LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po sałatach czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również(...)dziurek od spodu;) Jeśli się tam znajdują , wystarczy przyłożyć mały kwadracik kartoniku i zakleić taśmą klejącą xD W końcu podstawa łatwego życia to kreatywność ;) Składniki: - 40g zielonej soczewicy - 1 łyżeczka curry - 1 duży batat
Wegańska kuchnia orientalnachorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki(...)piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia Patipleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany(...)różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaLunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry Co zrobić, gdy znajomi wokół dziwnie się patrzą, gdy wyjmujecie swój lunch? Miałam taką sytuację nie raz na studiach podczas całodziennych zajęć. Znajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie(...)zwracać uwagi lub nawet zaczną sami szykować obiadki na wynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi - ¼ łyżeczki grysu chili - 1 łyżeczka oliwy
Wegańska kuchnia orientalnawarsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw(...)zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem i ogórkiem kiszonym Wegański majonez - rewelacja!!! Nad przebiegiem
Grunt to przepis!mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Sałatka warzywna z kalafiorem autorka: izzy z bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej(...)MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią
Weekendy w domu i ogrodziejako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas. Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko. 400 g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 4 łyżki oliwy z oliwek sól
Trzeci talerzdziwnie ale jest pysznie. Tradycyjnie podzielę to na dwie części i każdą opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła! Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną
ladykitchenkukurydzy (około 200 g po odsączeniu) puszka groszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka pieprzu ziołowego cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis tu) 3 łyżki oleju roślinnego
greenscarfsię przyrządzenia dahl . Wolę jednak użyć soczewicy, która szybko się gotuje. Pół godziny i moje wegetariańskie curry już jest gotowe. Wegetariańskie curry Składniki: 5 – 8 porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy(...)łyżeczka nasion czarnego pieprzu 1 l warzywnego bulionu Dodatkowo naan z patelni szafranowy ryż Przygotuj roganPokrój czebulę, czosnek i imbir w kostkę. Zeszklij na oleju i dodaj opłukaną soczewicę. Podsmaż przez 2 minuty. Przygotuj rogan josh. Oczyść chili z pestek i pokrój. Pokrój obrany imbir i czosnek. Umieść wszystkie składniki w naczyniu lub blenderze i zmiksuj. Nasiona kminu rzymskiego, kolendry
codojedzeniagarnka wrzucamy pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko łączymy ze sobą i dodajemy zieloną oraz czerwoną soczewicę. Dokładnie mieszamy wszystko, dusimy przez 5 minut i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę, mieszając soczewicę co jakiś czas. Gdy czerwona soczewica się rozpadnie, a zielona będzie już miękka, dodajemy do zupy ciecierzycę wraz z wodą, w której
Bananowe PolePyszny, zdrowy , sycący pasztet z soczewicy - bogaty w białko, świetna alternatywa dla mięsnych wyrobów SKŁADNIKI (na keksówkę o długości. 30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście
Moje Kuchenne Rewelacjeczas na delektowanie się każdym dniem, czas na moją przepyszną sałatkę, bez wtranżolenia ale ze smakowaniem każdego kęsa, zróbmy to samo z życiem... Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko zielonej soczewicy 1 zielony ogórek 1 pomidor obrany ze skórki 1 papryka łyżka majonezu 1/3 kubeczka jogurty naturalnego sól, świeżo mielony pieprz czarny odrobina
pieprzny smaczekrazy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku(...)zrobiłam za pierwszym razem. Składniki: 1,5 litra rosołu wraz z włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak 200 g zielonej soczewicy ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji) duży ząbek czosnku szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz 2 łyżki serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Do rosołu wrzucić
pieprzny smaczekpracy czy szkoły. Na imprezie też znajdzie swoich zwolenników. Łatwa w przygotowaniu, do jej przygotowania wystarczy kilka składników. 0,5 szkl suchej kaszy bulgur 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy 3 – 4 pomidory 1 ząbki czosnku natka pietruszki olej sok z cytryny Kaszę bulgur zalać szklanką wrzącej
Polska Zupaśrednie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium
Martyna Cooksśrednie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive oil Chutney: 2 medium mango 1 medium
Martyna Cooksprosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje! Skladniki: 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę
Codzienne Gotowanie