Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotujecie na bazie nalewki, jeżyn można dodać więcej, aby bardziej zagęścić sos. W letnie ciepłe dni sernik polewam schłodzonym sosem. Smacznego! Artykuł Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!keto, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody szczypta soli himalajskiej 4 łyżki wody 60 g jagód opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier dla osób, które ich używają(...)można było lepić bułeczki. Z ciasta formować niewielkie bułeczki. U mnie 6 bułeczek po ok 50 g ciasta, które spłaszczam a na środku umieszczam łyżeczką ok 10 g jagód. Następnie zaklejam otwór i formuję lekko spłaszczoną bułeczkę. Piec przez ok 15 minut w temperaturze 190° C a następnie przez 5 minut w 150° C aż uzyskają złoty kolor. Po wystudzeniu
Ola la LCHFpieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, 1 jajko, 250 gram jagód mrożonych lub świeżych. Krok 1 Łączymy w misce mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej i jajko, mieszamy. Na końcu do masy dodajemy jagody, całość łączymy za pomocą łyżki. Krok 2 Nakładamy ciasto do formy na muffiny. Krok
Coś bym zjadłakładę talerz, szybko odwracam patelnię, trzymając mocno talerz. Następnie zsuwam omlet znowu na patelnię. Smażyć jeszcze około minutki. Zdjąć omlet z patelni, położyć na talerz. Obsypać omlet jagodami, złożyć na pół. Można obsypać cukrem pudrem i udekorować kleksem jogurtu. Można również lekko ugnieść owoce i polać nimi omlet. Był pycha, dwie osoby powinny się najeść
Kuchnia Pokoleńciepłe miejsce. składniki na kruszonkę: 35 g mąki krupczatki 25 g cukru 25 g masła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru wykonanie: Owoce delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką(...)środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy ok. 1 łyżeczkę jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy kulki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 – 20 min, aż bułeczki będą rumiane. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapomarańczowy zagotować i zalać żelatynę. Odstawić, żeby prawie zgęstniała. Co chwilkę żelatynę zamieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier puder. Możecie go ominąć. Wlać gęstniejącą żelatynę i dodać jagody. Delikatnie wymieszać ale już tylko łyżką. Wylać gęstniejącą masę na upieczone i zimne ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny. Ciasto jest przepyszne, polecam
Kuchnia PokoleńZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana
Mała Cukierenkabaaaardzooo puszysta :D Składniki: 50 g drożdży piekarskich 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki jagód goi Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami mąki, nakrywam i odstawiam(...)zaczną pracować,na około 30 min, w ciepłym miejscu. Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem. Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórpierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto: 400ml mleka, 130g cukru, 80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 jajka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać(...)mąki ziemniaczanej, 3 łyżki masła, 5 łyżek cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, 2 żółtka, 500g jagód. Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić
Z miłości do słodkościZatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g masła 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 słoiczek jagód (ok. 100 g) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Przepis: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy(...)podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 kawałków i z każdego z nich tworzymy placuszek z małym zagłębieniem. Do placuszków nakładamy ok. 1 łyżeczkę odsączonych jagód i zaklejamy brzegi i formujemy tak, aby powstały kuleczki. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką. Tak przygotowane bułeczki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
Emcia PichciSkładniki: Semifreddo 400 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150 g bezików garść świeżych malin do dekoracji Owocowy sos 150-200 g świeżych truskawek 100 g świeżych malin cukier puder Przygotowanie: Do miski wlewamy zimną śmietanę(...)ubijamy, pod sam koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce miksujemy truskawki na mus. Dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy pokruszone beziki oraz jagody. Mieszamy. Do wyłożonej folią spożywczą keksówki wlewamy masę owocową i przechowujemy w zamrażarce conajmniej 5 godzin. Sos: Truskawki z malinami miksujemy na gładki mus, dodajemy cukier puder i ponowie chwilę miksujemy. Semifreddo
Moja smaczna kuchnia