wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki cynamonu - 100g brokuła(...)sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości
Wegańska kuchnia orientalnaPrzyszedł czas na czyszczenie zamrażalki z warzyw mrożonych bo niebawem będą już pierwsze nowalijki. Super dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Składniki 0,5 szklanki zielonej soczewicy 0,5 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej marchewki baby carrots 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany(...)garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja 1 :2 jedna miarka soczewicy 2 wody) i gotujemy około 30 min. W między
Piekielna Kuchnia PatiŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku
Mama GotujeŚwietna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni . składniki: szklanka zielonej soczewicy cebula ok 200 g ziemniaków 1 zielona papryka ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu(...)mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy, dobrze wymieszać
Stare GaryJest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakonsystencji pasztety warzywne. Mi bardziej do gustu przypadł mi ten z batatami o lekko słodkawym posmaku, ale zachęcam do spróbowania obydwu. PASZTET z SOCZEWICY i BATATA Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej, nie gotowanej) 1 batat 1 pietruszka 1/3 płatków owsianych 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
Bon appetit mon amienaleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie :) Kto skusi się zamienić (przynajmniej na chwilę) tradycyjny pasztet na tę pastę z czerwonej soczewicy? a może wolelibyście pasztet z zielonej soczewicy
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: zielona soczewica (3/4 szklanki) kapusta kiszona (1 garść) cebula dymka (1 szt.) jabłko (1 szt.) sól pieprz papryka ostra kurkuma woda olej (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy. Dodajemy do gotującej się soczewicy. W trakcie gotowania doprawiamy soczewicę pieprzem, solą, kurkumą
Weganka gotujepodczas gotowania. Zachęcam do wypróbowania innych dań ze strączkami, np. chili con carne w wersji light , rozgrzewającej zupy z soczewicy z karmelizowaną cebulą , zupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru
Kulinarne przygody Gatityobiad. Soczewica - cenne źródło białka. Danie lekkie i pożywne, a do tego sycące. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu (bez łodyg(...)kiełków soczewicy łyżeczka imbiru, kuminu i mielonej kolendry 4 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego Płatki suszonych pomidorów do posypania Przygotowanie: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąc przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy Dodać kiełki i ugotowaną soczewicę Dodać rozdrobnione liście szpinaku i jarmużu,. Dusić do miękkości Zmieszać oliwę z wodą, octem, i przyprawami, dodać do całości
pyszne zdrowościjestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica
pieprzny smaczekszybki sposób można przyrządzić fakes - zupę z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Do dzieła! Fakes - grecka zupa z soczewicy Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 200 g zielonej soczewicy 2-3 średniej wielkości pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki octu winnego Oliwa Pieprz i sól Przygotowanie
Bananowe PoleSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę
Weganka gotujePyszna zupa z soczewicy. Po bułgarsku леща oznacza soczewicę. Zupa jest klarowna, jeśli nie przegotujemy ziaren soczewicy. W sam raz na nadchodzącą jesień. Składniki: szklanka zielonej soczewicy 1 duży pomidor bez skórki 1 bardzo ostra papryczka 1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona 2 litry wywaru
AZgotuj!Składniki: 150 g zielonej soczewicy 150 g czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka garam masala 2 łyżeczki kurkumy 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cytryny 1 awokado śmietana 18% 1 litr wody sól, pieprz Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek cebulę, kurkumę, garam masala i smażyć około 3 minuty. Dodać
Moja Galeria Smaku