dyni, wiórków kokosowych, kakao oraz jagody goji – czyli dość spora dawka zdrowych rzeczy.. Składniki: 1 szklanka zmielonych migdałów ⅓ szklanki nasion dyni ½ szklanki kosmosy ryżowej 1 szklanka jagód goji ¼ szklanki wiórków kokosowych Polewa czekoladowa: ¾ szklanki kakao ¼ szklanki miodu ¾ łyżki oleju kokosowego taką polewę można zastąpić kupną, gorzką czekoladą – najlepiej 90%. Przygotowanie: Mieszamy ze sobą: migdały, nasiona, wiórki(...)się nie przypaliła, gdy będzie już gotowa dodajemy ją do mieszanki. Rozkładamy granolę na blasze i wrzucamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Później blendujemy jagody goji i dodajemy do mieszanki. W garnku rozpuszczamy składniki na polewę – ciągle mieszając. Polewamy rozpuszczoną “czekoladą” nasz mix i odstawiamy do lodówki, albo zamrażarki na kilka godzin
PaleoLifewaniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować. Biszkopt przekroić na dwa oblaty i nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą. Na dolnym biszkopcie rozsmarować część śmietany, posypać równomiernie jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i nałożyć górny biszkopt. Górę i boki tortu również posmarować śmietaną. Batoniki WW przekroić na pół i przykleić do boku tortu
Passions hobbies lifeSernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła(...)waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka 2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło
Kuchnia bezglutenowamleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko szczypta soli nadzienie: 350 g jagód 2 łyżki cukru + 1 jajko do posmarowania + cukier puder Masło rozpuść. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans. W misce wymieszaj mąkę(...)wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia bezglutenowałyżki jagód 2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol) Dodatkowo: 60g herbatników Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką. (Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.) W zamykanym pojemniku ułożyć ścisłą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę i ponownie warstwę ciastek. Lody
Di gotujeCześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę(...)łyżka śmietany - 130 cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno wyciśnij sok. Sok odlej do szklanki i możesz go wypić. Jabłka wymieszaj
SMYKWKUCHNIjagód, a wszystko to znajduje się w kruchym cieście ... z kawą smakuje rewelacyjnie SKŁADNIKI 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki krupczatki 200 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka, ewentualnie 1 łyżka śmietany Pianka: 4 białka ½ szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/3 szkl. oleju Dodatkowo: maliny i jagody(...)dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekroku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy
Z Majeczką w kuchnicukru 120 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 1 op. cukru waniliowego (16 g) sok z 1/2 limonki 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła Dodatkowo: 500 g jagód (w oryginale borówki) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki oprócz kakao umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto(...)piany delikatnie wmieszać stopione i przestudzone masełko (najlepiej szpatułką). Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne
Nastoletnie Wypiekanieroku sezonu na jagody nie przeoczyłam, bo te owoce warto mieć. Część świeżych jagód ususzyłam, a część przeznaczyłam na sok. Można też zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować. S uszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy
Proste Potrawysmaku rewelacyjny, a robi się go banalnie. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 100 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko cukier WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto
Passions hobbies lifepociągnąłem potężnego łyka… oj tak, to ten smak. Po powrocie na mieszkanie zrobiłem kisiel jagodowy , który już możecie znaleźć na blogu i zastanawiałem się co zrobić z resztą jagód (nadal w ręce dzierżyłem tonik, którego z minuty na minutę ubywało). Nagle eureka! Koktajl jagodowy z tonikiem! Akurat fajny napój na gorący dzień. Gdyby nie to, że było wcześnie, zapewne(...)spritem (podobno w Polsce jest już dostępny w regularnej sprzedaży w wersji „zero” ) Koktajl jagodowy z tonikiem Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: 3/4 szklanki jagód 1/2 szklanki tonika 2 listki mięty 1/2 soku z limonki *opcjonalnie cukier trzcinowy Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na "gładko". 2 Podawaj z kilkoma kostkami lodu
Blendmancukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel(...)jagodowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki by lekko stężała. Nieco galaretki wylać na biszkopt, następnie rozsypać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i wlać pozostałą tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany
Passions hobbies lifepyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia(...)tych rzeczy! Bułeczki wyszły bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i jakoś(...)razu smutno mi się zrobiło, bo te słoiczki uświadomiły mi, że powoli kończy się lato, a wraz z nim wysyp świeżych owoców sezonowych. Nie ma co […] Artykuł Jagody na zimę pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka