z jagodami - 7023 przepisów (strona:151/469)

Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami 150

Ciasto: 250 gr mąki 40 gr masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 200-300 gr zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 60 gr masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże(...)odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut ) 6. Jagody obtaczamy w mące i wykładamy na podrośnięte ciasto, następnie wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 45-55 minut Wystudzone przed podaniem posypujemy

Gotowanie...to proste !
Jaglanka z granolą i jagodami 115

spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę

Jaglusia
Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance 161

jagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy go w plasterki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą na ok. 1 cm i dusimy pod przykryciem przez ok.8 min  Gdy zacznie się całkowicie rozpadać dodajemy słodzik i cynamon, dokładnie mieszamy do uzyskania  konsystencji musu. Do ugotowanej kaszy dodajemy rozgniecionego banana, jagody goji i dokładnie mieszamy. Przekładamy ją do miski, polewamy musem z rabarbaru i serkiem wiejskim. Gotowe! Całość ma ok. 380 kcal. Smacznego

Gawron w rosole
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 155

jogurcie naturalnym.  Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:)  Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami.  Do kruszonki dodaje różne aromaty, w zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę(...)temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. Składniki na jogurtowe ciasto: owoce ( truskawki lub jagody lub morele) 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek 1 i 1/2 łyżeczki

Rusty Fork
Owsianka jagodowa na wodzie kokosowej 118

Składniki na 1 porcję: 1 szklanka wody kokosowej 4 łyżki płatków owsianych 50 g mrożonych jagód 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka płatków migdałowych Płatki owsiane ugotować na wodzie kokosowej. Pod koniec gotowania dodać jagody oraz syrop klonowy. Przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałowymi

Moja Galeria Smaku
Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 178

nasączyć ponczem. Nie należy nasączać brzegów biszkopta bo będą się rozpadać. Na nasączone ciasto wyłożyć część masy z mascarpone. Ja tutaj zaszalałam i do części masy dodałam zamrożone jagody, które akurat zalegały mi w zamrażalniku . Fajnie orzeźwiły ciasto. Na masę kładziemy środkową część biszkopta i nasączamy ponczem. Również nie należy nasączać brzegów ciasta. Na tę część biszkopta wykładamy tężejącą(...)Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Szybki deser z mascarpone, galaretką i owocami 186

kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić(...)momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą. Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść. Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze zmiksować   i szybko przełożyć do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Masa szybko gęstnieje więc nie uzyska się idealnie gładkiego

Ze smakiem bez glutenu
Koktajl malinowy 158

naczynia w którym będziemy blendować. Następnie dodajemy dżem malinowy i blendujemy razem aż koktajl będzie gładki. Przygotowujemy 2 szklanki i nalewamy do nich przygotowany koktajl. Na wierzchu posypujemy jagodami goji. Podajemy od razu. Koktajl jest gęsty i możemy wyjadać go łyżeczką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pudding chia z musem jagodowym 167

porcję: 1/2 szklanki wody kokosowej 1,5 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 50 g mrożonych jagód 1 banan wiórki kokosowe Wodę kokosową wymieszać z chia i syropem klonowym. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Jagody zmiksować z bananem, wyłożyć na warstwę chia. Posypać wiórkami kokosowymi

Moja Galeria Smaku
Pierogi z jagodami 90

pierogów)   - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)umyte jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy

Gocha gotuje!
New York cheesecake 148

piekarnika i nakładamy na wierzch śmietanę utartą z cukrem. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut w 180 stopniach. Ja swój sernik podałam z jagodami i sokiem z jagód. Pycha

Delusional Trine
Ciasto cukiniowe z jagodami 179

Cukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;) Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować!  Składniki: - 3 jajka - 150 ml oleju - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2,5 szklanki mąki - 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski wbiłam jajka

Receptura smaku
GOFRY ORKISZOWE 199

skończenia się ciasta. Gotowe gofry studzimy na kratce wtedy nie będą "gumowe" i "sflaczałe". Na wystudzone gofry nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego, kładziemy pokrojone owoce i posypujemy jagodami oraz płatkami migdałów. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Koktajl jagodowo-miętowy 163

wiecie, że jagody(...)mięta to całkiem zgrany duet? Warto wypróbować takie połączenie w koktajlu. Ten jest bardzo orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie :) Składniki na 2 porcje: 300 g mrożonych lub świeżych jagód 1 duży jogurt naturalny 5 gałązek świeżej mięty opcjonalnie 1 płaska łyżka ksylitolu ewentualnie ok 100 ml mleka lub wody jeśli koktajl będzie za gęsty Przygotowanie: Miętę dokładnie umyć. W wysokim

Ze smakiem i z pasją
Sernik jagodowy 105

sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z jednej cytryny 5 jajek plus 2 żółtka Mus owocowy: 800 g jagód (mogą być mrożone) opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżka żelatyny 500 ml zimnej śmietanki 30 % 5-6 łyżek cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: Spód: ciastka kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, uklepać, wstawić(...)jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić.  Mus owocowy: Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier w waniliowy, Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach wody, następnie podgrzewając-całkowicie rozpuścić. Wymieszać z resztą musu. Zimną śmietankę ubić

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania