łyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szkl. oleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1 szkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto
The Sweet DamselPrzygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia
The Sweet Damselwtedy będą miały posmak goryczy). Patelnia (z roztopionym masłem) musi być bardzo dobrze rozgrzana, aby zapobiec nasiąkaniu tłuszczu przez tosty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dekorujemy łyżką jogurtu, posypujemy jagodami
Jedz zdrowo żyj zdrowo!JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną żelatynę
RAROSSAJagody przywiozłam sobie(...)siostry. Przejechały wiele kilometrów bp aż z Zaklikowa. Jeśli nie wiecie gdzie to jest to podpowiem Wam, że to w okolicach Stalowej Woli, Sandomierza. Mimo dużej odległości jaką pokonaliśmy jagody nie ucierpiały. Zrobiłam je na szybko z niezawodnym konfitur fixem Diamant. Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym
Ewa w kuchnipełne łyżki mascarpone-ok.120-140g 4 jajka 12 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 2 szczypty soli 1,5 litra jagód 4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru 2-3 łyzki soku z cytryny Wykonanie Z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 28 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Zlepiamy mocno bułeczki i odkładamy łączeniem do dołu na około 16-20 minut do ponownego wyrośnięcia Jagodzianki pieczemy w 200° C przez
w mojej kuchniObowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/ , stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka(...)cukru 1 jajko 280 g mąki pszennej Nadzienie: 150 g twarogu 1 żółtko 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego + jagody Lukier: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Mleko lekko podgrzać, dodać masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajko i drożdże, mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę z solą
Domowa cukiernia Ewykokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy
breakfast of dreamssobie na włączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło(...)Oczywiście najsmaczniejsze było ciepłe, ale i po ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny
Blondynka Gotujezimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i jagodami Smacznego
Chocolate Muffin Blogtakim jak ten. Cudownie jest móc się wieczorem schłodzić wypijając pyszne mohito. Ale dzisiaj przedstawiam wam inną jego wersję, którą znalazłam buszując po necie. Jest to mianowicie z jagodami i powiem wam ze to fajna odmiana. Polecam poeksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklody czekoladowe! Składniki 300 g jagód 400 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka szczypta soli 3 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku, tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jagody opłukać, przełożyć na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 5 minut
Stare Garyjadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek(...)się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze zdanie ? Ja połączyłam tu granat, jagody, grejpfrut i ananasa, polałam to lekko sokiem z cytryny
Proste Potrawywszyscy z dzieciństwa jak wypiekała je babcia a teraz próbujemy znaleźć ten smak i aromat. Moje jagodzianki już są bliskie tego smaku ale będę jeszcze poszukiwać. Bułki z jagodami czyli jagodzianki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki(...)równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie). Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące
Rozpustne gotowanie