sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku i jagody ( ja miałam kompot z jagód). Śmietanę ubić na sztywno, dodać jagody i cukier puder do smaku, wszystko wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany ok 5-6 cm od brzegu, uniknie
Zrób to smaczniejest egocentryczką. Sytuację próbuje ratować Irena, przyszywana ciotka Doroty i kobieta, która wciąż wywiera wielki wpływ na Jagodę. Pomysł na napisanie kolejnych rozdziałów raz z punktu widzenia matki, następnym razem - córki okazał się strzałem w dziesiątkę. Zdecydowanie lepiej czytało mi się rozdziały Jagody. Matczyne były dla mnie wyznaniami pustej nastolatki, która nie dojrzała i tak się za młodu skupiła
Weekendy w domu i ogrodziecukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g roztopionego masła klarowanego lub oleju rzepakowego 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) 5 jajek przepiórczych 150 g jagód kruszonka: 50 g mąki owsianej 25 g cukru 25 g masła klarowanego Kruszonkę wyrobić ręcznie. Do miski przesiać mąki, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie(...)wymieszać w kilku ruchach. Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopni
Humanistka w kuchniimprezki rodzinne jak i na plotki przy kawce. Składniki na 4 porcję: mascarpone 250 g śmietana 30% 300 ml cukier puder( ksylitol zmielony) 1 łyżka Dodatkowo: krakersy 16 szt jagody( miałam mrożone) 4 łyżki kuleczki czekoladowe ( chrupki w polewie czekoladowej) ze dwie garście Wykonanie: Ubijamy śmietanę z cukrem(...)pudrem na sztywno, dodajemy łyżką mascarpone i nadal ubijamy.Do szklaneczki na dno wsypujemy 2 krakersy pokruszone na to łyżką nakładamy krem śmietanowy z mascarpone, wsypujemy łyżkę jagód i znowu dwa krakersy pokruszone, jagody i krem. Na wierzch posypujemy kuleczkami( chrupkami w czekoladzie) . Deser normalnie palce lizać. Ps.. Użyłam szklaneczek po musztardzie
Różowa kuchniaSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 200 ml, serek homogenizowany waniliowy 250 ml, serek mascarpone 250 ml, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, jagody 20 dag/mrożone, galaretka agrestowa 1 opakowanie jogurt grecki, serek homogenizowany waniliowy, mascarpone, cukier puder utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić(...)szklanki gorącej wody i wystudzić, w trakcie miksowania wlewać żelatynę forma z wysuwanym dnem 22 cm lub tortownica wyłożona folią spożywczą - na dnie rozłożyć biszkopty, dodawać porcjami sernik i jagody, wmieszać w sernik i tak do wyczerpania składników, troszkę jagód zostawić do wierzchu sernika, schować do lodówki galaretkę rozmieszać w 450 ml gorącej wody, zimną i tężejącą wlać
W Mojej Kuchni LubięEkoflorka . Smak, jakość... po prostu aż chce się jeść i jeść. Składniki: (na 1 pucharek) 1/2 szklanki delikatnego twarogu naturalnego 2-3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki jagód 2 łyżki nasion chia 4 łyżki mleka 4 krople soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady z wiśniami i jeżynami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka waflowa rurka Przygotowanie(...)mają napęcznieć. W misce mieszamy twaróg, cukier puder (dodajemy mniejszą ilość i próbujemy smak) i sok z cytryny. Następnie dodajemy napęczniałe nasiona chia. Całość mieszamy. Na dno pucharka wykładamy jagody. Następnie nakładamy naszą warstwę sernikową. Czekoladę (2 kostki) ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy wierzch naszego deseru. W deser wbijamy waflową rurkę i układamy całe kostki czekolady. Podajemy
