pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki 30 % 500 g porzeczek czerwonych 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny pozostałe: 2 galaretki czerwone 1/2 szklanki jagód 200 g malin 100 g porzeczek czerwonych Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam(...)jego spód wylewam masę porzeczkową, wciskam w nią odłożone 100 g porzeczek i wkładam do lodówki. Jak stężeje, wykładam drugi blat biszkoptu. Układam na nim owoce jagody, maliny, porzeczki. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody gorącej i jak lekko stężeje wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki do stężenia
wesoła kuchniaPołączenie jagód z jabłkiem jest ciekawe. Gryząc kęs napotykasz na kawałeczek jabłka. Składniki 250 g mąki owsianej lub pszennej orkiszowej proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka cukier trzcinowy 3 łyżki woda zimna 3 łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie(...)minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 175 stopniach ok 15-20 minut. Jagody oczyszczone, umyte i przebrane włóż do rondla, zmiksuj lekko blenderem. Zagotuj. Zblenduj i dodaj pokrojone w kostkę kwaśne jabłko. Zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i dodaj do masy jagodowej. Wystudź
AZgotuj!Puszyste, delikatne i super pyszne placki z jagodami . Ten przepis na jogurtowe placuszki z ogromną ilością jagód powstał na życzenie moich dzieci. Warto się na nie skusić, bo robi się je błyskawicznie! Jeśli nie masz pod ręką jagód, to możesz też użyć moreli, brzoskwiń, gruszek lub jabłek pokrojonych na małe kawałki. Miłośnikom truskawek polecam przepis na placki
AniaGotuje.plRolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Krem jagodowy: ½ litra jagód, 2 opakowania galaretki jagodowej, 400 ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki jagodowej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam(...)odstawiam do przestudzenia. 3. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy. 4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz
Tradycyjna kuchnia Kasiinnego płynnego słodzidła) -3 łyżki dowolnego mleka roślinnego lub wody Masa jagodowo-truskawkowa -200g orzechów nerkowca (1 szklanka) -puszka mleka kokosowego -1/2 szklanki truskawek -1/2 szklanki jagód -ksylitol według preferencji -4 łyżki wiórków kokosowych -6 łyżek z górką mąki kokosowej Polewa czekoladowa -3 rządki gorzkiej czekolady -3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego SPÓD 1. Zmiel płatki(...)części. 3. Jedną część zmiksuj ponownie z truskawkami, dodaj ksylitol, wiórki oraz mąkę kokosową, wymieszaj i przelej znów do osobnego pojemnika. 4. Drugą część również wlej do blendera, dodaj jagody i zmiksuj. Dodaj ksylitol, wiórki i mąkę kokosową, całość wymieszaj i poczekaj aż obie masy nieco stężeją. 5. Na spód tortownicy wylej masę jagodową i wyrównaj. Następnie delikatnie wyłóż
Candy Pandasspód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :) Potrzebujemy: 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć 2 łyżki oleju kokosowego(...)sera z wiaderka 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie) Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą, wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie
MamaOskarkajogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g) 1/3 szkl. ksylitolu 2 białka jajek szczypta soli +opakowanie jagód mrożonych Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wkładając na minutę do mikrofalówki. Ja przełożyłam kostki do szklanki i podlałam odrobiną mleka. Po upływie wyznaczonego czasu przemieszałam łyżeczką. Ser na sernik miksujemy(...)chmurka! Wylewamy ją na upieczony spód, wyrównujemy i pieczemy przez kolejne 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec robimy polewę. Szklankę rozmrożonych jagód miksujemy z odrobiną słodzidła i jogurtu naturalnego. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Schładzamy przez min. dwie godziny przed podaniem. Smacznego! 💜 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia Ellieroztopionego masła 40 g świeżych drożdży Kruszonka: 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Owoce: szklanka truskawek 2 łodygi rabarbaru pół szklanki jagód 4-5 moreli W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione(...)podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką
