olej,mleko,wsypać mąkę i sól.Ciasta nie mieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.Po tym czasie wszystko dobrze zmiksować i wylać na blaszkę.Posypać nie rozmrożonymi jagodami,pokruszyć kruszonką(...)piec ok.40 min w 180 º C lub do suchego patyczka. Kruszonka 100 g mąki 60 g schłodzonego masła 4 łyżki cukru Wszystkie składniki razem zagnieść. Dodatkowo 250 g jagód lub innych owoców
Anielskie wypiekiagawy - 100g mrożonych jagód - 0,5 dojrzałego banana - płatki kokosowe / wiórki kokosowe Nasiona chia zalać mlekiem, dodać syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i zakręcić. Odstawić do lodówki. Po 10 minutach ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h do lodówki, tak aby nasiona chia napęczniały. Przed podaniem do miski włożyć mrożone jagody i połówka banana
CookYourselfmogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców. Co jest potrzebne(...)zamrażalki i pozwala mi zaoszczędzić trochę miejsca W pojemniku rozłóż woreczek śniadaniowy/folię spożywczą. Na nim układaj dość luźno truskawki lub inne owoce. W przypadku małych owoców jak jagody wysypuję małą ilość i delikatnie luźno rozkładam. Na tak rozłożoną pierwszą warstwę połóż woreczek śniadaniowy lub folię spożywczą, a na nim kolejną warstwę truskawek. Postępuj tak z kolejnymi warstwami
Fabryka pomysłówsałatek. SKŁADNIKI 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. jagód lub borówek, odrobina cukru, ½ szkl. truskawek, 3 łyżeczki nasion chia WYKONANIE Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy nasiona chia, mieszamy a następnie przekładamy do pucharków, odstawiamy na kilka godzin aż napęcznieje. Przed podaniem miksujemy truskawki, takim musem zalewamy warstwę jogurtową z chia. Dekorujemy borówkami
słodki bratekCiasto: 250 gr mąki 40 gr masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 200-300 gr zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 60 gr masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże(...)odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut ) 6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut Wystudzone przed podaniem posypujemy
Gotowanie...to proste !spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę
Jaglusiajagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy go w plasterki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą na ok. 1 cm i dusimy pod przykryciem przez ok.8 min Gdy zacznie się całkowicie rozpadać dodajemy słodzik i cynamon, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji musu. Do ugotowanej kaszy dodajemy rozgniecionego banana, jagody goji i dokładnie mieszamy. Przekładamy ją do miski, polewamy musem z rabarbaru i serkiem wiejskim. Gotowe! Całość ma ok. 380 kcal. Smacznego
Gawron w rosolejogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami. Do kruszonki dodaje różne aromaty, w zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę(...)temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. Składniki na jogurtowe ciasto: owoce ( truskawki lub jagody lub morele) 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek 1 i 1/2 łyżeczki
Rusty ForkSkładniki na 1 porcję: 1 szklanka wody kokosowej 4 łyżki płatków owsianych 50 g mrożonych jagód 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka płatków migdałowych Płatki owsiane ugotować na wodzie kokosowej. Pod koniec gotowania dodać jagody oraz syrop klonowy. Przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałowymi
Moja Galeria Smakunasączyć ponczem. Nie należy nasączać brzegów biszkopta bo będą się rozpadać. Na nasączone ciasto wyłożyć część masy z mascarpone. Ja tutaj zaszalałam i do części masy dodałam zamrożone jagody, które akurat zalegały mi w zamrażalniku . Fajnie orzeźwiły ciasto. Na masę kładziemy środkową część biszkopta i nasączamy ponczem. Również nie należy nasączać brzegów ciasta. Na tę część biszkopta wykładamy tężejącą(...)Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić(...)momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą. Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść. Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze zmiksować i szybko przełożyć do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Masa szybko gęstnieje więc nie uzyska się idealnie gładkiego
Ze smakiem bez glutenuporcję: 1/2 szklanki wody kokosowej 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 50 g mrożonych jagód 1 banan wiórki kokosowe Wodę kokosową wymieszać z chia i syropem klonowym. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Jagody zmiksować z bananem, wyłożyć na warstwę chia. Posypać wiórkami kokosowymi
Moja Galeria Smakupierogów) - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)umyte jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi, wkładając do środka jagodowy farsz i układamy
Gocha gotuje!piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha
Delusional TrineCukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;) Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować! Składniki: - 3 jajka - 150 ml oleju - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2,5 szklanki mąki - 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski wbiłam jajka
Receptura smaku