei potrawami dość zbliżonymi do europejskich naleśników. Wspaniałym przysmakiem są też placuszki puri, które mogą się zazwyczaj pochwalić ciekawym farszem

Codogara
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 210

bloga Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała(...)wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty

Zawsze głodna!
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 166

można też ściśle zawinąć w folię spożywczą tworząc tzw. „cukierek” (przyprawy wkładamy do środka) i gotować w garnku, zwracając uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.  Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej(...)gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C.  SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą część. Szparagi gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny być jędrne.  Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej szparagi

SzczyptaSmaQ
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 171

solo  or  fresh cucumber with tofu 28.  Zupa-krem z bobu / Wild beans 29.  Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30.  Danie z czerwonej soczewicy  (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish  (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31.  Letni obiad / Summer dinner  32.  Ziemniaki po węgiersku / Potatoes(...)different take on soy cutlets , celeriac cutlets ,  rice cutlets with bell pepper , cheese slices or celeriac slices in batter . Kilka propozycji surówek i sałatek: mizeria, pomidory z sałatą zieloną lub ogórkiem, surówka z rzodkiewki. Propozycje sosów, np.: pomidorowo-paprykowy , tzatziki ./ A few raw vegetable salads and salads: Polish raw cucumber salad, tomatoes with luttuce or cucumbers, raw radish salad

Qlinarnie i Qlinarnie
5 pomysłów na szybkie wegańskie śniadanie 215

więc musi być porządne. Przepisów jest co niemiara, wystarczy wrzucić te owoce, które mamy pod ręką, można też dodać trochę zieleniny i gotowe. Tutaj dostępna jest jedna z propozycji zielonego szejkowania. 2. Mleko roślinne z płatkami i owocami Kolejnym rozwiązaniem jest zrobienie mlecznej zupki. Wykorzystać możemy dowolne mleko roślinne, które akurat mamy w domu. To samo tyczy się płatków - można(...)poście . 5. Kanapki różnej maści   Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 144

współpracy otrzymałam produkty, których większość tak na prawdę będę próbować po raz pierwszy. Niektóre z nich opiszę, także zapraszam zainteresowanych :)  MĄKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY  Mąka z czerwonej soczewicy powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw(...)szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut

Zdrowie na języku :P
Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 106

urokiem). Sam wygląd wnętrza lokalu mnie zauroczył: cegły pomalowane na jasno, kolorowe skrzynki na owoce, butelki, przyjemne światła i ta ściana! Ściana po sufit wypełniona butelkami z winem, obrośnięta zieloną roślinką. Piękna! Całości dopełniało duże okno, przez które można było podpatrywać kucharzy przy pracy. Przechodząc do sedna mojego posiłku, na początek zaserwowano mi consomme z bażanta z pieczonymi warzywami korzeniowymi(...)połączeniu ze słodkim pudrem truflowym i świeżutkim pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam, że to będzie TO. Mięciutkie

Cakes By Kejt
Restauracja Ale wino - Warszawa 175

chrupiących kwiatów cukinii faszerowanymi musem z koziego sera i bakłażana, podane na czarnej soczewicy. Jakie to było cudowne! Chrupiący kwiat cukinii, rozpływający się w ustach i delikatny mus, cudowna soczewica i malutkie cukinie! Raj! Na drugą turę poszedł tatar! Nie taki zwykły,a może niezwykły? Pyszne połączenia smaków, a w dodatku podany z fantastycznym chlebem z czarnuszką! Wilgotny, ale cudownie(...)wołowy, popcorn z komosy ryżowej, młoda cebulka marynowana w hibiskusie, żółtko sherry (43zł) Dorsz beurre blanc z pomarańczami i masłem rakowym, ziemniak, młode warzywa (60zł) Boczek ze świnki złotnickiej, zielona fasola, jabłko, cebula (45zł

Plate of Joy
Kuchnia Indyjska 100

zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki(...)całym świecie bardzo popularne są herbaty mieszane. Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera herbaty indyjskie i cejlońskie.  Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku

ClauditteMissCooking
Podróże kulinarne - Tunezja 170

Tunezja to kraj wielu kontrastów.  Mimo, że leży w Afryce, znajdziemy tu przepiękne, zielone krainy z drzewkami oliwnymi, cytrusowymi i winoroślami. Jest najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej(...)jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim

Zawsze głodna!