borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)150g masła 3 jajka120g cukru½ łyżeczki cukru waniliowego100g jogurtu naturalnego270g mąki pszennejkilka kropli aromatu waniliowego1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać
Walijskie Pichceniemieszając łyżką, dodać żelatynę. Gotowym musem zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h. Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z miodem i jagodami. Smażyć na małym ogniu. Owoce z syropem ostudzić i ułożyć na musie. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 6 szklanek jagód 2 szklanki cukru Jagody przebieramy i płuczemy na sicie. Dokładnie osączamy. Wkładamy do szerokiego rondla, przesypujemy cukrem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i smażymy bez przykrycia ok. 20 min, na bardzo malutkim ogniu. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 min w temp. 200 stopni. Jeśli dżem przygotujemy z większej ilości(...)jagód, odpowiednio wydłużamy czas smażenia ( do uzyskania gęstej konsystencji
Anioły w kuchniskładników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić
prawdziwe jedzeniejajo do posmarowania 1 szklanka cukru 400 ml ciepłego mleka 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 100 ml oleju 40 dag jagód + 4 łyżki cukru 1. Jagody zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić, nie rozgniatać, dodajemy je w całości.2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i zrobić rozczyn, odstawić(...)przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość, na ok. 30-40 minut.4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. 5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem
Apetyczna babeczkanajlepiej smakuje na zimno, podana z makaronem Letnia zupa jagodowa SKŁADNIKI: jagody - 500 g woda - 600 ml cukier- 4 łyżki śmietana - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, opłukać, rozgnieść widelcem, przełożyć do garnka. Owoce zalać wodą, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować kilka minut. Następnie dodać do zupy śmietanę, zagotować. Za pomocą blendera zmiksować
Kuchnia Danusioliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło. NADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy
Kuchnia Danusiserka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym(...)jednego płata ciast wyszły mi 4 bułeczki. Jagody można zastąpić np. malinami, ale to już nie będą jagodzianki
Proste PotrawyNastępnie, podgrzewając, rozpuścić, po czym ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jagody umyć, osuszyć i zmiksować, dodać zmielony ser oraz cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dolewać powoli żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami lub borówkami i miętą. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościmęża, żebyśmy poszli na jagody:) Niestety są już mocno przebrane, więc zbieranie zajęło nam troszkę czasu:) Ale opłaciło się! Postanowiłam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego... Na początek upiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie(...)pudru, 2 łyżki dżemu z borówek lub jagód, 400g świeżych jagód, 4 małe bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy
Z miłości do słodkościodkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą śmietaną :) Smacznego
Kolizje Smakówbiałek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)którym podamy bezę Pavlową. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy plasterkami kiwi, ćwiartkami winogron i jagodami. Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny w lodówce. Ten deser nie ma szans postać dłużej. Smacznego. The post Pavlova z bitą śmietaną i owocami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJagody z mascarpone to błyskawiczny deser idealny na upały. Świetnie smakuje i robi się go w 5 minut. Korzystamy z darów lasu i jemy jagody. Do deseru wystarczy garść(...)jagód na osobę, trochę sera mascarpone, słodkiej śmietanki, listki mięty i gotowe. SKŁADNIKI (4 porcje) 4 garście jagód 6 łyżek stołowych mascarpone 3 łyżki stołowe śmietanki 30% listki mięty WYKONANIE Mascarpone mieszamy dokładnie ze śmietanką. W małych szklankach układamy warstwami – jagody i mascarpone ze śmietanką. Dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
OstryKęspancakes z malinami , a samej kaszy z malinami nie mam. Więc dzisiaj wrzucam, bo koniecznie należy taki zestaw choć raz sobie w sezonie malinowym zafundować. Do musu malinowego dorzuciłam jagody. Zanim przejdę jednak do przepisu, to chciałam najpierw przedstawić Wam naszego nowego domownika. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem na małym ogniu, mieszając aż do dokładnego połączenia się masy(...)zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mąkę, drugą czekoladę posiekaną w mniejsze kawałeczki, jajka i proszek do pieczenia. Połowę jagód łączymy z ciastem i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część owoców wysypujemy na wierzchu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Zostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem
sama złodycz