przecież szkoda zmarnować taki pyszny przepis, prawda? Pewnie, że tak. A oto i on :) Ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli woda kilka łyżek oleju Nadzienie: 500 ml świeżych jagód cukier słodka śmietana Wykonanie: Z mąki, soli i wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce(...)jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz. Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli. Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje
Bea(u)ty kitchenSkładniki : około 2 szklanek umytych jagód płaska łyżeczka suszonej lub świeżej mięty 2-3 łyżki cukru lub miodu 4 i pół szklanki dobrej wody Przygotowanie: Miętę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku, ostudzić i przecedzić Jagody przetrzeć przez gęste sitko, przelać je 4 szklankami przegotowanej , chłodnej wody Do dzbanka z napojem jagodowym dodać napar z mięty, dosłodzić(...)pobudza wydzielanie soków trawiennych (dlatego podczas niestrawności podaje się olejek miętowy). Może pomóc również przy nudnościach, zgadze, kamicy żółciowej biegunkach, zaparciach, zespole jelita nadwrażliwego czy tez braku apetytu. Czarne jagody (borówka czarna) ma właściwości odtruwające, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe (owoce suszone) ,a zarazem przeciwko zaparciom (owoce świeże). Są pokarmem dla mózgu i oczu. Świetnie nadają się dla kobiet w ciąży
Proste Potrawyprzez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami. Smacznego
Niezły Młynekwaniliowy jagody Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami
Salonik smakówmasła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki(...)mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogkoniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W temperaturze 110-120 stopni trwa to ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmuję z formy i posypuję świeżymi jagodami
prawdziwe jedzenienaleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym(...)ogniu mieszając od czasu do czasu. Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego
PastelFoodSezonowo. Jagodowo. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 szklanki jagód Woda Przyprawy: Sól Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na deskę lub do dużej miski, dodajemy dwie szczypty soli i mieszamy. Robimy zagłębienie w środku i stopniowo wlewamy wodę(...)całości, polewamy je lub moczymy nasze ręce w oliwie i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. W międzyczasie można zagotować już wodę w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy jagody z 3 łyżkami cukru. Po wymieszaniu nakładamy po jednej łyżeczce na każde kółeczko i zalepiamy. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, moczymy palce w wodzie i smarujemy nimi brzegi
Weganizm infantylnyIwona Cegiełkówna Końcówka jagód. Można pokombinować z różnymi owocami. Można też ich w ogóle nie dodawać. Nie lubię kawy rozpuszczalnej. Na zimno i z jagodami nawet nie czuć, że jest rozpuszczalna. Jednak to wciąż nie zmienia faktu, że jest zwykłym granulatem. Próbowałam zastąpić ją kawą zbożową, ale moje kubki smakowe tego nie polubiły. Może(...)garście jagód 2 łyżeczki syropu z agawy Przygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy do niego kostki lodu, wsypujemy kawę i cukier, wlewamy dwie łyżki wody mineralnej lub mleka. Szejkujemy, szejkujemy, szejkujemy. Dopóki kostki lodu nie przestaną obijać się o ścianki. W nagrodę otrzymamy piękną, puszystą piankę, którą wlewamy do wysokiej szklanki. Jagody po umyciu
Weganizm infantylnySkładniki: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko jagody (na ok. 10 sztuk) Przygotowanie: Wyrobić ciasto: mąkę połączyć z masłem (pokrojonym w kostkę), cukrem i jajkiem. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i ugnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i schłodzić ok. 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć i delikatnie rozwałkować(...)pieczenia. Następnie każda foremkę wypełnić ciastem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st. Tartaletki piec przez ok. 10 min. Po wstępnym zapieczeniu ostrożnie wyjąć z piekarnika, na każde ciasteczko nałożyć jagody i zapiec dalej ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z foremki. Podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Sweets aren
bastalenaSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4 banany 2 łyżki miodu spadziowego 2 łyżeczki błonnika marchwiowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki jagód goji 2 łyżki rodzynek 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki wody Przepis na ciasto: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich wszystkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Do keksówki wkładamy papier
Emcia Pichcizrobić w swoich kuchniach! Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan 1 duża garść owoców czarnej porzeczki 1 mniejsza garść jagód ok. 1/2 szklanki mleka 2 kulki lodów truskawkowo - waniliowych Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy
Blondynka GotujePamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa. Przepis znalazłam na stronie Najsmaczniejsze.pl . Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;) Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony(...)łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić) 200g jagód ( mrożone lub świeże) 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które
Czerwona Porzeczkarobiłam go kilka razy pod rząd. I od tego czasu już nie robiłam, bo całkiem o nim zapomniałam. Przypomniałam sobie teraz, gdy szukałam jakiegoś pomysłu na danie z udziałem jagód i malin, którymi zajadam się ostatnio bez opamiętania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowychyba jest jak najbardziej na miejscu, mimo, że jagody można już tylko wspominać. Składniki: kefir 400 ml szklanka czarnych jagód + kilka do przybrania 2 łyżki cukru brązowego 3 kostki lodu Wykonanie: 1. Szklankę jagód wsypać do miski miksera, zalać kefirem, dodać cukier i lód. Zmiksować. 2. Przybrać jagodami i listkami mięty. Podawać od razu. nie tylko
Pasja Smaku