dlatego powinien on być składnikiem naszych lekkich, wiosennych potraw, dzięki którym będziemy czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody
Z Majeczką w kuchniprzygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki! Zapraszam! SKŁADNIKI: PASTA EGIPSKA: - 1/2 bakłażana - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska) - 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy - olej sezamowy (wedle uznania) - sparzone migdały Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut. Upieczonego bakłażana
SMYKWKUCHNIrazem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :) SKŁADNIKI: 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki) 30 dag młodej cukinii 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych ( tutaj promocja ) 1 cebula cukrówka duży ząbek czosnku 3-3,5 szklanki bulionu
Kuchenne zapiski Edytyjest jakby wspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;) Składniki: 2 ugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju lnianego
Bon Appetit Małgorzatypietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy pieprz, sól, sos sojowy posiekane szczypior i natka pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę
Qlinarnie i QlinarniePasztet warzywny Składniki: 5 marchewek 5 dużych ziemniaków 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pół szklanki zielonej soczewicy 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek oliwy z oliwek sól majeranek estragon 2 liście laurowe ziele angielskie Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz
nietadietainaczej, ogromna ilość pieczarek spowodowała, iż pasztet był smaczny, miał piękny zapach i przyciągał wyglądem. Polecam każdemu! :) Składniki (na jedną formę keksową o długości 20 cm): 150 gram ugotowanej, zielonej soczewicy 200 gram ugotowanej kaszy bulgur 500 gram pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu, ziół prowansalskich, papryki wędzonej 2-3 łyżki oliwy
Mango PapajaSkładniki (na 10 porcji) - 200 g zielonej soczewicy, - 100 g kaszy jaglanej, - ¼ szklanki oleju (ok. 50 ml), - 2 cebule (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - 2 sosu sojowego, - 2 liście laurowe, - 2 ziarna ziela angielskiego, - 3/4 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki cząbru, - 1/4 łyżeczki lubczyku, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem. Składniki: 1 szkl anka zielonej soczewicy pasek wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny
Walijskie Pichceniebest of 2016 na karnawałowe szaleństwa! Zapomnijcie o mrożonej pizzy na telefon czy sałatkach pełnych niezdrowych dodatków. Życzę Wam udanego Karnawału 2016 i smacznego! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniaorzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty
More food, love and dreamsokazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu
Kuchnia w szuwarachsztuka seler, 1/4 małej sztuki cebula, 2 sztuki czosnek, 3-4 ząbki czerwona papryka, 1 sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g) zielona soczewica, 1 szklanka listek laurowy, 2-3 sztuki ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki natka pietruszki masło, 1 łyżka sól, pieprz, cukier Przygotowanie W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną
Gotowanie moimi oczamiSkładniki zielona soczewica, 1/2 opak mięso mielone, 300g makaron kolonka, 250g bulion drobiowy lub warzywny, 2 litry marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości
Gotowanie moimi oczamiwiększych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły Dyniowe bułeczki
More food, love and dreamswłoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku 600 ml wody mleko kokosowe chipsy z jarmużu PRZYGOTOWANIE: Warzywa
ClauditteMissCookingkubek jeśli chcecie możecie dodatkowo wypełnić ulubionym makaronem. Świetnie będzie smakowało cappuccino pieczarkowe, z natką pietruszki, tymiankiem, mocno czosnkowe. Więcej przepisów na brokułowe dania: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Cappuccino brokułowe z czosnkiem Składniki
Moja smaczna kuchniabrokuły, podzielcie je na porcje, włóżcie do woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym
Moja smaczna kuchniaDziś kolejna zupa....no cóż - ja po prostu lubię zupy! pół szkl. łuskanego grochu pół szkl. zielonej soczewicy laska kiełbasy zwyczajnej marchew pietruszka cebula 5 ziemniaków sól, pieprz, przyprawa uniwersalna ziele angielskie, lisc laurowy Groch i soczewice płuczemy a następnie zalewamy woda i gotujemy, dodajemy ziele i lisc laurowy oraz obrana pietruszkę i marchew. Gotujemy
Radość kipiąca uśmiechem.owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki
Moja smaczna kuchniateż czasami nie pogardzę). Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato, póki jeszcze można się lodami chłodzić (a nawet trzeba!) Miłego dnia. Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane
More food, love and dreamszaciekawię ;) Proponuję pyszny farsz zapieczony w aromatycznych białych paprykach, spróbujcie! ;) Przepis podaję na 4 porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy
Czerwona Porzeczkakonkursowe: Jeśli potrzebujecie inspiracji "częstujcie się" naszymi propozycjami z ziarenkami, może najdzie Was jakiś pomysł: tarta z dynią i buraczkami kruche ciasteczka z ziarenkami zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku zupa krem z pieczonej, żóltej papryki, ziemniaków i imbiru Serdecznie pozdrawiamy, do usłyszenia i powodzenia Kochani
Symfonia SmakówZielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej - 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry - 120g kalafiora - ¼ łyżeczki
Wegańska kuchnia orientalnapiekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę
Aga w kuchnioliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati
Moja smaczna kuchniamożna zrobić ciasto na takie kluchy, wystarczy tylko mąka i mleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 litr mleka, 150 g zielonej soczewicy Symbio , 10 suszonych pomidorów w oliwie , 1/2 sera feta, 2 cebule, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Do mąki dodajemy dwie szczypty soli i zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką
Aga w kuchnikupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa :) A ja lubię fajne produkty i miłą obsługę, więc korzystam z biozdrowie24 :) Zrobiliśmy pyszne roladki z cukinii i bakłażana nadziewane zieloną soczewicą i innymi dodatkami. Tak na lekko pikantno. I na koniec posypane serem i zapieczone. Pyszna rzecz, naprawdę. Mi osobiście bardziej smakował bakłażan, ale to kwestia gustu, cukinia tez była bardzo dobra