Słodkie okruszkiminut do lodówki. Do jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych wiśni i także lekko zmiksować. Na warstwę kremu jogurtowo - kokosowego wyłożyć wiśnie zmiksowane z chia, następnie wyłożyć warstwę jogurtu wymieszanego z chia, jako kolejną warstwę kładziemy jagody z chia, a na koniec warstwę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazrobiło nam się lato i powoli zaczynamy myśleć o lżejszych deserach, bardziej owocowych i kolorowych. Do zrobienia tego torcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie(...)smakował jeszcze lepiej. *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin 1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki kremówki galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą sok. Galaretki rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiałek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypujemy jagodami. Wyrównujemy ciasto w formie, patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy ciasto, aby powstał wzorek. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekoczkach. W misce łączymy mąkę, stewię, proszek i odrobinę cynamonu. Tortownicę należy wysmarować olejem lub masłem i obsypać równomiernie (głównie po bokach) mąką. Wsypujemy 1/2 zawartości miski, obsypujemy jagodami goji i przekładamy musem z jabłek. Pozostałą część "suchej masy" łączymy z olejem kokosowym i odrobiną wody tak aby powstała "kruszonka". Posypujemy kruszonką ciasto i wkładamy do piekarnika
Czarnawisienkamleka (roślinnego lub krowiego) 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego duża szczypta cynamonu 1/2 jabłka (średniej wielości) około 60 g chudego twarogu 1/3 średniej wielkości banana 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu(...)warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mrożone jagody podgrzewamy delikatnie w garnuszku - tylko tyle, aby były ciepłe i puściły sok. Następnie tak przygotowane jagody wykładamy na naszą kaszę jaglaną, tworząc w ten sposób ostatnią warstwę dania
Słodkie okruszkiowocami i cynamonem. Gdy w najnowszej książce Jamiego Olivera znalazłam ten przepis, nie czekałam długo z wypróbowaniem go. W oryginale Jamie użył malin a ja zastąpiłam je jagodami i konfiturą malinową. Danie robi się szybko i bez problemu. Tosty wyszły puszyste i naprawdę bardzo dobre. Dużo zależy od rodzaju chleba. Nie miałam pod ręką połnoziarnistego pieczywa więc użyłam(...)Superfood na co dzień” Jamiego Olivera z moimi zmianami. 3 grube kromki pieczywa (2,5 cm) 3 małe jajka 2 małe banany lub 1 duży 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) 3 łyżeczkli konfitury malinowej 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki masła klarowanego do podania: jogurt naturalny miód pistacje liofilizowane truskawki Ostym noże w każdej kromce robimy
Mienta blogświeżym mango, miodem, kiwi i jagodami goi. Być może to pomoże poprawić nastrój! Dzień dobry! Przygotowałam ulubioną owsiankę na mleku, dodałam pokrojone mango, kiwi, łyżkę miodu i jagody goi. Całość jemy póki ciepłe. Smacznego
SMYKWKUCHNIUwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Jakiś czas temu upiekłam w ramach drugiego dania/deseru orkiszowe placki z korzenną nutą. Podane z naturalnym jogurtem i jagodami, które miałam jeszcze w zamrażalniku, smakowały wyśmienicie. Choć osobiście smażąc drugą partię placków zjadłam je z wielkim apetytem bez dodatków. Delikatne, lekko słodkie, zdrowe i puszyste placki, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: (na około(...)łyżki cukru (lub stewi lub cukru brązowego) 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej * 2 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka propozycja podania: jogurt naturalny i jagody * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną przez właścicielkę sklepu Bazarek Smakoszy: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki
Słodkie okruszkimaślanki jagody goji do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Mango i nektarynki cienko obierz i oddziel od pestek. Umieść w wysokim naczyniu. Mandarynki obierz. Aby koktajl był aksamitny oddziel miąższ od białych skórek. Dodaj do naczynia z owocami. Następnie wlej maślankę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Przelej do szklanek i posyp suszonymi jagodami goji. Jeśli użyjesz dojrzałych
Ze smakiem i z pasją