Upiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto
dolcevitainmykitchenwitamin, więc warto skosztować dla własnego zdrowia i pięknej sylwetki ;-) SKŁADNIKI 2 banany 1 limonka 200 g jagód 2 garście roszponki 1 kiwi 700 ml wody WYKONANIE Banany i kiwi obrać ze skórki i wrzucić do misy blendera. Dodać umyte jagody, roszponkę, sok wyciśnięty z limonki i wodę, po czym włączyć urządzenie. Gotowy koktajl rozlać do szklanek
Passions hobbies lifeSKŁADNIKI: 250g borówki amerykańskiej czubata łyżeczka sproszkowanych jagód acai połowa banana połowa dojrzałego mango WYKONANIE: Banana i mango obieramy, po czym blendujemy razem z borówkami. Do zblendowanych składników dodajemy sproszkowane jagody acai- ponownie blendujemy. Gotowy mus przekładamy do pojemnika przeznaczonego do przechowywania w zamrażarce. Mrozimy przez ok 4-5h. W międzyczasie możemy przemieszać sorbet kilka razy
healthy dreamswiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej 150 g masła, zimnego 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa jagodowa: 500 g jagód 2 galaretki jagodowe 600 ml gorącej wody Krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 30% 300 g serka śmietankowego np. philadelphia 4 łyżki cukru pudru Beza kokosowa: 4 białka, duże(...)wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy
Smaki Na Talerzudobrej jakości 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 50 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka białej czekolady 1/2 szkl. jagód goji Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondelku pilnując, by się nie zagotowało, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy z masłem. Ten moment wymaga stałego mieszania(...)połączenia się masy). Odstawiamy mikser, dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i łopatką lub rózgą mieszamy masę aż do połączenia składników. Dodajemy kawałki białej czekolady i jagody goji, mieszamy łyżką lub łopatką. Łyżka nakładamy porcje masy i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tu Ania poleca masę zmrozić przez 10 minut w zamrażarce
Kolorowy PrzepisownikOstatnio chodziły za mną jagodzianki, ale postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką.To był strzał w dziesiątkę, są pyszne, mięciutkie i szybko znikają ze stołu. Polecam przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybciutki koktajl jogurtowy z jagodami <3 Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldChyba wszyscy znają z okresu dziecięcego pierogi z borówkami. Trwa odwieczna wojna czy mówimy jagody, czy borówki. U mnie, na Podhalu, zbieraliśmy borówki i babcia z mamą robiły najlepsze pierogi z borówkami i koniec! Z pierogów to ja najbardziej ruskie lubię, ale w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną. Nie ważne, że zawsze, ale to zawsze(...)wykrawamy dowolnej wielkości kółka. Sklejamy, smarując lekko brzegi zimną wodą. Jeśli boicie się, że pierogi się rozkleją, możecie zlepione brzegi lekko docisnąć widelcem. Nadzienie: około 500 g borówek (jagód) łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Cukier mieszamy z mąką i posypujemy borówki. Na każde kółko z ciasta kładziemy tyle borówek, żeby można było swobodnie skleić brzegi. Pilnujemy, żeby
ladykitchenmąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 100 g masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 szklanka mleka, 100 g serka śmietankowego, szczypta soli OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka, 4 łyżeczki cukru LUKIER: 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody W rondelku podgrzać mleko z dodatkiem masła(...)zacznie odchodzić od brzegów (ok 10-15 minut, ciasto jest dość luźne). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Jagody wymieszać z cukrem. Serek śmietankowy wymieszać z połową jajka i cukrem. Z ciasta formować placki (będzie potrzebna dodatkowo mąka), nałożyć po łyżce jagód i sera, zlepić brzegi, formując owalny
coolinarnymiski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 35-40 min polecam aby ciasto
Kolejny blog o gotowaniuustach. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki cukru, szklanka ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru, Rozczyn: 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło r ozpuścić(...)miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut
RAROSSAświeżych drożdży 50 g cukru 100 ml ciepłego mleka 150 g roztopionego masła 3 jajka szczypta soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania jagodzianek Nadzienie: 200-250 g jagód 4-5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Kruszonka: 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotować rozczyn - mleko wlać(...)zacznie odchodzić od miski i od ręki. Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło
Kulinarne Inspiracjecukru, 1 torebka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany kremówki, sól, Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą(...)masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy
Anioły w kuchniźródlana, sól himalajska. (wegański) Figa i goji z miodem gryczanym: BIO mąka gryczana, BIO słonecznik, BIO siemię lniane, figa suszona, BIO olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, naturalny miód gryczany, jagody goji, woda źródlana, sól himalajska. (wegetariański) Sport- ziarna kakaowca i żurawina: daktyle, BIO słonecznik, BIO mąka gryczana, BIO siemię lniane, serwatkowy koncentrat białkowy , BIO olej kokosowy, BIO sezam, ziarna(...)niej słodycz, która według nas bardziej pochodzi od suszonych fig niż od miodu gryczanego (ma on specyficzny aromat, którego tutaj nie za bardzo czujemy). Wyczuć można także sezam ale jagody goji chyba odpuściły walkę o smak, jest tłem podobnie jak len. Bardzo delikatnie słodki co nas cieszy. Sport: Skoro poprzednie wersje były dość zbite i suche to wersja serwatkowa
Candy Pandasnutę słodyczy z syropu pigwowca od Eterno , który doskonale nadaje się jako dodatek do soków, napojów, deserów. Składniki: * 400 g jagód * 2 banany * 2-3 łyżki syropu z pigwowca Wykonanie: W wysokim naczyniu umieścić umyte jagody, banany obrane ze skórki i syrop z pigwowca. Wszystko razem zmiksować za pomocą blendera i gotowe. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony
Zrób to smacznie