SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 30 g drożdży ok 250 ml. mleka 100 g cukru 50 g masła (roztopionego) 2 żółtka jagody olej kokosowy KREM: 1 op. serka(...)mascarpone 1/4 szk. śmietanki 30 % 1/2 szk. jagód 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka rumu Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i chwilę zaczekać aż podrosną, dodać resztę składników oprócz masła, dokładnie wyrobić na jednolitą masę, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kule i nakładać jagody do środka, zlepiać, włożyć do foremki
harrisadzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża i dzieci. Mama(...)mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką
bistro mamaprzepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! PRZEPIS
SMYKWKUCHNIGOTOWE ! ! ! Ja lubię mało słodką owsiankę dlatego nie dodałam słodyczy w trakcie gotowania. Już po przelaniu do miseczek dodałam sobie łyżkę miodu ( królewiczowi ponad dwie ;) ) Udekorowałam płatkami migdałów, jagodami goji i posypałam cynamonem. Pyszne i bardzo syte śniadanie. Spokojnie trzyma przez 6-8 godzin :) Można dodawać różne owoce: banany, borówki, truskawki, ananasa, kiwi, pomarańcze ( 3 ostatnie
Jemy Pijemylasach pojawiły się pierwsze jagody przygotowałam koktajl z tymi właśnie owocami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 litra kefiru, 25 dag truskawek, 20 dag jagód, 1 banan, 1 łyżka miodu. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz jagody dokładnie płuczę. Truskawki obieram z szypułek. Banana obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie przygotowanie owoce przekładam do blendera i miksuję. Wlewam kefir
Tradycyjna kuchnia Kasidały mi siłę na dobrych kilka godzin. W oryginalnym przepisie pojawiły się jagody, ale niestety czerwiec to jeszcze nie jagodowa pora, a zamrożonych już nie miałam. Zamiast jagód (które wspomagają regenerację po wysiłku) dałam banana. Potem na potrzeby wpisu zrobiłam też wersję truskawkową. Z podanych składników wychodzą spore 4 porcje, ale placuszki smakują nie tylko na ciepło. Spokojnie można(...)pracy na drugie śniadanie. Składniki: ok. 1 ½ kubka mleka kubek płatków owsianych ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych ¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki) ½ kubka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego Łyżeczka soli
Sto kolorów kuchniszczęśliwa. Nie uwierzycie. Prawie 40 litrów zebranych z pomocą męża jagód, że o kurkach już nie wspomnę. W mojej spiżarni pojawiło się mnóstwo słoiczków z dżemem, musem i jagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje
Wiem co jemtylko niewiele ponad trzy szklanki płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i włókna idące do ogonka(...)pokroiłam w równe plasterki i skropiłam sokiem z cytryny. Plastikowy pojemniczek o kształcie serduszka postawiłam na deseczce do krojenia, żeby się nie wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam
Kuchenne zapiski Edytynich włożyć nadzienie truskawkowe i zalać masą czekoladową (po łyżce na foremkę). Aby czekolada ładnie spłynęła po bokach trzeba rozciągnąć boki foremek silikonowych. Na koniec posypać czekoladki jagodami goji. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie czekoladki delikatnie wyjąć z foremek. Przechowywać w lodówce. 72 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Domowa Cookierenka Agipłatki jęczmienne na waniliowym mleku sojowym z tartym jabłkiem (w środku), jagodami inkaskimi i masłem orzechowym~ Po raz pierwszy jadłam płatki(...)jęczmienne i bardzo mi posmakowały :) Są zupełnie inne niż owsiane, ugotowały się "na sypko" i były bardziej wyczuwalne podczas jedzenia. Na pewno na stałe wprowadzę je do mojej diety! :) Jagody inkaskie również jadłam po raz pierwszy i również mam co do nich pozytywne odczucia, aczkolwiek gdy ugryzłam pierwszą buzia mi się mimowolnie skrzywiła, bo są one bardzo kwaśne
breakfast of dreamsmoją Babcią, która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe. Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie :) Składniki
ChilliJemysoli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju jagody Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną
My simple kitchenPrzywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane(...)jajka - 1 szklanka serwatki * - 15 g drożdży suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko + 1 łyżka mleka do smarowania Dodatkowo: - mrożona borówka amerykańska – ok.700g (szczytem marzeń będą świeże jagody) - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z cytryny * jako szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Drożdże suszone (nie mylić
mojewypiekiinietylkootrębów owsianych 75 g otrębów pszennych 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 3 łyżki rodzynek 2 łyżki jagód goji 100 ml gorącej wody Jagody goji zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy na sicie. W dużej misce umieszczamy biały ser i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy otręby(...)owsiane i pszenne, proszek do pieczenia, miód, mleko oraz jagody goji i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Jajka rozbijamy - żółtka dodajemy do masy otrębowej, a białka ubijamy na pianę. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą otrębową. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w formie do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut
My Chcemy Jeśćszklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą(...)naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość