z jagodami - 7023 przepisów (strona:136/469)

Jagodowe śniadanie 174

kolorowego, jagodowego śniadania. Może jagody w sobie "coś" mają? Hmm... Czy ten kolor nie cieszy oczu? Składniki: 1/3 szkl. jagód 1/2 szkl. płatków kukurydzianych 2 naturalne serki homogenizowane 0% opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodawałam) Przygotowanie: Jagody blendujemy z naturalnym serkiem homogenizowanym. Kilka całych mieszamy łyżką z naszym jagodowym serkiem. Całość wykładamy na płatki kukurydziane. Proste, smaczne

Słodkie okruszki
Jagodowa pasta 207

prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop z agawy- 3 łyżki * mango, awokado, maliny- dodatkowo Twaróg wymieszać/zmiksować razem z jagodami i syropem z agawy. Pastą posmarować chleb i ozdobić owocami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Torcik andrutowy z jagodami 113

jadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła jagodowe * świeże jagody kwiatki floksów ( są jadalne) listki melisy culier puder czekolada w proszku Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli(...)Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą w proszku, i cukrem pudrem. Udekorować świeżymi jagodami i listkami melisy... Można podawać... Smacznego

Gosia gotuje
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 174

otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji  Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania(...)idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również

Zawsze głodna!
Pyszny podwieczorek dla dzieci 176

podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy . Deser gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
Owsianka z malinami, jagodami i ziarnami słonecznika 182

Energia na cały dzień! :) Jagody są bogate m.in. w kwas foliowy wspomagający koncentrację i pamięć. A słonecznik, jak już kiedyś pisałam, przy okazji publikacji jednego z przepisów, jest bogaty w magnez. Takie śniadanie to jeden z najlepszych pomysłów :) Kiedyś jadłam tylko płatki owsiane błyskawiczne, ale gdy dowiedziałam się, że takie błyskawiczne są przetwarzane... - to tym samym mają mniej wartości(...)łyżki płatków owsianych 1/4 szklanki jagód 1/3 szklanki malin szczypta cynamonu (u mnie świeżo starty) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka ziaren słonecznika Mleko przelać do rondelka i wsypać płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia Dodać siemię lniane i łyżeczkę miodu - wymieszać Dodać maliny, jagody i posypać ziarnami słonecznika

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 181

owocowy z butelki   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę.  Jagody lub borówki płuczemy.  Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Do miski przekładamy jogurt, następnie(...)dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy.  Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut.  W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam na noc). Podajemy krojąc w plastry, dekorując miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 137

białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli  2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości/do momentu wchłonięcia mleka(...)etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D).  Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut.  Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki

Zdrowie na języku :P
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 166

płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim 4 łyżki oliwy z oliwek koper włoski prażone orzechy nerkowca 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego jagody goi Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę(...)jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą

ClauditteMissCooking
Pudding ryżowy 261

ostatnio na jagody. Sos delikatny z nutka alkoholu. Składniki:  0,5l mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 woreczek  białego ryżu Sos : poł szklanki jagód ( lub innych owoców) 2 łyżeczki czystego alkoholu 1/3 szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ryż wsypać do garnka z grubym dnem by się nie przypalał(...)mlekiem, dodać cukier  i gotować od czasu do czasu mieszając, do powstania kremowej konsystencji, aż ryż będzie miękki. Ryż przelać do szklanek/ miseczek. Wodę z cukrem zagotować, wsypać jagody i dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny

Garnkowe fanaberie
Wzloty i upadki. Suflet rabarbarowy z imbirem. 147

naczynkach o pojemności  150 ml) 250 g rabarbaru pokrojonego na ok. 2 cm kawałki 70 g cukru 70 g jeżyn (mogą być mrożone - ja zastąpiłam mrożonymi jagodami) kawałek kandyzowanego imbiru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 białka 40 g cukru Obrany rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki(...)przełożyć do rondla razem z 70 g cukru oraz 1 łyżką wody. Trzymać na średnim ogniu do momentu aż się zagotuje i zmięknie. W tym momencie dodać jeżyny lub jagody (mogą być mrożone), wymieszać i trzymać dalej na ogniu aż całość się rozgotuje. W małej miseczce w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 1,5 łyżki) rozpuścić 2 łyżeczki skrobi

KUCHARNIA
Tartalettki jagodowe 129

rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

Humanistka w kuchni
Omlet na słodko z jagodami i cynamonem 167

prostu na zachciankę. SKŁADNIKI: Na omlet: ( 1 porcja) 2 jajka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka masła klarowanego Do środka jagody w soku własnym ( w lecie świeże)  lub dowolny słodki wypełniacz. WYKONANIE: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon i mąkę- mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka. Dodajemy do żółtek - mieszamy(...)wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty. Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą.  Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę soku. Gotowe.   SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Jaglanka kokosowo - bananowa :) 152

Kasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz :) Jem ją zazwyczaj na słodko, bo tak według mnie smakuje najlepiej :) Dodatkami są: banan, jagody goji i baton :) Bo kto powiedział, że baton musi być zjadany jak.........hmmm niech się zastanowię...............jak "baton" :D Tym bardziej, że użyty baton, a dokładnie Lewy Sierpowy to wyłącznie owoce suszone i orzechy :) Szkoda tylko(...)łyżka wiórków kokosowych Dodatki: 1/4 banana 1 łyżka jagód goji 1/2 batona Lewy Sierpowy Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kaszę i wiórki kokosowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.  Następnie dodaj rozgniecionego widelcem na "paćkę" banana. Dokładnie wymieszaj. Gotową kaszę przełóż do miseczki, dodaj resztę banana, jagody goji i pokrojonego w kostkę batona

Zdrowie na języku :P
Sałatka z zielonym jabłuszkiem i sosem mandarynkowym 212

minut a uśmiech drugiej osoby murowany! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 talarki zielonego jabłuszka 3 talarki banana kilkanaście suszonych jagód goji 3 kostki suszonego kokosa (mogą być płatki) 6 migdałów łyżka drobno starter marchewki sok z 2 mandarynek mąka ziemniaczana ksylitol lub cukier Przygotowanie: 1/ Do małego garnka przelewamy(...)ksylitolem  2/ W plastrach zielonego jabłuszka wydrążamy środek i układamy na talerzu "na zakładkę" w środek dajemy talarki banana na którym kładziemy kostki kokosa. Na jabłuszkach układamy jagody goji, sos dajemy po boku wbijając w niego migdały. 3/ Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna