średnicy 21 cm Składniki Masa owocowa: 1000 g zmielonego serka na sernik 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 200 g jagód Masa jogurtowa: 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny jagody do przybrania Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: 3 łyżki żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia(...)się nie zagotowała, bo wtedy żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce miksujemy serek z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki serka, żeby ją zahartować. Jagody blendujemy i dodajemy do serka, dokładnie miksujemy. Na koniec do masy serowej dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej biszkopty i wylewamy masę serową
Kulinarne przygody GatitySezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego cukier trzcinowy Sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy(...)powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze
Truskawkowa FiestaPrzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut). 3. Nadzienie : Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami. 4. Formowanie bułeczek : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia
Kto ugości moich gości?Torcik, który zaskoczy Was swoim smakiem, pozytywnie oczywiście ;) Ciasto z dodatkiem wafli ryżowych, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia oraz krem jogurtowy i jagody. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Ciasto można przełożyć dowolnym kremem, również inne owoce doskonale będą do niego pasowały. Polecam bardzo! :) Składniki na ciasto: 50 g naturalnych wafli ryżowych Kupiec 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)cukru 1 galaretka cytrynowa 3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny 300 g jagód Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Pierwszy blat ciasta ułożyć
Domowa cukiernia EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernikowa owsianka z jagodami zapiekana w piekarniku ostatnio króluje u mnie na śniadania :-D. Jest przepyszna, w smaku przypomina sernik. Możecie zabrać ją ze sobą np. do pracy na drugie śniadanie. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, przełożyć(...)specjalne foremki do zapiekania i upiec w piekarniku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!! Warta wypróbowania Post Sernikowa owsianka z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerównomiernie rozsypać część -ok.200-250g (odsączonych, umytych) jagód i wstawić z powrotem do piekarnika na ok.30 minut. Ja piekłam 45 minut . Formę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać pozostałymi jagodami i schłodzić w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 2. Kiedy tarta się podpieka w misce wymieszać jagody, kartoflankę i cukier puder(...)piekarnika wyciągnąć tartę, wyłożyć jagody i ponownie wstawić do piekarnika. Piec do momentu zrumienienia się ciasta. 4. Tartę wyjąć z piekarnika, łyżką rozetrzeć jagody i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 5. Przed podaniem tartę posypać cukrem pudrem
A Ty Smakuj Mniestopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - utarłam dokładnie Wlałam cienkim strumieniem olej i ucierałam Przelałam ciasto do wysmarowanej formy o średnicy 30 cm, po wierzchu posypałam jagodami i kruszonką. Piekłam(...)prodiżu przez 60 min. Ciasto piekłam również z połowy składników, wtedy nie robiłam kruszonki, ale pozostawiłam część ciasta i zalałam nim jagody. Po bokach było parę czereśni, jagód 20 dag. Ciasto piekłam w foremce o średnicy
Proste Potrawyuprzednim dokładnym umyciu na ćwiartki, natomiast mniejsze na połówki. Jagody wypłukałem i odcedziłem. Do rozgrzanej gofrownicy, przy użyciu chochli do zupy nalewałem ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru gofrów wyjmowałem je z gofrownicy. Na jeszcze ciepłe gofry nakładałem bitą śmietanę i cząstki truskawek. Całość posypałem jagodami. Oczywiście w sferze dodatków do gofrów panuje pełna dowolność i każdy może
Wyprawy kulinarnebułek Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru Do miseczki wsypać jagody i cukier. Delikatnie wymieszać Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Cukier utrzeć z wodą. Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz(...)podwoić swoją objętość Kiedy ciasto już wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić ciasto formując bułkę. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemi listkami świeżej mięty Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniowego kremu. Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty. Można również podać maślane ciasteczka bądź herbatniki. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyPANCAKES (PLACKI) Z JAGODAMI przepis autorski // 1 porcja, 8-9 placków ~70g mąki pszennej razowej ~100g jogurtu naturalnego(...)jajko ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka stevii / 3 łyżeczki cukru ~100g jagód, umytych i osuszonych Białko oddzielić od żółtka. Wymieszać razem mąkę, jogurt, żółtko, proszek do pieczenia i stevię / cukier. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Następnie dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnie, delikatnie ją natłuścić (używam teflonowej
chili & sugarsosem karmelowym Składniki: Płat ciasta francuskiego ok 40dag jagód (mogą być mrożone) 400ml śmietany 18 % cukier do smaku (ok 5łyżek) 2 jajka Dodatkowo: ulubione lody i sos karmelowy do podania Przygotowanie: Jajka ubić. Dodać je do śmietany wymieszanej z cukrem (spróbować do smaku czy wystarczająco słodkie, ponieważ jagody mogą być kwaśne). Ciasto francuskie wyłożyć w formie(...)wysypać wcześniej umyte jagody (świeże) lub częściowo rozmrożone. Całość zalać przygotowana masą jajeczno śmietankową. Wierzch można ozdobić, jeżeli zostanie nam trochę ciasta zbędnego. Wstawić formę do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 40minut. Pycha
ChilliJemyłyżeczka soli kobieca garść jagód goji ok. 300 ml wody Rano przygotować ciasto: w dużym garnku wymieszać mąkę, sól, rozmaryn i zakwas, stopniowo dolewając wodę. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję, które z trudem, ale jednak daje się mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać do momentu, gdy pojawią się pęcherze powietrza. Dodać przelane wrzątkiem suszone jagody goji. Wymieszać. Odstawić ciasto(...)wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką. Wieczorem odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Warto się postarać, by nie było tam jagód goji. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 2-3 godziny (u mnie tylko dwie ze względu na późny powrót do domu) do ponownego wyrośnięcia. Ciasto w formie powinno być szczelnie zamknięte. Można
Weekendy w domu i ogrodzietylko mnie, ale i mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je po raz kolejny :D Oczywiście troszkę pokombinowałam i końcowym efektem były muffinki kokosowe :) Tak jak poprzedniczki również z jagodami - "pozbywamy" się zapasów z zamrażalnika :D Wyszły obłędnie pyszne! Składniki (8 muffinek): 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g proszku proteinowego (u mnie waniliowe(...)jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych jagody/borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz jagód przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Piekarnik nagrzej na 180*C. Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Posyp jagodami lub ułóż inne ulubione owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut
Zdrowie na języku :P