mnie rozpuszczalnej) szczypta przypraw do kawy i herbaty firmy Rafex 4 gałki lodów waniliowo-czekoladowych gotowa bita śmietana lub dobrze schłodzona śmietanka 30% 2 łyżeczki mrożonych lub świeżych jagód Przygotowanie: W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy łyżeczkę ulubionej kawy. * Do kawy dodajemy szczyptę przypraw do kawy i herbaty firmy Rafex (przyprawy nabieramy dosłownie na czubeczek łyżeczki), mieszamy. Tak przygotowaną kawę przelewamy(...)rozbitych lodów). Naszą mrożoną kawę natychmiast przelewamy do wybranej szklanki. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany (gotowej lub ubitej, dobrze schłodzonej kremówki wyciśniętej np. przez rękaw cukierniczy) i jagody. Ja użyłam mrożonych owoców, bo przy tych temperaturach są wspaniałym uzupełnieniem do mrożonej kawy. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy natychmiast i delektujemy się jej orzeźwiającym i pobudzającym smakiem. * Jeśli wolicie
Słodkie okruszkipycha :) Jagodowy sezon w pełni więc właśnie na kisiel o takim smaku miałam ochotę. Składniki: (2 porcje) 1/2 l wody 200g świeżych jagód 2 łyżki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody pukamy, usuwamy listki i zostawiamy kilka do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, a następnie dusimy do czasu, aż jagody się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców. W 50 ml wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą wodę wlewamy do jagód. Czekamy aż całość się zagotuje, ściągamy z ognia, dolewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i g otujemy jeszcze 2-3 minuty. Smacznego
Symfonia smakowaSkładniki: 50 dag mąki pszennej 300 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oleju Farsz: 1 litr jagód 10 dag cukru Sos: gęsty jogurt (grecki) lub śmietana 18% cukier puder do smaku Sposób wykonania: Jagody delikatnie płuczemy na sitku. Gdy przeschną oprószamy je cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które(...)powinno się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki). Na kółka nakładamy jagody i sklejając ich brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z paroma kroplami oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 2 minut. Pierogi podajemy ze słodkim jogurtem
Qchnia po prostuszklanki cukru pudru 3 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 2 jajka 2 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: 600 g jagód cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy posiekane masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy około 13-15 minut (do lekkiego zrumienienia. Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem i wykładamy na lekko przestudzone ciasto. Na ser wysypujemy jagody, a na jagody ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-45 minut. Jeszce cieple posypujemy cukrem pudrem
Delicious Titbitspszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli 1 większe jajko 2 łyżki masła 5 łyżek zimnej wody 3 łyżki cukru 3/4 szkl mleka 40 g drożdży świeżych 1 szkl jagód Sos borówkowy 250 g jagód 1-2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki(...)około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze
Ala piecze i gotujeśrednie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i proszek budyniowy, mieszamy dokładnie. Jagody miksujemy na puree(...)dodajemy do masy. Mieszamy i przelewamy masę do tortownicy o śr. 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy w kilku miejscach pozostałe puree z jagód i za pomocą np. patyczka szaszłykowego tworzymy "esy-floresy". Wkładamy tofurnik do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 130*C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wyłączamy
chili & sugarsame w sobie, a co dopiero z takim nadzieniem :) Twarożek kokosowy to jedno z moich ulubionych wypełnień do naleśników. Jeśli lubicie słodkości, możecie go dowolnie zmodyfikować. Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :) Naleśniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka(...)łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych Dodatkowo : 1/2 szklanki jagód Rozgrzać patelnię. Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Jagody zmiksować na mus. Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami. Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć
Chocolate Muffin Blogszklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy(...)żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą
Salonik smakówblaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu) 1/2 kilograma jagód 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki białko z jajka Ciasto pełne jagód na kruchym cieście Przygotowanie: 1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj. 2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy(...)blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski. 3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi. 4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. 5. Piec w temp 180 przez ok. 50 minut
AZgotuj!szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając(...)obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Torty Tagged: frużelina , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamowocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier, wlać wino i dokładnie(...)przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej widelcem, co około godzinę. Kiedy całkiem zamarznie, przełożyć do pucharków. Smacznego :) Kategoria: Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: jagody , wino
https:KKuchniaMniamprzełożyć ciasto i ułożyć na nim owoce (ja w sumie zużyłam 5 średnich nektarynek) i posypać jagodami. Piec około 45 minut w temp. 19-200 C. * Spalone jagody usunąć, albo przysypać cukrem pudrem Ciasto jest lekko wilgotne, przykryte folią spożywczą w lodówce spokojne wytrzyma 3 dni, tj. tak podejrzewam, bo u mnie znika w 3 minuty
greenscarfzamrażalniku znalazłam zamrożone jagody i postanowiłam zrobić z niego pyszny koktajl. Już raz proponowałam Wam koktajl jagodowo-banannowy < klik >, który cieszy się dużym powodzeniem i jest najczęściej oglądam postem na moim blogu. Tamten był na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem(...)malin i soku z pomarańczy. Ten ma mniej składników, ale jest równie pyszny. Polecam! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki mrożonych/świeżych jagód 2 banany ok. 400 g kefiru 2 łyżki cukru (lub do smaku) Jagody rozmrozić. Banany obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Smacznego
Moja Galeria Smakuspore garście szpinaku 100 g fety garść jagód, malin i truskawek sos balsamiczny* pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski. Truskawki podzielić na cząstki. Wraz z malinami i jagodami dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Całość polać sosem balsamicznym. Doprawić pieprzem. Wymieszać. * użyłam gęstego czarnego sosu balsamicznego, jeżeli go nie posiadacie możecie
Moja Galeria Smakudeser na ciepło - jagody z jabłkami zapieczone pod kokosową kruszonką Składniki: 300 g jagód 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wyłuskać ziarna z laski wanilii. Do naczynia żaroodpornego (moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać. Kruszonka: 50 g cukru 50 wiórek kokosowych
Moja Galeria Smaku