pociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu
Blendmancukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel(...)jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany
Passions hobbies lifepyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia(...)tych rzeczy! Bułeczki wyszły bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i jakoś(...)razu smutno mi się zrobiło, bo te słoiczki uświadomiły mi, że powoli kończy się lato, a wraz z nim wysyp świeżych owoców sezonowych. Nie ma co […] Artykuł Jagody na zimę pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu
Blendmanteż pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej. SKŁADNIKI: 1,5 kg. jagód 1/2 l spirytusu 1/4 l wódki białej 1/2 kg. cukru 1 laska kory cynamonu 5 goździków skórka otarta z limonki sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy WYKONANIE: umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem, dodajemy cynamon, skórkę z limonki(...)wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru, następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące
Kuchnia BeatySame jagody nie dają zbyt ciekawego smaku, po dodaniu wiśni nalewka nabiera ciekawego posmaku. Wiśnie czuć jakby w oddali, ja tak to nazywam gdy smak nie jest dominujący. Jagody, wiśnie, liście wiśni opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzić. Zostawić na sitku na dłuższą chwilkę. Wiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko
Kuchnia Pokoleńczarnych jagód. 1 opak. cukru żelującego 3:1. Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe. Z podanych składników wyjdzie nam około 4 słoiczków po 220 ml. Jagody dokładnie opłukać na durszlaku. Odstawić, żeby dobrze obciekły z nadmiaru wody. Umieścić je w garnku. Dodać cukier żelujący, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Zestawić z ognia i mieszać do zaniku piany. Ewentualnie jeżeli powstał nam spory nadmiar usunąć ją za pomocą łyżki. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie
Świat Domowej Kuchniproszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo(...)reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować. Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami
Ala piecze i gotujecukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon(...)uformować kulkę. Następnie po kolei spłaszczać je w dłoniach tak, aby na brzegach były nieco cieńsze niż w środku. Na środku układać 1 łyżeczkę cynamonowego nadzienia i sporą garść jagód. Zakleić i uformować kulki; ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić na 25-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejagód Wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami. Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia. Piec przez ok. 45-50 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem
MarciochaKucharzyMasa serowa: 500 g sera z wiaderka na sernik, 4 łyżeczki żelatyny, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana Dodatkowo: galaretka owoce leśne, kuleczki czekoladowe, jagody, biszkopty podłużne, herbata do nasączenia WYKONANIE Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy(...)wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekSkładniki : 500 ml śmietany 30 % 2 jajka 4 łyżki cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkie po 5 dag czarnych jagód i pistacji + do dekoracji Potrzebne będą nam 3 miski. Przygotowanie : Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obrać Z umytych i sparzonych wrzątkiem jajek wybić żółtka do jednej miseczki, a oddzielnie do drugiej- białka Żółtka utrzeć(...)cukrem, śmietanę ubić na sztywno, białka z odrobiną soli na pianę Do ubitej śmietany dodajemy ubite żółtka, mieszamy, później jagody i orzechy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży
Proste Potrawygrudek. Studzimy. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1,5cm, kubkiem z szerszym rantem wykrawamy okręgi, a następnie spodem szklanki wgniatamy środki, które uzupełniamy budyniem i posypujemy jagodami. Pozostawione żółtko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Pozostawiamy do podrośnięcia na ok 20 minut, a następnie pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch
Kuchnia w czekoladzieowoców dodałam 100 g cukru i oczywiście sok z cytryny, który dzięki zawartości pektyn jest tu naturalnym zagęstnikiem. Składniki: 1 kg jagód 200 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Przygotowanie: Jagody dokładnie myjemy, przebieramy, usuwamy listki i zielone końcówki. Owoce wsypujemy do garnka o grubym dnie lub do dużej, głębokiej patelni, dodajemy cukier i sok z cytryny
Smakowity Blog Kulinarny