wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy
Słodkie okruszkidodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy krakersy zmiękną
słodki brateklogicznie. Wczoraj czułam się tak fatalnie, że zostałam w domu. Korzystając z wolnego dnia i chwili nieco lepszego samopoczucia po kolejnej dawce leków, zrobiłam dla nas babkę z jagodami, bp przecież nie mogłam po prostu poleżeć i się kurować. Wypróbowałam przepis Małej Cukierenki, który nieco zmodyfikowałam. Babka udała się znakomicie. Zanim ponownie wstałam, aby ładnie ją sfotografować(...)cukru, w tym1 cukier waniliowy • 4 jajka • 350 g mąki • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 160 ml śmietany 12% Owoce: • 200g jagód, umytych i osączonych • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców Dodatkowo: • cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką
W mojej kuchnitreningu. Ten koktajl postawi na nogi każdego. Moje dzieci uwielbiają smoothies . Idealny napój na przemycenie zdrowych dodatków. To smoothie zrobiłam z chia, a na wierzchu posypałam jagodami i orzechami. Jeśli lubicie zdrowe koktajle z dynią to polecam koktajl dyniowo żurawinowy. Lubię koktajle na kokosowym mleku. Może się skusicie na smoothie(...)kokosowe z dynią . Dyniowe smoothie Składniki: 3-4 porcje 100 g dyniowego puree 100 g mango 3 łyżki chia ½ l mleka 2 łyżki miodu lub wedle smaku 2 łyżki jagód, u mnie mrożone 1 łyżka malin, u mnie mrożone 2 łyżki orzechów, grubo pokrojonych Zalej chia mlekiem i odstaw na godzinę lub na noc. Dodaj dyniowe puree, mango i miód
codojedzeniachia, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Gdy nasionka napęcznieją mango kroimy w kostkę i blendujemy. Przekładamy do słoiczka z jogurtem i posypujemy jagodami goji
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę spore ilości. Krówki Ekoflorka, to smak który pamiętam z dawnych lat. W ofercie firmy znajdziecie: krówkę bio klasyczną (bezglutenową) krówkę bio z miodem (bezglutenową) krówkę bio z jagodami goji krówkę bio z porzeczkami krówkę bio z gorzką czekoladą i czarnymi porzeczkami krówkę bio z młodym jęczmieniem Krówki BIO zawierają m.in. nierafinowany cukier trzcinowy bio, mazurskie, świeże masło(...)ulubionej książce lub jako dodatek do deseru. Czekolady Ekoflorka naprawdę są godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekoladę mleczną (czystą) oraz z dodatkami suszonych owoców bio: malin i truskawek, jagód oraz wiśni i jeżyn. Owoce pochodzą z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drugą linią są czekolady gorzkie (czysta i tak jak w przypadku czekolad mlecznych, tu również występuję też
Słodkie okruszkipieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1/2 małego banana 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania - bita śmietana, ulubione małe owoce (np. jagody), plasterki bananów i mieszanka przypraw o smaku waniliowo-rumowym Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę kefiru maślanki, dodajemy jajko i mieszamy dokładnie np. widelcem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)placuszki zaczną lekko gęstnieć nakładamy na każdy placek po plasterku banana. Czekamy jeszcze chwilę i obracamy na drugą stronę. Placuszki podajemy w towarzystwie bitej śmietany i owoców (banan, jagody). Całość można oprószyć mieszanką przypraw o smaku waniliowo-rumowym. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanki ekspandowanej gryki szklanka amarantusa ekspandowanego 120 g suszonych śliwek szklanka jagód goji łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki mleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE: Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier
healthy dreamsstopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją. 2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia Kasipołączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO
Moje Słodkie PiekiełkoBuchty dla mnie = babcia. Obowiązkowo z masłem i cukrem, a do tego jagody. Przez całe dorosłe życie robiłam je sama zaledwie kilka razy, bo te moje własne nigdy nie sprawiały mi takiej przyjemności, jak te u babci. No ale - mam już dzieci i teraz szansę, żeby to moje buchty zostawiły w nich takie samo miłe wspomnienie... Więc robię ostatnio(...)czym podawać? Z czym dusza zapragnie. Ja na górę daję odrobinę oleju kokosowego, który pod wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach(...)międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na duże kawałki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody, agawę, miód i dusiłam pod przykryciem ok 10 min. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam do jabłek. Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka. Na wierzchu zrobiłam kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam
nietadietabyć bardzo gęsta), na wierzch posypujemy płatki migdałowe i lekko je wgniatamy. Formę umieszczamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).Gotowego murzynka kroimy ,po czym ozdabiamy jagodami goji i bazylią
healthy dreamsMłynomag 600 g 3/4 szklanki cukru mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące jaja 2 szt margaryna 100 g sól 1 szczypta drożdże świeże 30 g jagody mrożone mała miseczka Wykonanie : Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól,robimy(...)misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło
Różowa kuchniasobą współgrają. W kilka chwil możemy wyczarować pyszną, zdrową i smaczną surówkę. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 seler, 2 jabłka, 50g orzechów włoskich MAKAR, 50g suszonej żurawiny o smaku jagody MAKAR , 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler oraz jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie siekam nożem. Orzechy razem z żurawiną dodaję(...)startego selera i jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania surówki użyłam orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny o smaku jagody, które otrzymałam od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty niezbędne w każdej kuchni. Można je wykorzystywać nie tylko do przygotowywania wypieków, ale również słonych potraw. Nigdy się na nich
Tradycyjna kuchnia Kasi