niepowtarzalnego smaku! Składniki: 400ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 6 dużych bez, 250g świeżych truskawek, 150g frużeliny jagodowej (użyłam Frutiżella Jagody(...)żelu Greek Trade) . Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą. Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą. Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki. Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą. Podawać mocno schłodzone
Z miłości do słodkościrozgrzaną patelnię połowę ciasta i zmniejszyć ogień. Smażyć, aż wierzch będzie suchy. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut. Podawać z jogurtem naturalnym, malinami i jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki : 0,5 kg mąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka 2 szklanki jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki Wykonanie rozczynu: Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki , wlać(...)ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1cm , szklanką wykrawać koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód. Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę
Sama słodycz i szczypta chilikostkę sera białego z cukrem z wanilią. Miksowałam do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Tak dobrze czytacie, nie dodawałam ani żółtka ani śmietany. Usmażone naleśniki posmarowałam serem i posypałam jagodami, tak jak to widać na jednym zdjęciu, a potem złożyłam w trójkąty, chusteczki, czy nie wiem jak to poprawnie nazwać :) Naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni (moją patelnię można
Blondynka Gotujeletniej wody , szczypta soli Na farsz: 50 dag jagód 5 dag cukru Wykonanie Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.Jagody wymieszaj z cukrem.Ciasto rozwałkowuj na dość cienkie placki, szklanką wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj
w mojej kuchniciepłego mleka 3,2% (nie gorącego) 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 100 g cukru Nadzienie: 300g jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem i drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiać(...)minut. Ciasto p rzełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą
Delicious Titbitsdomowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga. Wodę zagotowujemy i studzimy. Dosypujemy oczyszczone jagody. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy(...)dolewamy do jagód. Zagotowujemy i dosładzamy według uznania. Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa. Można dodać słodką śmietanę. Smacznego
Maminek kulinarnyTuszonka zawsze będzie kojarzyć się nam z wyprawami do lasu na jagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś. Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy
Maminek kulinarnySkładniki: 4 jajka 100 g cukru 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 250 g jagód (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru do jagód Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 20 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób wykonania: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać(...)ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. 3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm). 4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć. 5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Spotkania
Kuchnia domowa AniOKRĄGŁE LUB KWADRATOWE:) SKŁADNIKI: 30 dkg mąki 1 jajko woda jagody cukier puder do posypania masło do polania sól Mąkę, jajko i tyle(...)wody ile zabierze ciasto dokładnie wyrobić. Ciasto nie może być bardzo twarde. Wyrabiamy do chwili aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy odpowiednie krążki lub wycinamy kwadraty. Nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min. Pierogi polać roztopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem
harrisałyżka cukru pudru 3 łyżki wódki lub rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody dodatkowo 1 duży wafel lub kilka sztuk mniejszych świeże maliny, jagody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Białą i gorzką czekoladę ( każdą oddzielnie) roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 2. Składniki na obra kremy (poza czekoladą) umieścić w dwóch miseczkach. W każdej z miseczek(...)rozsmarować ciemny krem na grubość ok. 1,5 cm. Odstawić do lodówki na 5-10 min. 5. Na ciemnym kremie rozsmarować biały. Wcisnąć w niego delikatnie maliny i jagody i wstawić do lodówki. 6. Gdy obie masy stężeją, pokroic w mniejsze kawałki i podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakulaskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo 1 banan 1 łyżka siekanych migdałów jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką). Odstawiamy do lodówki(...)czasie mieszamy ponownie i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji. Smacznego
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 30 g drożdży ok 250 ml. mleka 100 g cukru 50 g masła (roztopionego) 2 żółtka jagody olej kokosowy Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru(...)chwilę zaczekać aż podrosną, dodać resztę składników oprócz masła, dokładnie wyrobić na jednolitą masę, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kule i nakładać jagody do środka, zlepiać, włożyć do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto powinno wypełnić foremkę do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. gdy podrośnie odkręcić piekarnik
harrisaBudyniowe płatki ryżowe, z morelami, czereśniami oraz białą morwą i jagodami goji Pamiętacie jeszcze wszelkie budyniowe wariacje? Budyń do kaszy, budyń do płatków? Kierunek Warszawa, lekarz, a potem w poszukiwaniu butów dla mnie i sukienki dla mamy, coś czuję, że szybko nie wrócimy xd Ale, przynajmniej uzupełnię zapasy masła orzechowego
More food, love and dreamswody ½ szklanki cukru+3 łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao(...)Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Masa jagodowa: Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę
Wanilia i Kardamon