Marder&Marder Manufacturemożliwie płaskie. Madzia już tego nie robiła, bo te gołąbki robiła jednocześnie z tymi poprzednimi, więc kapustę już miała. Jeszcze potrzebujemy: 150 g ryżu 2 garście ciecierzycy 150 g zielonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz Gotujemy ciecierzycę, soczewicę i ryż. Ciecierzyca wymaga dłuższego gotowania więc ją gotujemy osobno. Soczewicę i ryż możemy gotować razem. Cebulę siekamy
Marder&Marder Manufactureoliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno
pieprzny smaczekplastikowe sztućce, talerzyki i kubeczki. Przydadzą się również serwetki i duży, kolorowy koc, na którym każdy wygodnie może piknikować. Zapraszam do wspólnego biesiadowania! Sałatki: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchniasmaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. -Dno naczynia wysmarować cienką warstwą beszamelu. -Ułożyć na nim płaty lasagne, posmarować cienką warstwą beszamelu i kolejno warstwami nakładać: sos pomidorowy soczewicą, zielone liście i ser. -Przekładać do wykorzystania składników. - Na wierzchu ułożyć płaty lasagne posmarowane beszamelem , skropione resztą sosu i posypane serem. -Zapiekać w 190 stopniach przez
Zakamarki mojej kuchniznacznie grubsze u nasady). Można ewentualnie dodać startą skórkę z cytryny. Ja z tego zrezygnowałam, bo cytrusy obniżają ciepłotę ciała, a ja miałam się rozgrzać ;) Składniki : pół szklanki zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody suszona ostra papryczka (u mnie Cyklon z własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona w kostkę olej do zeszklenia cebuli 2 trawy cytrynowe
Weekendy w domu i ogrodzieDziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli
Domowy Smak JedzeniaJadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego 3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz
Qlinarnie i QlinarnieZnajdą się przepisy na tradycyjne połączenia, ale nie tylko. Do sałatki można podać np. ulubione grzanki, kilka inspiracji znajdziecie także w tym poście. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego
Gaździnka warzyniekoniecznie, ale też go jedli. Na mojej liście takich warzywnych pasztetów znajduje się jeszcze pasztet z fasoli i brokułów, na te też przyjdzie czas :) Składniki: 1,5 szkl zielonej soczewicy 2- 3 marchewki 300 g pieczarek 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku pół selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 1 liść
charlotte gotujecukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce ) zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi
Proste Potrawyszczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą
Moja smaczna kuchniajednogarnkowe. W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj. Składniki: ok 500 g dyni 4 - 6 liści jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz woda lub bulion warzywny odrobina oleju lub oliwy Wykonanie: Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu
Sto kolorów kuchnizimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki
Ratunku obiadzjadlam ja na szybko gdy byla jeszcze ciepla, a moj Ukochany zabral ja nastepnego dnia do pracy. Salatka z soczewicy i boczku skladniki: 200g czerwonej soczewicy 250g boczku wedzonego 1 duza cebula 3 garcie zielonego groszku z mrozonki pol peczka szczypiorku sos: 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka(...)octu balsamicznego 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Soczewice gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba uwazac by sie nie rozgotowala, bo zrobi sie miazga. Pod koniec gotowania wrzucilam do soczewicy groszek zielony i gotowalam w tym samym garnku. Gotowe warzywa odcedzamy. Boczek wedzony kroimy w kostke, podobnie jak cebule. Nastepnie podsmazamy na patelni do chwili gdy cebula zmieknie, a boczek
Przysmaki Karolkibrokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka kurkumy łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego opcjonalnie 50 g wegańskiego parmezanu 2-3 łyżki oleju do smażenia(...)soczewicą. Możesz dodać do soczewicy kawałek startego wegańskiego parmezanu, co uczyni całą warstwę bardziej spójną i podkręci bardziej smak. Przygotuj kremy, a każdy z nich przełóż do foliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy” Krem brokułowy : zblenduj brokuła na gładka masę z łyżeczka soli i zielonym pieprzem. Krem marchewkowy : zblenduj marchew
greenscarfsposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni
Qlinarnie i Qlinarniewersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować? SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1/2 pora majonez 1 szklanka zielonej drobnej soczewicy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy, ugotowane studzimy. Białka jajek i żółtka kroimy oddzielnie w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy
Bon appetit mon amiepieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego koloru. Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili i doprawiamy
My Chcemy JeśćWegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Składniki; 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy 1 zielona papryka drobno pokrojona 1 czerwona cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
Apetyczna babeczkapasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy(...)miękkości (bez soli). W przypadku zielonej lepiej ją przed gotowaniem namoczyć ok. 1 h. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy na drobną kostkę. Całość smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystkie składniki miksujemy Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmiksowanej soczewicy
IMPRESJA SMAKUsobie dużo białka, mało tłuszczu, sporo błonnika i minerałów oraz niski indeks glikemiczny i śladową ilość węglowodanów. Poza tym można zaszpanować, że się ma czarną soczewicę, a nie tak jak wszyscy zieloną i czerwoną. Na jednym z popularnych blogów wyczytałam, że soczewicę należy moczyć 12h, a potem ją gotować ponad 40 minut. Wierzcie mi, wtedy otrzymacie dostojną breję w kolorze
ladykitchenkaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu(...)morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu
Poezja smakunich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarne