z jagodami - 7023 przepisów (strona:89/469)

CIASTO MARCHEWKOWE 89

blogu znajdziesz także inne propozycje na ciasta marchewkowe, ze szpinakiem czy fasolą. Ciasto marchewkowe polecam udekorować moim kremem z serka i masła lub polewą, lukrem, owocami, np. jagodami, borówkami lub bakaliami, posiekanymi orzechami. Można je także klasycznie i najprościej posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 450 g marchwi 3 średnie jajka 150 g cukru ¾ szklanki oleju 250 g mąki pszennej(...)mnie pojemność 250 ml. Do ciasta zamiast wiórków kokosowych możecie dodać posiekane bakalie, np. orzechy laskowe, migdały, suszone owoce (żurawinę, rodzynki). Ciasto możecie dodatkowo udekorować ciemnymi owocami, tj. borówkami, jagodami, porzeczkami lub jeżynami. Będzie piękny kontrast względem kremu. PRZYGOTOWANIE: W większej misce miksuję na puch jajka z cukrem. Trwa to 5-8 minut, miksuję na najwyższych obrotach. Marchew

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z jagodami i twarogiem 96

miski Nadzienie: szklanka jagód 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki ksylitolu – opcjonalnie Jagody mieszamy z twarogiem, aby uzyskać możliwie jednolitą masę. Ja użyłam jagód ze słoika – odsączonych dokładnie. Jeśli macie jagody mrożone, to koniecznie należy je rozmrozić całkowicie i odsączyć. Mleko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W temp. ok. 35 st. C. Rozpuszczamy

Kucharzyca
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 148

jajek rozmiar L) 1 jajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży 50 -100 gr cukru 100 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowne) 300 gr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jagody opłukać, odstawić do osuszenia. Jak są suche, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką, aby wymieszały się z mąką. Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe(...)pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach

moj przepis na
Koktajl jagodowo - kokosowy 67

ciepłą pogodą. Wiadomo, najlepsze koktajle są na świeżych sezonowych owocach. Mnie jednak ostatnio jakoś naszło na takie właśnie koktajle. Poza tym mam w lodówce otwarty słoik z jagodami domowej roboty i nie chcę żeby się zmarnowały. Wpadłam na pomysł, żeby dodać je właśnie do koktajlu i to był strzał w dziesiątkę. Dziś przygotowałam pyszny koktajl jagodowo - kokosowy(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 gałki lodów (u mnie śmietankowo - truskawkowe) 2-3 łyżki jagód ze słoika (z cukrem) 0,5szkl. mleka 2 łyżki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do blendera kielichowego wrzuciłam lody. Wlałam mleko. Wsypałam wiórki kokosowe i dodałam jagody ze słoika. Jest to taka domowa konfitura jagodowa jedynie z cukrem, ale dość rzadka

Waniliowe Improwizacje
Saksoński placek jagodowy 60

niespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny Składniki: 500g mąki 3 dag drożdży ¼ l mleka  4 łyżki cukru 170 g masła ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 800 – 1000 g jagód 30 g masła 3 łyżki kaszy manny Kruszonka: 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła Mąkę wsypuję do miski. W środku(...)minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty

Słodki sentyment
Kasza jaglana z winogronami, pomarańczą, jagodami goji 76

Kasza jaglana z mlekiem, czyli jaglanka z winogronami, pomarańczą, jagodami goji Jeśli chcemy na śniadanie zjeść coś smacznego i pożywnego, a jak to bywa rano czasu nie za wiele, proponujemy kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. Wtedy rano wrzucamy na ciepłe mleko, tyle kaszy ile lubimy, dodajemy owoce, polewamy słodkim syropem i zajadamy Po takim ciepłym i zdrowym śniadaniu(...)porcję 4-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – według przepisu 200ml mleka garść winogron 1 pomarańcza – filety 1 łyżka suszonych jagód goji 1 łyżka syrop z agawy Wykonanie W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy jagody goji i wcześniej ugotowana kaszę jaglaną. Mieszamy i chwilę podgrzewamy, na koniec dodajemy owoce i zdejmujemy z palnika. Wykładamy do miseczki, polewamy syropem

Tajemnice Smaku
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 84

farsz z przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika(...)różniły w zależności od pory roku. Kuchnia Dobromil Dobromil 12 17-100 Bielsk Podlaski tel. 509 556 640 https://www.facebook.com/kuchniadobromil/ Zupa grzybowa   Pielmieni Ruskie pierogi Pierogi z jagodami

Kulinarne przygody Gatity
Saksoński placek jagodowy 70

niespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny Składniki: 500g mąki 3 dag drożdży ¼ l mleka  4 łyżki cukru 170 g masła ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 800 – 1000 g jagód 30 g masła 3 łyżki kaszy manny Kruszonka: 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła Mąkę wsypuję do miski. W środku(...)minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta. 30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty

Słodki sentyment
Niedzielny obiad kurpiowski 126

łyżki cukru lub miodu szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu Składniki na kluski lane: 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli kilka borówek lub jagód i listków bazylii do dekoracji. Przepis na zupę jagodową z lanymi kluseczkami Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra(...)cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie do 2 talerzy. Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe rogaliki z jagodami 93

jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <span>rogaliki z jagodami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 130

idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z  jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi   Ciasto na maślance z morelami i borówkami

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe jagodzianki z serem 90

mąki pszennej typ 500 3 dkg drożdży 1/4 szklanki mleka letniego 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 40 dkg jagód 1/2 opakowania kisielu żurawinowego nadzienie serowe:  25 dkg sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu(...)Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam. Rozciągam na płat o grubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około 1 łyżce jagód i sklejam jak pączka. Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach

wesoła kuchnia
Kakaowe babeczki z jagodami goji i waniliową kruszonką. 122

Skworcu 3 łyżki kakao   Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 1 szkl. mleka 0,5 szkl. oleju - może być kokosowy  Skworcu 2 jajka 5 dag jagód goji   Skworcu Kruszonka; 2 łyzki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu lub cukru trzcinowego  Skworcu 1 łyżka masła kilka kropel aromatu waniliowego   Skworcu Przygotowanie; Do miski wlewamy(...)wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i partiami dorzucamy mąkę oraz kakao. Wszystko ze sobą mieszamy, nie za długo. chodzi o to aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy jagody goji. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, nie zagniatamy na ciasto, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Rozdrabniamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z jagodami i twarogiem. 146

drożdży świeżych lub 10 g suchych 80 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 250 g  jagód 200 g twarogu 100 ml słodkiej śmietanki (np. 30%) 4 łyżki cukru pudru ziarna z laski wanilii Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche(...)mleko lekko podgrzewamy.  Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm.. Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem na twaróg jagody). Całość zwinąć w rulon.  Pociąć

zadanie-gotowanie
Pieczywo w czekoladzie z jagodowym serkiem i leśnymi owocami 133

najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko (1 opakowanie) 6 łyżek gładkiego serka naturalnego 4 łyżki jagód leśne owoce (np. maliny, jeżyny, jagody, borówki, agrest) świeża mięta Serek miksujemy z jagodami i rozsmarowujemy na kromkach pieczywa w czekoladzie Sonko. Dekorujemy umytymi owocami i świeżymi listkami mięty. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania