pieczenia 1 szklanka jagód Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny. Mąkę (1 łyżkę odłożyć do posypania jagód) przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jagody oprószyć łyżką mąki, wsypać do ciasta, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać ciasto do wysokości 2/3. Wstawić
Obiad gotowyCałkiem niedawno obchodziłam podwójną osiemnastkę i z tej okazji przygotowałam tort, w którym wykorzystałam jagody ze słoiczków (przepis tutaj). Jagody idealnie sprawdziły się w tym torcie. Jedząc go miło było sięgać smakowitymi wspomnieniami do lata, co przy obecnym mrozie było dużą przyjemnością. Myślę, że do przygotowania tortu można też użyć jagód mrożonych, należałoby je jednak wcześniej rozmrozić
Wiszniówkajogurt,serek naturalny,chia, siemie lniane, płatki owsiane, nasiona konopi). Wspomniana "posypka" to już kwestia naszego gustu, z reguły są to wszelkiego rodzaju świeże i suszone owoce, nasiona, orzechy, jagody, miód, przyprawy, domowa granola itp. Właściwie to jedna z niewielu propozycji śniadaniowych pozostawiająca nam tak szerokie pole do popisu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min 1 szklanka(...)buraków* 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, orzechowe) ew. zwierzęce 2 łyżki nasion chia *buraki pieczemy w folii ok 1 h, następnie obieramy Dodatkowo dowolne owoce, nasiona, orzechy, jagody itp. Przygotowanie: 1. Mrożone owoce, pure z buraków, mleko i chia umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy, można także użyć ręcznego blendera 2. Smoothie przekładamy do miseczki
Słodki Kompromislekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł super! Szczerze Wam polecam! SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła(...)proszku budyniowego waniliowego - 1 paczka cukru waniliowego bądź ziarenka z laski wanilii - 130 g masła - niepełna szklanka cukru pudru - 6 jajek - 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej - 4 łyżki jagód mrożonych - 6 łyżek mrożonych malin Masło ucieramy z połową ilości cukru pudru na puszystą masę, powinna mocno zmienić barwę na bardziej kremową. Ser z wiadereczka zmiksuj z twarogiem
SMYKWKUCHNIchia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl(...)maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Koktajl truskawkowy na maślance z miętą Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi
Moja smaczna kuchniajagodzianki babuni (33 średniej wielkości sztuki): Ciasto 1 kg: kostka drożdży 4 jajka pół margaryny 1 - 1,5 szklanki mleka (letniego!) mąka około 500 g cukier do smaku Nadzienie: jagody cukier Kostkę drożdży, część mleka, jajka, cukier oraz margarynę połączyć i zmiksować.Dodać pozostałą część mleka i mąki. Rozrobić. Odstawić ciasto i czekać aż wyrośnie. Ponownie rozrobić i odstawić(...)wyrośnięcia. Jagody zasypać cukrem. Ciasto podzielić na małe kulki do których babcia dawała po łyżce nadzienia, ale jeśli ktoś woli dodać więcej to można tylko tak, aby udało się skleić bułeczkę. Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać jak wyglądają jagodzianki
Karola gotujepszennej typ 500 3 żółtka 2 dkg drożdży sól szczypta 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki jagód budyń: 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru kruszonka: 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki puder do posypania 1 jajko do posmarowania Do miski(...)formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę z masłem
wesoła kuchniamleka -stewia lub inny słodzik -cynamon, suszona lawenda -jagody (możecie użyć mrożonych) Wykonanie: Płatki wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Dodać rozgniecionego banana, stewię, ricottę, cynamon i szczyptę lawendy, podlać mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i polać jagodami (rozmrożonymi lub ze słoiczka). Smacznego ! Porcja zawiera
Gawron w rosolekiedy pamiętam babcia była doskonałą kucharką. Szczypta miłości dodawana do każdej potrawy nadawała jej niepowtarzalny smak. Teraz, z coraz mniejszym zdziwieniem, odkrywam w jej kuchni zapasy quinoy, stewi, jagód goji i ekologicznego jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać(...)łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku. Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek
Gawron w rosolezamrażarce leżały sobie jagody, a ja miałam ochotę na trochę lata na talerzu, zrobiłam więc zimową zupkę jagodową. Kolor obłędny, lekko słodki smak jagodowy przełamany odrobiną cynamonu i lane kluseczki to jest to, co chodziło mi po głowie. Zapewniam Was, że smakuje znacznie lepiej niż w sezonie jagodowym. A pyszna(...)ciepło, i na zimno. Składniki: • mały woreczek jagód, u mnie mrożone • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, cynamon do smaku • 2 jajka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Zagotować 1 litr wody, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jagody, i pogotować 2-3 minuty. • Roztrzepać 2 jajka
To co kochamodstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami Wstawiamy do lodówki do stężenia masy Zjadamy Smacznego
Szczęśliwa kuchniawody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goji i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec
Szczęśliwa kuchniamoja nalewka po prawie rocznym odstaniu, ale już przygotowałam następną. Polecam! "Spożywanie jagód goji opóźnia procesy starzenia, oczyszcza krew, wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę), poprawia potencję, wzmacnia organizm, działa przeciwnowotworowo. Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30 ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem i bezpośrednio po przebudzeniu. Można również dodawać(...)suszonych owoców goji (polecam z Ale Raj) 1 litr wódki (40%) miód Owoce goji umieścić w butelce (użyłam plastikowej o pojemności 1,5 litra) i zalać wódką. (Jagody wchłoną prawie cały alkohol.) Odstawić minimum na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. (Czym dłużej stoi tym lepiej.) Po tym czasie wymacerowane jagody goji odcedzić i dobrze odcisnąć. Gotową
Di gotujewody 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goi i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com