Chłodnik to wspomnienie dzieciństwa. Dorastał w latach kiedy nie było tak dużo owoców ale rodzice zawsze starali się aby wiosna-lato były truskawki na stole czy jagody. Nigdy też nie żałowali mi malin jak poprosiłam. Mimo że w 1990 nie było tego samego to zawsze rodzice dbali o to abym miała cos z lata i kupowali mnóstwo owoców. Tutaj(...)sycący. Składniki: 250 g jagód 250 g truskawek (lub malin) 4 łyżki sera mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej sok z 1/2 cytryny 1 szklanka makaronu kółeczka Arc Pol jogurt naturalny Makaron kółeczka Arc Pol ugotować al dente. 2 łyżki sera mascarpone, jagody, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki
Kuchnia w oparachleśnych, 2 łyżki dżemu jagodowego, jagody, dowolny sok do nasączenia biszkoptów WYKONANIE 1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Biszkopty nasączamy sokiem. Układamy na warstwę w blaszce wyłożonej folią. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy dżem i tężejącą galaretkę. Połowę wylewamy na biszkopty, układamy drugą warstwę biszkoptów. Zalewamy resztą masy serowej. Posypujemy jagodami. Wkładamy do lodówki
słodki bratekwylizywać ten krem prosto z miski! Mama przekładała blaty ciasta domowej roboty dżemami z owoców, które zbieraliśmy w ogrodzie: malin, agrestu, śliwek, czereśni... albo jagód, zbieranych w lesie.. Połączenie kremu maślanego i kwaskowych owoców to było coś obłędnego! Do tego pyszne, mięciutkie, waniliowe ciasto... Któregoś dnia Mama postawiła(...)teraz zapraszam Was do zapoznania się z przepisem i obejrzenia zdjęć :) Do przepisu użyłam przepysznych, zdrowych produktów z Manufaktury Wielkopolskiej.. "Śliwki w syropie"... "Konfitury Agrestowej" oraz "Jagody Leśnej"... Te pyszne owoce zamknięte w małych słoiczkach przeniosły mnie do czasów dzieciństwa, kiedy Mama sama robiła najlepsze na świecie konfitury, dżemy czy kompoty... Serdecznie zapraszam Was na zakupy
Słodko-Słony Świat Ilonyzmielonych migdałów 50 g masła, roztopionego Masa śmietankowa 250 g twarożku 200 g kwaśnej gęstej śmietany lub greckiego jogurtu 400 ml śmietanki kremówki, 36% 300 g mrożonych jagód 4 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 8 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dodatkowo 200 g amerykańskiej borówki kilka listków mięty do dekoracji Ciastka(...)minut. Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Zagotuj 150 ml śmietanki z cukrem. W gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody napęczniałą żelatynę. Odstaw do ostygnięcia. Jagody rozmroź i zmiksuj. Wlej śmietankę do misy mikser i miksuj aż śmietana zgęstnieje i będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany. Dodaj wtedy twarożek, kwaśną śmietanę, sok z cytryny i miksuj aż masa
codojedzeniapołączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu(...)cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza
Passions hobbies lifewystudzonego 1 i 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru razem z waniliowym około 75 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego lub kwaśnej śmietany dwie garście jagód (dałam mrożone) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 20 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao czekoladowe jajeczka do dekoracji 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy roztopione masło i wiórki kokosa, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy nie rozmrożone jagody i delikatnie mieszamy. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 190 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi
Gotowanie...to proste !zamrażalniku i gdy najdzie mnie ochota wyciągam i przygotowuję z niego same pyszności. A wracając do tortu przełożyłam go niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Wyniosłam stół do ogrodu, udekorowałam gałązkami lekko rozkwitającej tarniny, do tego pyszna kawa, aż chciało się(...)szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek rozgniecionych jagód kamczackich ( u mnie mrożone ) półtorej łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) Wykonanie pysznego szpinakowego tortu: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy
Izabelawkuchnikolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich gotowców w tym kolorowych cukrowych past do tortów. Nie ma jak naturalne dekoracje z owoców takich jak maliny, jagody i physalis – wiśnia peruwiańska. Gofry można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis(...)mąki, a więc i bezglutenowe. Każdy powinien mieć możliwość świętowania dnia gofrów nawet osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Bardzo lubię takie alternatywne gofry niskowęglowodanowe , zwłaszcza te z migdałami i jagodami. Gofrownica to dobra inwestycja. W mojej kuchni gofrownica sprawdza się od wielu lat. Oczywiście na kuchenne gadżety potrzeba miejsca, więc kupno gofrownicy nie zawsze jest kwestią pieniędzy
codojedzeniaWkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z jagodami oraz malinami. Na wystudzoną bezę nakładamy obie masy. Ozdabiamy świeżymi owocami. Smacznego :) Artykuł 7 urodziny bloga | Beza z jagodowo-malinowym serkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrobię wyjątek :) 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g masło 250 ml wody 5 jajek szczypta soli nadzienie: 500 g mascarpone 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) dodatkowo: 120 g czekolady ruby suszone płatki malwy Jagody miksujemy z mascarpone na gładką masę. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia
Mienta blogkokosowego 2 łyżki spirytusu smalec do smażenia pączków budyń jagodowy: 375 ml mleczka kokosowego/1 i 1/2 szklanki/ 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego 20 dag jagód mrożonych 1 łyżka masła lukier: 1 szklanka cukru pudru mleko ciepłe polewa jagodowa: 0,5 łyżeczki żelatyny 50 ml soku jagodowego wiórki kokosowe Ciasto: Przepis na 18 sztuk Mąkę dzień(...)ucieram z mlekiem ciepłym i smaruje nim pączki. Budyń: Do szklanki wlewam 125 ml mleczka kokosowego, wsypuję budyń i rozrabiam. Pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaje masło, cukier, jagody i zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam budyń i cały czas mieszam aż zgęstnieje. Polewa: Jagody miksuję, podgrzewam. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody i rozpuszczam
wesoła kuchniawanilii do smaku jak kto lubi szczypta soli 125 ml oleju ro ślinnego 300 g z m ąki 1 łyżka stołowa (16 g) proszku do pieczenia ¾ szklanki świeżych jagód 1/2 szklanki malin 2 jab łka pokrojone w ósemki 2 łyżek cukru gruboziarnistego 1/4 szklanki migda łów w plasterkach opcjonalnie Wykonanie CZAS: Oko ło 1 Godziny Podgrza piekarnik(...)składników. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dno formy posypać cukrem gruboziarnistym i migdałami opcjonalnie. Ułożyć kawałki jabłka na całej powierzchni formy, dosypać jagody i maliny. Na owoce wyłożyć ciasto . Piec około 45 minut, lub do suchego patyczka. Przestudzone pokroić i jeść! Smacznego
mojej kuchnismaku cytrynowym, 100 g serka mascarpone, 100 g jogurtu naturalnego, dżem jagodowy, skórka cytrynowa, jagody WYKONANIE Serek miksujemy z jogurtem, dodajemy odrobinę dżemu oraz skórkę cytrynową. Na dnie pucharka układamy warstwę ciasteczek. Wykładamy warstwę masy, następnie po łyżce dżemu, warstwę masy. Wierzch dekorujemy jagodami, ciasteczkami i skórką cytrynową
słodki bratekmleka 1/2 szkl. stopionego masła 0.5 szkl. puree z dyni 0.5 szkl. cukr1 cukier waniliowy szczypta soli skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3 jajka + 1 żółtko 150 g jagód goji Kruszonka: przepis tutaj Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego(...)mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Po tym czasie dodać namoczone wcześniej i odsączone jagody goji. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Posypać wierzch kruszonką . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45
Walijskie Pichcenie