Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód: -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier wanilinowy(...)obrotach miksera. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkę. Połowę bitej śmietany wykładamy na upieczony spód. Masa owocowa: -2 galaretki owoce leśne -700g jagód/borówek Galaretkę przygotowujemy według przepisu, do lekko stężałej galaretki dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aż będzie lekko gęsta. Taką masę układamy na bitej śmietanie, następnie dodajemy znów bitą
Receptura smakumasła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę(...)cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe! SMACZNEGO
Wielopokoleniowouprawianych w Europie. Inkowie korzystali z kukurydzy i pseudozbóż, takich jak quinoa i amarantus. Postanowiłam więc nadać Ince prawdziwie inkaskiego charakteru, przez dodanie południowoamerykańskich składników, między innymi quinoy i jagód inkaskich, znanych u nas również jako miechunka peruwiańska, rodzynek brazylijski, physalis, a w Peru pod nazwą aguaymanto. W dzisiejszym przepisie nic nie jest przypadkowe, nawet odrobina oleju z orzechów arachidowych(...)czasie i przestrzeni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowane białej quinoy 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka oleju arachidowego 1 łyżka miodu 2/3 szklanki obranych owoców jagody inkaskiej 1 gruby (1,5 cm) plaster ugotowanego i obranego batata 100 ml gorące wody Wykonanie: Jagody inkaskie obieramy z mieszka, myjemy i rozdrabniamy blenredem ręcznym razem
Quinoa Raz!przepis, którym udowadniam że w modelach LCHF jest też miejsce na desery Tym razem coś dla wielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, które mogą być przygotowane z jagodami, malinami, borówkami czy porzeczkami. Osobom, które nie trzymają bardzo niskich węglowodanów polecam też wersję z jabłkami i cynamonem Składniki na 6 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej(...)keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni
Ola la LCHFlesie brakuje. Kupiłam więc więcej i raczyliśmy się przez kilka dni różnymi specjałami jagodowymi. Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 litr wody • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • szczypta soli • makaron tagliatelle – wstążki Wykonanie: • Jagody zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. • Wlać śmietankę i zmiksować zupę. • Podawać z makaronem
To co kochammleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki • 60 g masła • 60 g cukru pudru Glazura • 1 jajko • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Drożdże rozetrzeć(...)Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. • Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną
To co kochamziarenku. Potem tak samo zresztą zachowywały się nasze dzieci. Dzisiejsza jaglanka jest właściwie jagodzianką, ala jak zwał tak zwał, a deser jest pyszny. Jeśli więc upolujecie jeszcze jagody w lesie(...)straganie, to koniecznie zapraszam do przygotowania tego prostego deseru. Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 1 łyżeczka cynamonu • 3 łyżki miodu płynnego • orzechy nerkowce do posypania Wykonanie : • Do świeżo ugotowanej kaszy jaglanej dodać jagody, cynamon i miód. • Całość dokładnie wymieszać i zagotować. • Przełożyć do pucharków, posypać orzechami.{jcomments
To co kochamopakowaniu Banana pokroić w kawałki, a gruszkę w kostkę Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, dodać banana, gruszkę i mleczko kokosowe - całość dokładnie zblendować Pudding podawać z jagodami goji Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaopakowaniu Banana pokroić w kawałki, a gruszkę w kostkę Ugotowany ryż przełożyć do miseczki, dodać banana, gruszkę i mleczko kokosowe - całość dokładnie zblendować Pudding podawać z jagodami goji Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukier do smaku łyżka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka soku z cytryny Sos: 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 szklanki wody 3 goździki szczypta cynamonu łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli miód do smaku łyżka kisielu żurawinowego Do rondelka wlewamy połowę wody, wsypujemy jagody, dodajemy przyprawy i gotujemy około 5 minut. W reszcie wody rozprowadzamy kisiel i zagęszczamy(...)ciepłym sosem. I to jest dobre, ale....pyszne są zatopione w sosie i tak mocno w nim skąpane. Może nie wyglądają tak efektownie, ale jak to ciasto przejdzie smakiem jagód, zrobi się wilgotne i aromatyczne....tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. Zachęcam do wypróbowania tego prostego sposobu na wyborne naleśniki
Dieta moja pasjaSezon na jagody w pełni. Kuszą zapachem, pięknym kolorem, kwaśno-słodkim smakiem. Oprócz doznań smakowych, dostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego. Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek ! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam(...)jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek: 16 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (w płynnej konsystencji), 9 łyżek surowego karobu lub kakao, 1 łyżeczka wanilii, 6 daktyli, nadzienie: 3/4 szklanki jagód, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka chia, 2 łyżki karobu. Przygotowanie: Daktyle namaczamy na kilka godzin. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na czekoladki blendujemy (jeśli używamy kakao
Jeść, by żyć w zdrowiudodać masło, ponownie wymieszać i odstawić na 15 min. Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu, lejąc na środek patelni ok 2 łyżki ciasta, po czym posypać wierzch jagodami, smażyć do zbrązowienia po czym odwrócić na drugą stronę, smacznego
Gotuj z Agnesbiałkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się udaje to możecie ten krok pominąć. 5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min. Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam
Gotowanie...to proste !siemienia lnianego ok.200 g szpinaku baby łyżka ksylitolu ,mój pochodzi ze sklepu BIOINDYGO banan trochę białego i czerwonego winogrona kawałek mango dwie czerwone guszki sok z pół cytryny jagody goji 2 cm startego świeżego kłącza imbiru Najpierw gotujemy pół litra wody, może być 600 ml. Do gotującej się wody wsypujemy siemię lniane i gotujemy około 15 minut. Międzyczasie(...)również odzwierciedlenie w liczbie wielu opracowań naukowych.Ksylitol i wiele innych zdrowych artykułów znajdziecie W TYM MIEJSCU Całość szybko ,ale krótko miksujemy na gładko. Pijemy jeszcze cieplutkie.Nie zapominamy posypać jagodami goji! Na zdrowie ,na dobre samopoczucie na dzień dobry lub na dobranoc! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W tym roku wybraliśmy się na popołudniowy wypad do lasu na jagody. I faktycznie było ich sporo tylko moi pomocnicy już każdy po litrze miał dosyć zbierania. Ale i tak z pomocą brata przywiozłam do domu 4 litry. Część poszło(...)ok.450ml. maślanki ok. 400g jagód + 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski dodać maślankę, wyrobić gładkie ciasto. Czasami bywa tak, że trzeba dodać mąki lub nieco więcej maślanki. Wszystko zależy ile „weźmie” mąka. Odstawić na paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić. Gotować
W garach u Gosi