Mienta bloggładką masę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż cienkie placki. Do połowy migdałowego mleka wsyp nasiona chia. Odstaw na 30 minut. Chia napęcznieją. Zmiksuj truskawki z jagodami, następnie dodaj napęczniałe chia z mlekiem migdałowym i zmiksuj. Wlej smoothie i podaj do placków. Spara Spara Spara Spara The post Placki szpinakowe na śniadanie appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaDziś znowu gorąco, a wiec i następny przepyszny koktajl, tym razem z mrożonych malin,jagód i listki mięty obowiązkowo.Polecam, pamiętajcie ze szklanka koktajlu bez cukru to tylko 100 kalorii. Składniki: maliny mrożone 500 g jagody mrożone 200 g jogurt naturalny 300 g listki mięty 10 szt Wykonanie: Maliny mrożone i jagody wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt
Różowa kuchniajagodami, miodem akacjowym, bananem i ekspandowanym amarantusem. Na dwie koktajlu porcje potrzebujemy: polski jogurt naturalny bez laktozy 350 gram Mlekovita 1 łyżka maku 1 łyżka mrożonych jagód 1 łyżka miodu akacjowego pół banana garść borówek amerykańskich listki melisy lub mięty 1 - 2 ekspandowanego amarantusa mrożona żurawina ( opcjonalnie) Polski jogurt naturalny bez laktozy blendujemy z łyżką mrożonych jagód
AZgotuj!czerwonymi porzeczkami (odkryłam właśnie ostatni woreczek porzeczki w zamrażalniku,) ale można użyć do niego właściwie wszystkich owoców i będziemy mieć muffinki z truskawkami, jagodami, borówkami, malinami itp. Niekiedy ekstrakt z wanilii zastępuję 2 łyżeczkami cynamonu i jako dodatków używam pokrojonych w drobną kostkę jabłek. Możliwości jest na prawdę wiele. Spróbujcie. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Składniki mokre: 90g stopionego masła, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szklanki mleka. Dodatki: 1,5 – 2 szklanki drobnych owoców (truskawki, jabłka, jagody, porzeczki itp.) Jeżeli używam mrożonych owoców wrzucam je bez rozmrażania do suchych składników i zwiększam o około 5 minut czas pieczenia. W małej misce mieszam
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: ze strony Filozofia Smaku 3 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki erytrolu lub innego cukru* 30 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jagody (mrożone luz świeże) truskawki wiórki kokosowe olej kokosowy lub inny olej Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty i dodać po 1 żółtku(...)wymieszać szpatułką. Jeżeli masa wyjdzie gęsta, można dodać odrobinę mleka. Na patelni o średnicy 24 cm roztopić odrobinę oleju kokosowego. Wylać masę i smażyć około 2-3 minuty. Powciskać jagody i przełożyć patelnie do piekarnika**. Piec około 10 minut. Wyjąć, udekorować truskawkami, wiórkami kokosowymi. Można polać syropem z agawy. Smacznego! * jeżeli używamy zwykłego cukru to powinno być go mniej
Moja Galeria Smakuwstaw do zamrażalnika po godzinie są już gotowe! Na dno foremki możesz wrzucić kilka całych jagód ;-) Prościej się nie da! PS. wersja bardziej dla wymagających zamiast 150 ml jogurtu użyj 250 ml śmietany 36%, ubij ją aby była puszysta i dodaj do niej zmiksowane jagody, posłodź i całość przełóż do foremek i zamroź na godzinę
SMYKWKUCHNISkładniki : Spód: 1 szklanka daktyli 2 szklanki wrzatku 2 szklanki płatków owsianych Krem 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka kokosu Miod Do dekoracji Jagody goi Przygotowanie Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem. Wykladamy(...)Dodajemy kokosowy mus do ugotowanej kaszy i jeszcze raz blendujemy. Przestudzamy do około 40 stopni i dosładzamy miodem wg uznania. Krem nakladamy na daktylowo owsiany spod, posypujemy jagodami goi i wstawiamu na noc do lodowki
Szkrab Je Sam