z jagodami - 7023 przepisów (strona:126/469)

Czekoladowe ciasto z jagodami 145

szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę mniej niż połowa szklanki kakao 1/2 szklanki oleju 4 duze jajka mogą być maliny, ja dałam mrożone jagody- 3 łyżki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, kakao i ucierać wlewać powoli olej i nadal ucierać Przełozyć(...)utartą masę do natłuszczonej foremki Piec w temp. 180*C przez ok.40 min. W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi. Można upiec w większej foremce, będzie wtedy bardziej owocowe, a mniej "ciastowe" :) Ja polałam je sokiem z jagód. przepisa stąd

Proste Potrawy
Domowy pudding jaglany - z gwiazdką 122

daktyle (namoczone w gorącej wodzie) do dekoracji banan, jagody orzechowy pasek: zmiksowane orzechy, daktyle i rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie)  Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli budyń jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka. Gotowy budyń rozlewamy do miseczek (u nas wieeelki puchar), dekorujemy jagodami i bananami oraz orzechową masą. Możesz z niej zrobić

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Orzeźwiające ciasto jagodowo- morelowe 115

placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy morelami, polewamy galaretką morelową. Gdy zastygnie, smarujemy ją resztą śmietany. Na wierzchu układamy

Podróż w kulinaria
Jagodzianki II 101

Blueberry Corner by "jagodzianka" Jagody są naturalnym lekarstwem na problemy jelitowe i choroby oczu. W XIX wieku jagody uważane były za niezbędny składnik domowej … Przeczytaj cały artykuł Post Jagodzianki II pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
SERNIK Z JAGODAMI 123

być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz. Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo

Niespełnione zdolności kulinarne
Deser Jagodowo bananowy na śmietanie i mleku 90

kolacje :) Składniki: jagody 500 g banany 2 szt śmietana 30% 300 ml mleko 2% 300 ml ksylitol( cukier brzozowy) Kłos Pol Krok 1 Do blendera wkładamy zmrożone jagody, wlewamy śmietanę i blender -ujemy chwilę. Krok 2 Banany obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do zmiksowanych jagód i wlewamy mleko. Miksujemy chwilę. Przelewamy do szklaneczek

Różowa kuchnia
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 163

szklanki zwykłego cukru (115 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 80 g masła, np. klarowanego 1 szklanka mleka 2 małe jajka szczypta soli nadzienie  300 g jagód 3 łyżki zwykłego cukru 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder Na samym początku zabrać się za przygotowanie drożdżowego ciasta. W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie wlać(...)Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić do podwojenia masy.  Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu Gdy ciasto wyrośnie, to przygotować nadzienie. Umyte, osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 8 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek

Ugotować
MUFFINKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 115

uwielbiam muffinki w każdej postaci, z kremem lub z owocami, gdy jest sezon na jagody, nie może ich zabraknąć na moim stole, idealne do popołudniowej kawki   SKŁADNIKI  Suche składniki: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki mokre: 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 1 łyżka śmietany(...)jajko Dodatkowo:   Kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru 2-3 łyżki jagód, 4 kostki czekolady gorzkiej WYKONANIE Suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2 misce. Czekoladę siekamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy czekoladę gorzką oraz jagody. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min w 180 stopniach

słodki bratek
Zielone ciasto z jagodami 138

rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 11 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, 400 g jagód* Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą(...)zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu), nasączyć biszkopt (nie przesadzić z ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki. * mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki

królestwo garów
Pierogi z jagodami 163

dostępne są świeże owoce, nie zapominajmy o klasycznych potrawach z ich wykorzystaniem. Przecież nigdy indziej nie będą one smakowały tak wyśmienicie. Na dzisiejszy obiad polecam pierogi ze świeżymi jagodami. Możemy je serwować posypane cukrem z dodatkiem cukru waniliowego lub polane śmietaną. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody(...)kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę jagód, pół łyżeczki cukru i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około

Świat Domowej Kuchni
Omlet kokosowy z kremem jagodowym 106

wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić) Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody i rozgnieść widelcem. Krem można wyłożyć na omlet za pomocą dekoracyjnej końcówki. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 197

dworcu. Składniki 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka mąki orkiszowej typ 720 2 jaja "zerówki" rozmiar L 2łyżki oleju rzepakowego 1szklanka mleka 1/3szklanki wody gazowanej 1 szklanka jagód 1 średnie jabłko(obrane) 3/4 tabliczki czekolady szczypta soli szczypta cukru 2 szczypty proszku do pieczenia Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru(...)pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach jabłko i porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej

Fiolka w kuchni
klasyczne jagodzianki 150

mąki + do podsypania 2 jajka + 1 do posmarowania 250 ml mleka 150 g cukru + 70 g do jagód 100 g masła 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka(...)miski, przestać wyrabiać, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada jagodowa. 107

przekładamy na lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy. Pozostawiamy zwinięty do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy wrzątkiem. Około 100 g jagód miksujemy z cukrem. Do zmiksowanych jagód przelewamy przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wlewamy jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawiamy do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim tężejący krem jagodowy

Moje-pitraszenie
Owocowa pizza z arbuza 275

obierz ze skóry, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki. Śliwki pokrój w kostkę. Owocami udekoruj arbuza. Orzechy pokrusz w moździerzu. Posyp wierzch pizzy wiórkami, orzechami, oraz jagodami Goji. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Podawaj najlepiej schłodzoną. :) Smacznego

Garniec Magalie