miski Nadzienie: szklanka jagód 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki ksylitolu – opcjonalnie Jagody mieszamy z twarogiem, aby uzyskać możliwie jednolitą masę. Ja użyłam jagód ze słoika – odsączonych dokładnie. Jeśli macie jagody mrożone, to koniecznie należy je rozmrozić całkowicie i odsączyć. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W temp. ok. 35 st. C. Rozpuszczamy
Kucharzycajajek rozmiar L) 1 jajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży 50 -100 gr cukru 100 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowne) 300 gr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jagody opłukać, odstawić do osuszenia. Jak są suche, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką, aby wymieszały się z mąką. Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe(...)pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach
moj przepis naciepłą pogodą. Wiadomo, najlepsze koktajle są na świeżych sezonowych owocach. Mnie jednak ostatnio jakoś naszło na takie właśnie koktajle. Poza tym mam w lodówce otwarty słoik z jagodami domowej roboty i nie chcę żeby się zmarnowały. Wpadłam na pomysł, żeby dodać je właśnie do koktajlu i to był strzał w dziesiątkę. Dziś przygotowałam pyszny koktajl jagodowo - kokosowy(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 gałki lodów (u mnie śmietankowo - truskawkowe) 2-3 łyżki jagód ze słoika (z cukrem) 0,5szkl. mleka 2 łyżki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do blendera kielichowego wrzuciłam lody. Wlałam mleko. Wsypałam wiórki kokosowe i dodałam jagody ze słoika. Jest to taka domowa konfitura jagodowa jedynie z cukrem, ale dość rzadka
Waniliowe Improwizacjeniespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny Składniki: 500g mąki 3 dag drożdży ¼ l mleka 4 łyżki cukru 170 g masła ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 800 – 1000 g jagód 30 g masła 3 łyżki kaszy manny Kruszonka: 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła Mąkę wsypuję do miski. W środku(...)minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty
Słodki sentymentKasza jaglana z mlekiem, czyli jaglanka z winogronami, pomarańczą, jagodami goji Jeśli chcemy na śniadanie zjeść coś smacznego i pożywnego, a jak to bywa rano czasu nie za wiele, proponujemy kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. Wtedy rano wrzucamy na ciepłe mleko, tyle kaszy ile lubimy, dodajemy owoce, polewamy słodkim syropem i zajadamy Po takim ciepłym i zdrowym śniadaniu(...)porcję 4-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – według przepisu 200ml mleka garść winogron 1 pomarańcza – filety 1 łyżka suszonych jagód goji 1 łyżka syrop z agawy Wykonanie W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy jagody goji i wcześniej ugotowana kaszę jaglaną. Mieszamy i chwilę podgrzewamy, na koniec dodajemy owoce i zdejmujemy z palnika. Wykładamy do miseczki, polewamy syropem
Tajemnice Smakufarsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika(...)różniły w zależności od pory roku. Kuchnia Dobromil Dobromil 12 17-100 Bielsk Podlaski tel. 509 556 640 https://www.facebook.com/kuchniadobromil/ Zupa grzybowa Pielmieni Ruskie pierogi Pierogi z jagodami
Kulinarne przygody Gatityniespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny Składniki: 500g mąki 3 dag drożdży ¼ l mleka 4 łyżki cukru 170 g masła ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 800 – 1000 g jagód 30 g masła 3 łyżki kaszy manny Kruszonka: 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła Mąkę wsypuję do miski. W środku(...)minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty
Słodki sentymentłyżki cukru lub miodu szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu Składniki na kluski lane: 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli kilka borówek lub jagód i listków bazylii do dekoracji. Przepis na zupę jagodową z lanymi kluseczkami Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra(...)cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie do 2 talerzy. Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki
Ugotowane pozamiatanejagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>rogaliki z jagodami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Corneridealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej typ 500 3 dkg drożdży 1/4 szklanki mleka letniego 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 40 dkg jagód 1/2 opakowania kisielu żurawinowego nadzienie serowe: 25 dkg sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam. Rozciągam na płat o grubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach
wesoła kuchniaSkworcu 3 łyżki kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 szkl. mleka 0,5 szkl. oleju - może być kokosowy Skworcu 2 jajka 5 dag jagód goji Skworcu Kruszonka; 2 łyzki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu lub cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżka masła kilka kropel aromatu waniliowego Skworcu Przygotowanie; Do miski wlewamy(...)wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i partiami dorzucamy mąkę oraz kakao. Wszystko ze sobą mieszamy, nie za długo. chodzi o to aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy jagody goji. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, nie zagniatamy na ciasto, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Rozdrabniamy
Radość kipiąca uśmiechem.drożdży świeżych lub 10 g suchych 80 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 250 g jagód 200 g twarogu 100 ml słodkiej śmietanki (np. 30%) 4 łyżki cukru pudru ziarna z laski wanilii Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche(...)mleko lekko podgrzewamy. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm.. Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem na twaróg jagody). Całość zwinąć w rulon. Pociąć
zadanie-gotowanienajlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko (1 opakowanie) 6 łyżek gładkiego serka naturalnego 4 łyżki jagód leśne owoce (np. maliny, jeżyny, jagody, borówki, agrest) świeża mięta Serek miksujemy z jagodami i rozsmarowujemy na kromkach pieczywa w czekoladzie Sonko. Dekorujemy umytymi owocami i świeżymi listkami mięty. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł
Mienta blogsiebie. Śniadaniowa to nie tylko wyrafinowany dodatek do każdego śniadania,który podkreśli smak każdej kanapki, ale też sprawdzi się jako dodatek do wypieków. ŚNIADANIOWE MUFFINKI OWSIANE z JAGODAMI Składniki: (12 szt) 2 dojrzałe banany 2 jajka 2 szklanki płatków owsianych górskich(...)łyżka margaryny Śniadaniowej 1 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy margarynę Śniadaniową, cukier, płatki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy jagody lub borówki i delikatnie mieszamy z masą. Foremki na muffiny smarujemy odrobiną margaryny
Bon appetit mon amie