z jagodami - 7023 przepisów (strona:123/469)

MALINOWY OBŁOCZEK 262

jagód, a wszystko to znajduje się w kruchym cieście ... z kawą smakuje rewelacyjnie     SKŁADNIKI 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki krupczatki 200 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka, ewentualnie 1 łyżka śmietany Pianka: 4 białka ½ szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/3 szkl. oleju Dodatkowo: maliny i jagody(...)dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
JAGODY W SYROPIE 139

roku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Suszone jagody 181

roku sezonu na jagody nie przeoczyłam, bo te owoce warto mieć.  Część świeżych jagód ususzyłam, a część przeznaczyłam na sok. Można też zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy

Proste Potrawy
Ciasto francuskie z jagodami 204

smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 100 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko cukier WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto

Passions hobbies life
Koktajl jagodowy z tonikiem 136

pociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu

Blendman
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 230

cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel(...)jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany

Passions hobbies life
Zawijane drożdżówki z jagodami i serem 242

pyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia(...)tych rzeczy! Bułeczki wyszły bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jagody na zimę 195

Jagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i jakoś(...)razu smutno mi się zrobiło, bo te słoiczki uświadomiły mi, że powoli kończy się lato, a wraz z nim wysyp świeżych owoców sezonowych. Nie ma co […] Artykuł Jagody na zimę pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Koktajl jagodowy z tonikiem 110

pociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu

Blendman
Nalewka jagodowa. 109

też pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej. SKŁADNIKI: 1,5 kg. jagód 1/2 l spirytusu 1/4 l wódki białej 1/2 kg. cukru 1 laska kory cynamonu 5 goździków skórka otarta z limonki sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy  WYKONANIE: umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem, dodajemy cynamon, skórkę z limonki(...)wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru, następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące

Kuchnia Beaty
Pyszna nalewka jagodowa o lekkim posmaku wiśni 225

Same jagody nie dają zbyt ciekawego smaku, po dodaniu wiśni nalewka nabiera ciekawego posmaku. Wiśnie czuć jakby w oddali, ja tak to nazywam gdy smak nie jest dominujący. Jagody, wiśnie, liście wiśni opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzić. Zostawić na sitku na dłuższą chwilkę. Wiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko

Kuchnia Pokoleń
Kofitury jagodowe 183

czarnych jagód. 1 opak. cukru żelującego 3:1. Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe. Z podanych składników wyjdzie nam około 4 słoiczków po 220 ml.  Jagody dokładnie opłukać na durszlaku. Odstawić, żeby dobrze obciekły z nadmiaru wody. Umieścić je w garnku. Dodać cukier żelujący, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Zestawić z ognia i mieszać do zaniku piany. Ewentualnie jeżeli powstał nam spory nadmiar usunąć ją za pomocą łyżki.  Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie

Świat Domowej Kuchni
Ciasto jagodowe z galaretką 360

proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo(...)reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować. Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami

Ala piecze i gotuje
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 142

cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon(...)uformować kulkę. Następnie po kolei spłaszczać je w dłoniach tak, aby na brzegach były nieco cieńsze niż w środku. Na środku układać 1 łyżeczkę cynamonowego nadzienia i sporą garść jagód. Zakleić i uformować kulki; ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.  Przykryć ściereczką, odstawić na 25-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jogurtowe z jagodami 198

jagód Wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami. Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia. Piec przez ok. 45-50 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania