łyżki cukru owoce - najlepsze są moim zdaniem kwaskowe - porzeczki, jeżyny, jagody Owoce wsypujemy do ramekinów lub innego naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Żółtka ubijamy na białą masę z cukrem i zalewamy nią owoce. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego :) Wersja z jagodami, poziomkami i malinami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jagód Ciastka maślane bardzo drobno kruszymy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i mieszamy do czasu polączenia się wszystkich składników - nie dłużej, żeby nie napowietrzać masy. Na mocno schłodzony spód wykładamy jagody (możecie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżki ekstra 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożone sok i starta skórka z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż(...)skórkę z cytryny. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta. Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia
karmelowymąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Gdyby było ciasto za rzadkie dodać trochę mąki. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje
pink envelopekolorowego, jagodowego śniadania. Może jagody w sobie "coś" mają? Hmm... Czy ten kolor nie cieszy oczu? Składniki: 1/3 szkl. jagód 1/2 szkl. płatków kukurydzianych 2 naturalne serki homogenizowane 0% opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodawałam) Przygotowanie: Jagody blendujemy z naturalnym serkiem homogenizowanym. Kilka całych mieszamy łyżką z naszym jagodowym serkiem. Całość wykładamy na płatki kukurydziane. Proste, smaczne
Słodkie okruszkiprosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop z agawy- 3 łyżki * mango, awokado, maliny- dodatkowo Twaróg wymieszać/zmiksować razem z jagodami i syropem z agawy. Pastą posmarować chleb i ozdobić owocami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła jagodowe * świeże jagody kwiatki floksów ( są jadalne) listki melisy culier puder czekolada w proszku Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli(...)Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę. Torcik obsypać przez sitko czekoladą w proszku, i cukrem pudrem. Udekorować świeżymi jagodami i listkami melisy... Można podawać... Smacznego
Gosia gotujeotręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania(...)idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również
Zawsze głodna!podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy . Deser gotowy
Z Kuchni Do KuchniEnergia na cały dzień! :) Jagody są bogate m.in. w kwas foliowy wspomagający koncentrację i pamięć. A słonecznik, jak już kiedyś pisałam, przy okazji publikacji jednego z przepisów, jest bogaty w magnez. Takie śniadanie to jeden z najlepszych pomysłów :) Kiedyś jadłam tylko płatki owsiane błyskawiczne, ale gdy dowiedziałam się, że takie błyskawiczne są przetwarzane... - to tym samym mają mniej wartości(...)łyżki płatków owsianych 1/4 szklanki jagód 1/3 szklanki malin szczypta cynamonu (u mnie świeżo starty) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka ziaren słonecznika Mleko przelać do rondelka i wsypać płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia Dodać siemię lniane i łyżeczkę miodu - wymieszać Dodać maliny, jagody i posypać ziarnami słonecznika
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comowocowy z butelki SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę. Jagody lub borówki płuczemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy jogurt, następnie(...)dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy. Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut. W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam na noc). Podajemy krojąc w plastry, dekorując miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiałka (jajka rozmiaru S) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości/do momentu wchłonięcia mleka(...)etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D). Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut. Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki
Zdrowie na języku :Ppłaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego jagody goi Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę(...)jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą
ClauditteMissCookingostatnio na jagody. Sos delikatny z nutka alkoholu. Składniki: 0,5l mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 woreczek białego ryżu Sos : poł szklanki jagód ( lub innych owoców) 2 łyżeczki czystego alkoholu 1/3 szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ryż wsypać do garnka z grubym dnem by się nie przypalał(...)mlekiem, dodać cukier i gotować od czasu do czasu mieszając, do powstania kremowej konsystencji, aż ryż będzie miękki. Ryż przelać do szklanek/ miseczek. Wodę z cukrem zagotować, wsypać jagody i dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny
Garnkowe fanaberienaczynkach o pojemności 150 ml) 250 g rabarbaru pokrojonego na ok. 2 cm kawałki 70 g cukru 70 g jeżyn (mogą być mrożone - ja zastąpiłam mrożonymi jagodami) kawałek kandyzowanego imbiru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 białka 40 g cukru Obrany rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki(...)przełożyć do rondla razem z 70 g cukru oraz 1 łyżką wody. Trzymać na średnim ogniu do momentu aż się zagotuje i zmięknie. W tym momencie dodać jeżyny lub jagody (mogą być mrożone), wymieszać i trzymać dalej na ogniu aż całość się rozgotuje. W małej miseczce w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 1,5 łyżki) rozpuścić 2 łyżeczki skrobi
KUCHARNIA