oponki. Wkładamy do lodówki i zabieramy się za przyrządzanie polewy. Składniki na polewę mieszamy. Na naszych pączkach umieszczamy kawałki banana i wylewamy na nie polewę. Posypujemy wiórkami i jagodami goji. Umieszczamy w lodówce na około godzinę lub dłużej. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupyszne ciasto do kawki-prosty przepis na kruche ciasto,można do niego dodać różne owoce,jagody,utarte jabłka,dżem,ja tym razem użyłam wiśni ze słoika i wyszło pyszne-polecam Składniki : 2,5 szkl(...)mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy wiśni do ciast,(lub dżem,jagody) 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche
Swojskie jedzonkozimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion) 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 cytryna 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g jagód 2 łyżki marmolady wieloowocowej WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo(...)stały, zaś na środku ułożyć jabłka bardziej chaotycznie i niektóre na leżąco. Do garnuszka wlać odrobinę wody, dodać marmoladę i podgrzewać chwilę. Pędzelkiem posmarować jabłka. Na koniec rozsypać jagody, koncentrując się głównie na centralnej części. Boki ciasta zwinąć na jabłka i włożyć ciasto do piekarnika. Piec przez 30 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 170 ° C i piec
Passions hobbies lifeburaka zerwane jeszcze przed opadami śniegu. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (proponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej do smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić na kawałki podobne(...)tych jarmużowych. Wrzucić do garnka. Do liści wlać niewielką ilość wody. Całość doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, by wszystkie liście zmiękły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Dorzucić jagody goji. Wymieszać i zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na naleśniki wykładać farsz z jarmużu i buraków. Na liściastym farszu układać
Weekendy w domu i ogrodziejaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! Jaglanka z domową granolą 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie
Jaglusiaszklanka płatków owsianych 1 szklaka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 jajka 3 banany (dojrzałe) Garść orzechów włoskich ½ szklanki jagód goji 1 łyżeczka nasion chia Wykonanie: Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki(...)miski. W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy – można użyć jagód oraz owoców liofilizowanych, bądź też czekolady ( nie dekorujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!białko: 6,9 g CZERWONE JAGODY płatki gryczane (kukurydza, gryka, cukier trzcinowy , glukoza kukurydziana , sól, błonnik owsiany) * truskawki 1,5% * maliny 1,5% * jagody 1,5% Tym razem do płatków gryczanych dołączyły czerwone owoce. Nasuwa się pytanie: dlaczego ich tak mało? Wspólnie stanowią jedynie niecałe 5 % całego produktu, przez co są słabo wyczuwalne. Zmniejszyła
Zdrowie na języku :Pjednego płatki owsiane, a do dugiego płatki jaglane. Gotujemy ok 3 minuty, Do płatków owsianych dodajemy musli. Wykładamy po odrobinie na spód słoiczków, zasypujemy rodzynkami, przykrywamy owsianką jaglaną, jagodami goji, dżemem cukiniowym domowym, ponownie owsianką, jaglanką, a na wierzch dajemy 100% dżem z rokitika. Gruszkę obieramy, kroimy w większą kostkę i podpiekamy z miodem i posiekanymi orzechami laskowymi
Kuchnia w czekoladziejeszcze z jagodami goji, rodzynkami, amarantusem, pestkami słonecznika... To śniadanie dla wymagających smaku i zdrowych składników, ale przy tym niewymagające nakładu pracy i czasu. Kilka łyżek granoli, jogurt lub mleko - i gotowe:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych(...)szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki migdałów 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 0,25 szklanki orzechów włoskich 0,25 szklanki pestek słonecznika 0,25 szklanki jagód goji 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu akacjowego (lipowego lub innego o łagodnym smaku) Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 150stC), usunąć
Obiad gotowydodatek płatków owsianych jest jeszcze bardziej zdrowy. Miksujemy na drugie śniadanie???;) Składniki : 150ml mleka 0,5 szklanki jagód 2 łyżki płatków owsianych opcjonalnie - miód do smaku Niewielką ilość mleka i płatki zmiksować, wlać pozostałe mleko i wsypać jagody, zmiksować razem. Można dosłodzić miodem. Wlać do szklanki i podawać od razu
Obiad gotowypełnoziarnistą) 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśniej śmietany nadzienie: 300ml jogurtu greckiego 1 duże jajo 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego 1 szklanka jagód Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki(...)temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze ok 12 minut w temp. 180stC. Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem, wylać na podpieczony spód tarty, wyłożyć jagody. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie). Smacznego! *z pozostałego ciasta wykroiłam kwiatki, upiekłam je i udekorowałam tartę po wyjęciu z piekarnika
Obiad gotowyszkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków gryczanych Cenos , 2 łyżki jagód mrożonych, 1 banan WYKONANIE Banana kroimy w plastry, miksujemy w blenderze z jogurtem, mieszamy z płatkami i jagodami, przelewamy do szklanki
słodki bratekłyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 galaretka jagodowa, lub żelatyna odpowiednia na około 400 ml płynu 1/2 szklanki zmiksowanych jagód Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy jagody, nadal miksując. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę.Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę sernikową przekładamy
Życie zaczyna się w kuchnikategorii. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako, że lato w pełni i jagód pełne lasy nie może być inaczej niż jagodowymi klasyk. Składniki na 16 szt Czas przygotowania: 42 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)żółtek 100 g cukru 100 g masła ok. 300 g jagód Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do podania Przygotowanie: 1. Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżeczki mąki, mieszamy do rozpuszczenia się i odstawiamy na ok 15 min, drożdże powinny mocno się spienić, właściwie powinny
Słodki KompromisPlacki: 2 jajka 6 łyżek otrębów owsianych 1/4 szklanki wody gazowanej łyżka cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej Sos: szklanka mrożonych jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 - 3 goździki szczypta imbiru szczypta soli melasa trzcinowa 1/2 szklanki wody łyżeczka skórki otartej z cytryny Oddzielamy żółtka od białek. Do tych pierwszych dodajemy cukier(...)patelni bez tłuszczy, na wolnym ogniu smażymy niewielkie placuszki ( 2 łyżek ciasta). Z patelni przekładamy na kratkę, aby sobie odparowały. Do rondelka wlewamy połowę wody, wsypujemy jagody, dodajemy goździki, skórkę oraz imbir i sól, gotujemy pięć minut. W reszcie wody rozprowadzamy mąkę i zagęszczamy sos. Po zestawieniu z ognia, słodzimy melasą, ile tam kto lubi
Dieta moja pasja