już ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc
W SMAKjagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Ucieramy ponownie około 2 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Wsypujemy partiami do utartego masła i ponownie ucieramy do połączenia. Delikatnie wlewamy maślankę, sok i skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy
Made By Mom And Sonmaliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny, wiśnie, jagody Kilka liści mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona, bo inaczej może być ciężko. Dodać
Karczma Honoriettygranola Przygotowanie: 1. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Dno każdej foremki wysypujemy pokruszonym musli. 3. Jogurt mieszamy z owocami (mogą być w całości lub zmiksowane - u mnie zmiksowane jagody) i przykrywamy nim musli. 4. Na wierzch(...)możemy ułożyć owoce dla dekoracji. 5. Całość wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę. 6. Po zmrożeniu jogurtu cieszymy się pyszną, zimną przekąską :) Kombinacji smakowych jest nieskończoność. Możemy dodawać jagody, maliny, truskawki, banany, czekoladę, wiórki kokosowe, orzechy.. wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i tego, co mamy akurat w domu. Gotowe mrożone jogurciki można przechowywać w zamrażarce
two broke sistersbyły by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna(...)minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryzmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy(...)razem na gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę dla ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest
Życie zamknięte w smakuKremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych - idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki na spód: 80 g obranych orzeszków pistacjowych(...)masła Składniki na masę serową: 500 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy 2 jajka esencja waniliowa Dodatkowo: 2 szklanki jagód Wykonanie: obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmielilam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól(...)kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy
Miód i pieprzSkładniki: 0,4 kg jagód, 1 banan, 0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego, 100 ml mleka, 3 łyżki cukru, Wykonanie: Banana kroimy w plasterki. Razem z jagodami przekładamy do wysokiej miski, dodajemy jogurt, mleko i cukier. Za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Jeżeli będzie mało słodkie dodajemy więcej cukru. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki
Passion of CookingSezon na jagody zbliża się ku końcowi, ale zdążycie jeszcze się zaopatrzyć w pyszną nalewkę(...)Potrzeba do niej zaledwie 500g owoców. Szybko się ją robi a smakuje wybornie! Delikatnie słodka, nie za mocna i ma piękny kolor... Składniki: 400ml wódki, 500g jagód, 250g cukru. Wykonanie Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś
Z miłości do słodkościpieczenia 50 ml likieru kawowego CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę z cukrem na gładką masę. Kolejno dodajemy żółtka jajek. Dosypujemy płatki owsiane oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i podlewamy likierem. Na samym końcu wsypujemy suszone jagody goji. Z gotowej masy formujemy kuleczki i spłaszczamy je ręką
VioletoweKucharzeniecukru 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 60 g masła (roztopić) dodatkowo na nadzienie 60 g masła (roztopić) 2 łyżki drobnego cukru brązowego jagody A jak to zrobić : Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać pozostałe(...)odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Na środkową część wysypać połowę jagód i przykryć jednym bokiem ciasta, który również wysmarować masłem i wysypać resztę jagód, przykryć drugim bokiem ciasta. Złożyć jeszcze raz na pół i przełożyć do keksówki. Odstawić na 20 minut
Kuchnia w opałachcukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody. Wlewamy do pojemniczków masę jagodową
Smak mojego domuJeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki(...)szkl. mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 kg jagód, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien
Passion of Cookingmacie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących(...)zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki: 400g jogurtu greckiego 250g mąki 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g jagód/borówek miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem greckim i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach
Mania Wypiekania