z jagodami - 7023 przepisów (strona:111/469)

Tarta z jagodami (borówkami) 156

Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę , konfiturę oraz część zamroziłam w całości. Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas! Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru. Uprzedzając pytania - można(...)użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość. PS: odnośnie słowa "jagoda" - wiem, że jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-). Zapraszam! Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia". Czytaj

Pora coś zjeść
Pierogi z jagodami , zwyczajne chociaż nie zwyczajne 102

jagody więc muszą być pierogi z jagodami, nie ma przebacz :) Przypomniało mi się jak dziewczęciem będąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy słój, pełen jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało

Smaczna Pyza
Pierogi babuni z jagodami i twarogiem. Najlepsze ciasto na pierogi. 99

rozwałkować ciasto. Lepienie cieniutkich jak bibułka pierożków to mistrzostwo świata. Wykonanie ciasta na pierogi patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Wykonanie nadzienia – twaróg dokładnie zmielić razem z jagodami. Dodać cukru do smaku i wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dodać śmietanę kremówkę lub kwaśną. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko. Tak jak Wam się uda najbardziej. Dużą

Kuchnia Pokoleń
leniwe jagodowe 77

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 150 g jagód/ borówek mrożonych lub świeżych 400 g sera białego 1 jajko ok. 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru lub wg własnego smaku wykonanie: Jagody / borówki miksujemy z serem, cukrem i jajkiem przy pomocy blendera. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo mąkę orkiszową i ziemniaczaną

Domowy Smak Jedzenia
Kruche rogaliki z jagodami 152

Zapraszam na szybkie kruche rogaliki z jagodami <3 idealne do weekendowej kawy :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową 193

mojej rodzinie należę tym samym do mniejszości. Panuje u nas opinia, że muffinki to po prostu takie „buły”. Aby […] Artykuł Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Bułeczki z jagodami 1134

ilości cukru do wypieku. Dzięki temu bułeczki są idealne na śniadanie, nie są słodkim deserem ale właśnie pożywnym, porannym wypiekiem do kawy lub na […] Artykuł Bułeczki z jagodami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Sernik dietetyczny, delikatny i pyszny 253

papkę. Dodać ser ricotta, roztrzepane lekko jajka, zmielone migdały, esencję waniliową, syrop klonowy. Dokładnie wszystko wymieszać, musi powstać gładka masa. Wylać masę serową na podpieczony spód. Obsypać jagodami. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec sernik w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 C i piec jeszcze 30-35 minut. Ciasto po naduszeniu musi

Kuchnia Pokoleń
Placuszki z jagodami na jogurcie naturalnym 166

Dodatkowo super będzie pasowała bita śmietana i jagody zmiażdżone z dodatkiem cukru. W wersji „light” czyli dietetycznej bez cukru pudru i śmietanki Jogurt zmiksować z żółtkami, dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placuszki. Na każdym placuszku położyć kilka jagód. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe oblane zmiażdżonymi jagódkami, posypane cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany. Oczywiście śmietana nie musi być To tylko dla wyjątkowych łasuchów. To było

Kuchnia Pokoleń
Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia). 200

przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser na lato, bez pieczenia, do tego chłodny. Ja moje tartaletki podałam z jagodami, ale Wy możecie przygotować je np. borówkami lub malinami. Spróbujcie.  Składniki: (na 4 tartaletki(...)opakowanie markizów kakaowych 150 g (u mnie Cukry Nyskie) 21/2 łyżki masła 1 galaretka np. rubinowa (wieloowocowa) na 500 ml wody 11/2 szklanki wody 4 łyżki jagód Uwaga: Używam foremek z wyjmowanym dnem co znacząco ułatwia wyciągnięcie tartaletek z formy. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Całe markizy przekładamy do misy blendera (z nożami) i dokładnie rozdrabniamy. Następnie do naszych rozdrobnionych ciasteczek dodajemy

Słodkie okruszki
Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym 147

wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy

Słodkie okruszki
Lekko i zdrowo. Kanapki z owocami. 144

Truskawki, jagody… do tego lekkie pieczywo i ulubiony serek, czyli śniadanie idealne. Czasem warto odstawić tradycyjne kanapki, owsianki, jaglanki czy placuszki i przygotować coś prostego, co równie mocno ucieszy podniebienie, jak i oczy. Polecam Lekko i zdrowo. Kanapki z owocami. Lekko i zdrowo. Kanapki z owocami. 2016-05-17 22:48:29 Write a review Save Recipe Print(...)Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 chrupkie pieczywka kukurydziano-jaglane Tovago 3-4 truskawki 1/3 łyżki jagód naturalny serek kanapkowy Przygotowanie Prosto, szybko i smacznie Chrupkie kukurydziano-jaglane pieczywo smarujemy naturalnym serkiem kanapkowym. Na wierzch układamy plasterki truskawek i po kilka jagód. Podajemy same lub z sokiem

Słodkie okruszki
Jagodowo-kokosowy podwieczorek z ziarnistym fit snack 152

greckiego 1 ziarnisty fit snack ryż+żurawina Piekarnia Galicyjska * ilość miodu zależy od indywidualnych upodobań; proszę próbować smak podczas przygotowywania pucharku Przygotowanie Do misy blendera wrzucamy 1/2 szklanki mrożonych jagód. Do owoców dodajemy 5 łyżek jogurtu typu greckiego, całość dosładzamy miodem (u mnie 1 1/2 łyżeczki). Miksujemy tylko do połączenia składników, uzyskując w ten sposób szybkie, zdrowe lody. Resztę jogurtu(...)kokosowymi (zostawiając szczyptę na wierzch pucharka). Kokosowy jogurt delikatnie nakładamy na jagodową warstwę. Wierzch pucharka posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy w towarzystwie ziarnistego fit snack ryż+żurawina. Smak fit snak, jagody i kokosu doskonale się uzupełnia. Chrupiące pieczywo możemy również połamać na mniejsze kawałki i maczać w naszym pysznym pucharku. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein

Słodkie okruszki
Jogurtowiec "Forest Friut" 182

Lekkie ciasta z owocami i galaretką, w dodatku takie bez pieczenia... Nie wyobrażam sobie bez nich lata ! Jako, że rozpoczynamy sezon jeżynowy, a i jagody jeszcze gdzieniegdzie sa - wykorzystajcie je i przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit". Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową(...)opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker 3 łyżki żelatyny 2 galaretki o smaku owoców leśnych około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki ) Przygotowanie: Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści. Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze. Do pokruszonej granoli

kolorowotorcikowo
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 218

świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru  3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo:  0,5kg jagód lub innych owocków + kilka łyżeczek cukru do posypywania owoców w środku ciasta cukier puder do posypania kilka łyżek mleka lub rozkłócone jajo - do posmarowania bułeczek przed upieczeniem Przygotowanie: Całą(...)mniej więcej równych części - np. formując z niego podłużny wałek i krojąc go na kawałki. Każdy kawałek będzie naszą jagodzianką, a więc z ciasta formujemy placek wielkości dłoni, wsypujemy jagody, które posypujemy cukrem i zalepiamy dokładnie ciasto formując bułeczkę.  Ulepione bułeczki pieczemy w formie wyścielonej papierem do pieczenia układając je jedną obok drugiej tak, aby podczas pieczenia pozlepiały

Symfonia Smaków