z jagodami - 7023 przepisów (strona:149/469)

Ciastka brownie z białą czekoladą 154

dobrej jakości 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 50 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka białej czekolady 1/2 szkl. jagód goji Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondelku pilnując, by się nie zagotowało, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy z masłem. Ten moment wymaga stałego mieszania(...)połączenia się masy). Odstawiamy mikser, dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i łopatką lub rózgą mieszamy masę aż do połączenia składników. Dodajemy kawałki białej czekolady i jagody goji, mieszamy łyżką lub łopatką. Łyżka nakładamy porcje masy i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tu Ania poleca masę zmrozić przez 10 minut w zamrażarce

Kolorowy Przepisownik
Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką 173

Ostatnio chodziły za mną jagodzianki, ale postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.To był strzał w dziesiątkę, są pyszne, mięciutkie i szybko znikają ze stołu. Polecam przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Koktajl jagodowy 194

Szybciutki koktajl jogurtowy z jagodami <3 Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi z borówkami 142

Chyba wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze, ale to zawsze(...)wykrawamy dowolnej wielkości kółka. Sklejamy, smarując lekko brzegi zimną wodą. Jeśli boicie się, że pierogi się rozkleją, możecie zlepione brzegi lekko docisnąć widelcem. Nadzienie: około 500 g borówek (jagód) łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Cukier mieszamy z mąką i posypujemy borówki. Na każde kółko z ciasta kładziemy tyle borówek, żeby można było swobodnie skleić brzegi. Pilnujemy, żeby

ladykitchen
Jagodzianki z extra niespodzianką! 517

mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 100 g masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mleka, 100 g serka śmietankowego, szczypta soli OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka, 4 łyżeczki cukru LUKIER: 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody W rondelku podgrzać mleko z dodatkiem masła(...)zacznie odchodzić od brzegów (ok 10-15 minut, ciasto jest dość luźne). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Jagody wymieszać z cukrem. Serek śmietankowy wymieszać z połową jajka i cukrem. Z ciasta formować placki (będzie potrzebna dodatkowo mąka), nałożyć po łyżce jagód i sera, zlepić brzegi, formując owalny

coolinarny
Ciasto jogurtowe z jagodami 246

miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 35-40 min polecam aby ciasto

Kolejny blog o gotowaniu
JAGODZIANKI 137

ustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru,  Rozczyn: 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło r ozpuścić(...)miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut

RAROSSA
Jagodzianki z kruszonką 138

świeżych drożdży 50 g cukru 100 ml ciepłego mleka 150 g roztopionego masła 3 jajka  szczypta soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek Nadzienie: 200-250 g jagód 4-5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Kruszonka:  50 g masła 50 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:  Przygotować rozczyn - mleko wlać(...)zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło

Kulinarne Inspiracje
Babeczki z jagodami w kubeczkach 181

cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany kremówki, sól, Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą(...)masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy

Anioły w kuchni
Batony: truskawka i wanilia/ figa i goji z miodem gryczanym/ sport - Baton Warszawski 139

źródlana, sól himalajska. (wegański) Figa i goji z miodem gryczanym: BIO mąka gryczana, BIO słonecznik, BIO siemię lniane, figa suszona, BIO olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, naturalny miód gryczany, jagody goji, woda źródlana, sól himalajska. (wegetariański) Sport- ziarna kakaowca i żurawina: daktyle, BIO słonecznik, BIO mąka gryczana, BIO siemię lniane, serwatkowy koncentrat białkowy , BIO olej kokosowy, BIO sezam, ziarna(...)niej słodycz, która według nas bardziej pochodzi od suszonych fig niż od miodu gryczanego (ma on specyficzny aromat, którego tutaj nie za bardzo czujemy). Wyczuć można także sezam ale jagody goji chyba odpuściły walkę o smak, jest tłem podobnie jak len. Bardzo delikatnie słodki co nas cieszy. Sport: Skoro poprzednie wersje były dość zbite i suche to wersja serwatkowa

Candy Pandas
KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY Z SYROPEM Z PIGWOWCA 99

nutę słodyczy z syropu pigwowca od  Eterno , który doskonale nadaje się jako dodatek do soków, napojów, deserów. Składniki: * 400 g jagód * 2 banany * 2-3 łyżki syropu z pigwowca Wykonanie: W wysokim naczyniu umieścić umyte jagody, banany obrane ze skórki i syrop z pigwowca. Wszystko razem zmiksować za pomocą blendera i gotowe. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony

Zrób to smacznie
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 161

Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka(...)Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie .   Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Truskawkowe smoothie bowl z płatkami 153

łyżki jagód lub borówek kiwi łyżeczka chia łyżeczka sezamu garść malin 2 garści płatków kukurydzianych, np. kakaowych Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Banany obrać i pokroić w plastry. Zmiksować razem z truskawkami (kilka odłożyć do dekoracji). Kiwi obrać, razem z brzoskwinią i odłożonymi truskawkami pokroić w półplasterki. Mus owocowy przelać do miseczek, na wierzchu ułożyć plasterki owoców, maliny, jagody

Smakołyki Asi
Jagodowa owsianka z chia na mleku kokosowym 149

świeżych jagód lub borówek (zmiksuj na gładka masę) szklanka mleka kokosowego 4 łyżki płatek owsianych 1 łyżka nasion chia  1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy  Przygotowanie: w garnku zagotuj mleko dodaj syrop z agawy, nasiona chia, płatki owsiane i siemię lniane. Wszystko gotuj ok 2 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaj zmiksowane jagody

Niezły Młynek
Ciasto z jagodami i malinami. 99

pracy w ogródku no i jak jest ładna pogoda to szkoda siedzieć w domu z laptopem :) Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) 1 kopiasta szklanka jagód mogą być mrożone 1/2 szklanki malin 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml wody mineralnej 200 ml oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Jagody dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się

Sama słodycz i szczypta chili