Składniki na 1 porcję: 1 szklanka wody kokosowej 4 łyżki płatków owsianych 50 g mrożonych jagód 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka płatków migdałowych Płatki owsiane ugotować na wodzie kokosowej. Pod koniec gotowania dodać jagody oraz syrop klonowy. Przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałowymi
Moja Galeria Smakunasączyć ponczem. Nie należy nasączać brzegów biszkopta bo będą się rozpadać. Na nasączone ciasto wyłożyć część masy z mascarpone. Ja tutaj zaszalałam i do części masy dodałam zamrożone jagody, które akurat zalegały mi w zamrażalniku . Fajnie orzeźwiły ciasto. Na masę kładziemy środkową część biszkopta i nasączamy ponczem. Również nie należy nasączać brzegów ciasta. Na tę część biszkopta wykładamy tężejącą(...)Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić(...)momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą. Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść. Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze zmiksować i szybko przełożyć do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Masa szybko gęstnieje więc nie uzyska się idealnie gładkiego
Ze smakiem bez glutenunaczynia w którym będziemy blendować. Następnie dodajemy dżem malinowy i blendujemy razem aż koktajl będzie gładki. Przygotowujemy 2 szklanki i nalewamy do nich przygotowany koktajl. Na wierzchu posypujemy jagodami goji. Podajemy od razu. Koktajl jest gęsty i możemy wyjadać go łyżeczką
słodkie i nie tylko historie kulinarneporcję: 1/2 szklanki wody kokosowej 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 50 g mrożonych jagód 1 banan wiórki kokosowe Wodę kokosową wymieszać z chia i syropem klonowym. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Jagody zmiksować z bananem, wyłożyć na warstwę chia. Posypać wiórkami kokosowymi
Moja Galeria Smakupierogów) - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)umyte jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi, wkładając do środka jagodowy farsz i układamy
Gocha gotuje!piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha
Delusional TrineCukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;) Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować! Składniki: - 3 jajka - 150 ml oleju - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2,5 szklanki mąki - 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski wbiłam jajka
Receptura smakuskończenia się ciasta. Gotowe gofry studzimy na kratce wtedy nie będą "gumowe" i "sflaczałe". Na wystudzone gofry nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego, kładziemy pokrojone owoce i posypujemy jagodami oraz płatkami migdałów. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwiecie, że jagody(...)mięta to całkiem zgrany duet? Warto wypróbować takie połączenie w koktajlu. Ten jest bardzo orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie :) Składniki na 2 porcje: 300 g mrożonych lub świeżych jagód 1 duży jogurt naturalny 5 gałązek świeżej mięty opcjonalnie 1 płaska łyżka ksylitolu ewentualnie ok 100 ml mleka lub wody jeśli koktajl będzie za gęsty Przygotowanie: Miętę dokładnie umyć. W wysokim
Ze smakiem i z pasjąsernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z jednej cytryny 5 jajek plus 2 żółtka Mus owocowy: 800 g jagód (mogą być mrożone) opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżka żelatyny 500 ml zimnej śmietanki 30 % 5-6 łyżek cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: Spód: ciastka kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, uklepać, wstawić(...)jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić. Mus owocowy: Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier w waniliowy, Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach wody, następnie podgrzewając-całkowicie rozpuścić. Wymieszać z resztą musu. Zimną śmietankę ubić
Kopystką po garachcukru trzcinowego 1 jajko szczypta proszku do pieczenia Płatki mielę w młynku do kawy. Olej rozpuszczam z miodem. Studzę. Zmielone płatki mieszam z mąką orkiszową, żurawiną, słonecznikiem, jagodami, cynamonem, cukrem. Dodaję jajko i ostudzony olej. Całość dokładnie mieszam. Masa będzie klejąca, dlatego chłodzę ją w lodówce przez 30 minut. Następnie zwilżam dłonie i formuję z ciastka kulki
Mango PapajaDziś tłusty czwartek, więc czas na pączki. Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku. Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej(...)łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie) delikatny przecier z czarnych jagód 1 łyżka startych sucharków (około) syrop klonowy do polania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki i oraz rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę
Gotuj Sam!pyszny przepis. Ostateczny efekt i smak często zależy od użytego miodu i dodatków. Ja swój miód nabyłam w sklepie ZdrowyMarket24.pl Jako dodatek użyłam owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny, jagody), ale możecie dodać dowolne dodatki np. orzechy laskowe. Spróbujcie. Warto czasem zrobić sobie taką domową, zdrowszą wersję czekolady. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spójrzcie na przepis Składniki: (na 1 mniejszą(...)tabliczkę) 1/2 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy ze ZdrowyMarket24 ) 1/4 szklanki ciemnego kakao ulubione dodatki: u mnie mała garść owoców liofilizowanych (truskawka, malina, jeżyna, jagody) Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Ciepły olej przelewamy do miseczki, dodajemy miód (najpierw 2 łyżki) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ciemne kakao, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej miodu. Mały
Słodkie okruszkiPrzekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy serek wiejski, miód i dżem. Wszystko blendujemy razem aby masa nie miała grudek. Przekładamy do naczynia w którym będziemy jeść. Przed podaniem posypujemy jagodami goji. Podajemy od razu po przygotowaniu lub przekładamy do słoiczka i zabieramy ze sobą do pracy lub szkoły
słodkie i nie tylko historie kulinarne