Proste, kruche ciasto z jagodami. Tak kruche(...)trzeba go nawet zagniatać - powinno mieć konsystencję kruszonki (stąd też jego nazwa). Jednak po upieczeniu wcale się nie rozsypuje, więc bez obaw - będzie pysznie :-) Jeżeli nie macie jagód, można je zastąpić borówką amerykańską, z tym, że warto połączyć ją wcześniej z sokiem z cytryny dla bardziej wyrazistego smaku. Czytaj dalej
Arabeska waniliowapłatków jaglanych 1 mango 1 łyżka nasion chia 1/2 szklanki jagód mrożonych Do garnka wlewam mleczko kokosowe, wsypuję płatki jaglane i gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Można posłodzić, ja nie słodzę. Do połowy płatków dodaję nasiona chia i mieszam. Mango obrane miksuję blenderem, kawałek zostawiam do dekoracji. Jagody też miksuję. W słoiczki przekładam warstwami płatki z chia(...)mango, znowu płatki, mus z jagód i na wierzchu kawałki mango.Posypuję płatkami suchymi
wesoła kuchniakakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa 3 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy(...)placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekjakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 300 g mąki tortowej(...)cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u 5 białek szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny itp.) świeże lub mrożone Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski
Rozpustne gotowaniejeśli nie jest ona ukierunkowana na konkretny cel (np. uzupełnienie niedoborów danej witaminy). Niektóre składniki można wymieniać jeśli akurat trafimy na promocje, np. maliny z truskawkami, jagodami, borówkami, wiśniami; cukinia z bakłażanem; pomidory z papryką; rukola ze szpinakiem, jarmużem lub roszponką. Zdrowe odżywianie rożni się nieco zimą i latem. Latem mamy całą paletę świeżych, sezonowych owoców
Powiedz dietom niedo tanich owoców nie należą, nawet w sezonie. Za to borówka amerykańska? Tak, w pełni sezonu można kupić nawet po 12 zł za kilogram. Dwa razy taniej niż jagody, a jak w smaku? I tu przychodzę z pomocą. Smak jest fantastyczny! Do ich przygotowania nie potrzeba cukru, dlatego, że borówka jest dużo słodsza. Jedyny minus to wielkość owoców
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na 10 babeczek: 150 g mąki orkiszowej typ 750 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g miękkiego masła 150 g erytrolu/ksylitolu 2 łyżki proszku z jagód Acai 2 jajka Aromat toffie/carmel 8 łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z erytrolem/ksylitolem. Stopniowo dodajemy jajka i aromat toffie. Ucieramy mikserem do momentu(...)masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę, proszek z jagód Acai i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkaoraz Szwecji. 3. Kawa dla bogatych Najdroższa kawa świata pochodzi z łajna indonezyjskiego kota z cybetu. Nazywa się kopi luwak i jest zbierany z odchodów kota po posiłku z jagód. Jej roczna produkcja wynosi około 400 kilogramów. Cena jednej filiżanki waha się w przedziale od 35 do 80 dolarów. 4. Kawa rośnie na… Większość z nas nie wie jak wygląda(...)kawa zaraz po zebraniu. Okazuje się, że rośnie na drzewach i pochodzi z jagód! 5. Kawa jako przekąska Kawa początkowo była spożywana przez ludzi w formie przekąsek, a nie jako napój. Łączono owoce kawy z tłuszczem zwierzęcym, tworząc rodzaj energetycznych batoników. 6. Kawę odkryły kozy! Legenda głosi, że kawę w formie napoju odkryły pasterz z kozami, który zauważył że stały
Tradycyjna Kuchniaszklanki (70 g) oleju rzepakowego 2 jajka 200 g kefiru 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) Ksylitol ucieramy z jajkami na gładką masę. Dodajemy olej i kefir, mieszamy. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mokrych. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch wykładamy jagody. Pieczemy ok. 50 minut w 170 st. C, do suchego patyczka
Kucharzycanormalnych". Dlatego z pomocą przychodzę JA wraz z moimi naturalnymi maseczkami handmade. 3 odsłony i każda na coś innego... Ja osobiście jestem zakochana w tej z awokado i jagodami Acai! Każdy ze składników może uczulać. Przed nałożeniem maseczki na twarz zalecam sprawdzenie jej za uchem lub na ręce czy nie powoduje reakcji alergicznej. MASECZKA Z AWOKADO(...)odżywiona i zmiękczona. Tak jak maseczka z kurkumy dzięki jogurtowi świetnie nawilża, przynosi ulgę przy oparzeniach słonecznych i spowalnia procesy starzenia się. Potrzebujemy... 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczkę sproszkowanych jagód Acai Wszystkie składniki mieszamy, maseczkę trzymamy przez 15 min na twarzy
Czarnawisienkapolewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto. Ozdobić malinami i jagodami (mogą być mrożone). Artykuł Ciasto czekoladowe bezglutenowe z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwlewamy na oko (tak aby masa miała konsystencję śmietany). Całość dokładnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Twaróg blendujemy lub rozgniatamy z ksylitolem i umytymi jagodami. Owocową masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Podajemy z ulubionymi owocami
VioletoweKucharzenieosobom nie tylko na diecie. Coś lekkiego, orzeźwiającego na lato. warstwa jagodowa: 1 szklanka jagód 1 szklanka wody kokosowej 2 łyżki płatków owsianych 1 garść listków melisy warstwa mango: 1 mango 1 szklanka wody kokosowej 1 banan Warstwa jagodowa: Do wysokiego pojemnika przekłada jagody, dodaję, wodę kokosową, płatki owsiane, melisę i miksuję blenderem. Warstwa mango: Mango obieram, kroję, przekładam
wesoła kuchniastronę. Z drugiej strony naleśniki podsmażamy dosłownie kilka sekund. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami na słono lub słodko. Pysznym połączeniem jest twarożek wymieszany z cukrem waniliowym i jagodami oraz polewa z masła orzechowego. Masło orzechowe wystarczy przełożyć do rondelka i lekko podgrzeć, aż stanie się płynne. Smacznego :) Artykuł Tradycyjne cienkie naleśniki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogulubionego makaronu 200 g serka wiejskiego 1 mały słoiczek jagód pasteryzowanych Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do makaronu dodajemy serek wiejski z wymieszanymi jagodami. Można podać z jeszcze gorącym makaronem lub ze schłodzonym
R'n'G Kitchen