pociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu
Blendmanteż pyszne nalewki. Dziś zapraszam do zrobienia nalewki jagodowej. SKŁADNIKI: 1,5 kg. jagód 1/2 l spirytusu 1/4 l wódki białej 1/2 kg. cukru 1 laska kory cynamonu 5 goździków skórka otarta z limonki sok z 1 limonki sok z 1 pomarańczy WYKONANIE: umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem, dodajemy cynamon, skórkę z limonki(...)wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru, następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące
Kuchnia BeatySame jagody nie dają zbyt ciekawego smaku, po dodaniu wiśni nalewka nabiera ciekawego posmaku. Wiśnie czuć jakby w oddali, ja tak to nazywam gdy smak nie jest dominujący. Jagody, wiśnie, liście wiśni opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzić. Zostawić na sitku na dłuższą chwilkę. Wiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko
Kuchnia Pokoleńczarnych jagód. 1 opak. cukru żelującego 3:1. Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe. Z podanych składników wyjdzie nam około 4 słoiczków po 220 ml. Jagody dokładnie opłukać na durszlaku. Odstawić, żeby dobrze obciekły z nadmiaru wody. Umieścić je w garnku. Dodać cukier żelujący, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Zestawić z ognia i mieszać do zaniku piany. Ewentualnie jeżeli powstał nam spory nadmiar usunąć ją za pomocą łyżki. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie
Świat Domowej Kuchniproszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo(...)reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować. Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami
Ala piecze i gotujecukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon(...)uformować kulkę. Następnie po kolei spłaszczać je w dłoniach tak, aby na brzegach były nieco cieńsze niż w środku. Na środku układać 1 łyżeczkę cynamonowego nadzienia i sporą garść jagód. Zakleić i uformować kulki; ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić na 25-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejagód Wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami. Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia. Piec przez ok. 45-50 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem
MarciochaKucharzyMasa serowa: 500 g sera z wiaderka na sernik, 4 łyżeczki żelatyny, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana Dodatkowo: galaretka owoce leśne, kuleczki czekoladowe, jagody, biszkopty podłużne, herbata do nasączenia WYKONANIE Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy(...)wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekSkładniki : 500 ml śmietany 30 % 2 jajka 4 łyżki cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkie po 5 dag czarnych jagód i pistacji + do dekoracji Potrzebne będą nam 3 miski. Przygotowanie : Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obrać Z umytych i sparzonych wrzątkiem jajek wybić żółtka do jednej miseczki, a oddzielnie do drugiej- białka Żółtka utrzeć(...)cukrem, śmietanę ubić na sztywno, białka z odrobiną soli na pianę Do ubitej śmietany dodajemy ubite żółtka, mieszamy, później jagody i orzechy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży
Proste Potrawygrudek. Studzimy. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1,5cm, kubkiem z szerszym rantem wykrawamy okręgi, a następnie spodem szklanki wgniatamy środki, które uzupełniamy budyniem i posypujemy jagodami. Pozostawione żółtko mieszamy z łyżeczką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek. Pozostawiamy do podrośnięcia na ok 20 minut, a następnie pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch
Kuchnia w czekoladzieowoców dodałam 100 g cukru i oczywiście sok z cytryny, który dzięki zawartości pektyn jest tu naturalnym zagęstnikiem. Składniki: 1 kg jagód 200 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Przygotowanie: Jagody dokładnie myjemy, przebieramy, usuwamy listki i zielone końcówki. Owoce wsypujemy do garnka o grubym dnie lub do dużej, głębokiej patelni, dodajemy cukier i sok z cytryny
Smakowity Blog KulinarnyPierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru(...)wyrabiaj ręką. Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów. Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około 2 minuty) Pierogi wyjmij za pomocą
Kukuleczkijajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, … Czytaj dalej Pierogi z jagodami
czarrna od kuchniKremowy i sycący koktajl z owoców czarnej porzeczki, malin i jagód. Koktajl idealny na lato. Może zastąpić posiłek lub ugasić nasze pragnienie. Koktajl zrobiony na bazie maślanki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj kefir. W zależności od Waszych upodobań możecie pobawić się ilością dodawanego cukru jak i ilością i rodzajem owoców. Możecie zamiast cukru dodać miodu, lub w ogóle pominąć(...)owoce w dużej ilości jak tutaj, zastępowano dżemem. Nie powiem, aby to były moje ulubione napoje, ale dało radę jakoś je wypić. Drukuj Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 l maślanki 200 g czarnej porzeczki 250 g malin 100 g jagód 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Owoce umyć, osuszyć. Wszystkie składniki zblendować
Mieszam w GarnkuBoska tarta! Smakuje niesamowicie - krem z serka ricotta i białej czekolady, jagody, ubita śmietanka i słodkie beziki... Całość smakuje rewelacyjnie. Trudno oprzeć się kolejnym kawałkom :) Łatwa do zrobienia, efekt piorunujący ;) Polecam! Ps. Zapraszam na stronę http://piatkabus.pl/ - przejazdy dla każdego ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)kremówki 2 łyżeczki cukru pudru + 400 g jagód kilka pokruszonych bez Na wystudzony spód ciasta wyłożyć krem z białej czekolady, schłodzić w lodówce przez około 3-4 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć ją na krem z białej czekolady, na wierzch wysypać jagody i pokruszone bezy. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy