Obowiązkowe pierogi w sezonie jagodowym. Polewam je kwaśną śmietaną i posypuję cukrem. Przepis na około 40-45 średniej wielkości pierogów. Jagody umyć i dokładnie osuszyć na durszlaku. Przygotować ciasto. W gorącej
BullioDzień dobry :-) Mieliśmy już straszną ochotę na naleśniki takie z jagodami i borówkami. To ulubione owoce mojej córy. Po szczepieniu, za to, że była bardzo dzielna z chęcią razem z nią przygotowałyśmy te pyszności. Co prawda ona stoi i nabiera mi ciasto do chochelki, ale pomocnika mam ;-) Myła też ze mną owoce. Ostatnio bardzo przypadło nam do gustu
kruche babeczkiżółtka pół kostki masła(rozpuścić) szczypta soli masa serowa 25 dkg sera półtłustego 2 łyżki proszku budyniowego 2 łyżki cukru 1 żółtko dowolne owoce: u mnie jagody lukier 1 szkl.cukru pudru,dobrze wymieszana z dużą łyżką kwaśnej śmietany 18 %. Mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać, dodać jajko i żółtka, ciepłe mleko i wyrobić mikserem ,pod koniec dodać ciepłe
Moje domowe kucharzeniespodobało się Wam kruche z jagodami mam dla Was kolejne szybkie w przygotowaniu, efektowne a do tego przepyszne ciasto z porzeczkami (świetnie będzie smakować również z innymi owocami). Niby kruche, ale gnieść go nie trzeba, pianę budyniową zastąpiła warstwa z kaszą manną i do tego orzeźwiające porzeczki. Pychotka Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Cynamonowe szczęścieciasta jogurtowego śmiało możecie dodać inne owoce, jednak to połączenie jest już sprawdzone i zdecydowanie dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami
Z Hrabiną w kuchniWaniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato! Składniki: Spód: ▪️ 100 g kakaowych ciastek ▪️ 70 g roztopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie tortownicy(...)mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę. Mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy masę na spód. Chłodzimy przez 2-3 h. Galaretka: ▪️ 200-300 g owoców (porzeczki, truskawki, maliny, jagody) ▪️ 2 płaskie łyżki żelatyny ▪️ 1,5 szkl. wody Owoce rozgniatamy lub blendujemy. Gotujemy z 1,5 szkl. wody przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z żelatyna
Czarnawisienkaciasto piekłam już z jagodami, teraz z czarną porzeczką. Uwielbiam ten przepis,bo jest uniwersalny i nadają się do niego każde owoce, które akurat są w sezonie. Poza sezonem można upiec go z jabłkami czy z gruszkami. Ciasto składa się z trzech warstw: maślane kruche ciasto, na nim krem z żółtek wymieszany z bezą, w którym
AZgotuj!cięcia makaronu. Wrzucamy na osolony wrzątek lub rosołek i gotujemy kilka minut. Przepyszne. A taki makaron pasuje nie tylko do zupy. Sprawdź kilka moich pomysłów: Makaron z jagodami Makaron z jajkami Domowy rosół z makaronem Zupa pomidorowa z makaronem
prawdziwe jedzeniewymagają dodawania tłuszczu do masy. Ma bardzo dobry skład i świetnie nadaje się do serników zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mój jest z truskawkami, choć maliny czy jagody także się sprawdzą. Wygląda efektownie, smakuje bosko, a robi się go prosto i szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik(...)truskawkami: 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml) 3 lekko czubate łyżki żelatyny ¾ szklanki cukru pudru 250 g truskawek (lub np.: malin, jagód) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 120 g herbatników 70 g rozpuszczonego masła owoce do przybrania Herbatniki rozkruszamy na pył w malakserze (ewentualnie w foliowej torbie wałkiem). Odkładamy dwie łyżki
Poezja smakuprzepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem(...)truskawek i mięty, sos truskawkowy do surówek. Bardzo zaintrygował mnie przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu ojca Grzegorza. Na pewno zrobię benedyktyńską sałatkę z ogórków i papryki i kwaszony czosnek po kapucyńsku. Najchętniej to większość przepisów bym wykorzystała, ale mąż chyba wystawił by mnie
kruche babeczkiktóre sezon trwa tak krótko. Dzisiaj zapraszam na jogurtowo-piaskowy placek z owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka. Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego
Mieszam w Garnkuwędzonego łososia w sosie z rukoli → Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym → Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią
Oryginalny smakSkładniki: 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki miodu laska wanilii 2 gałązki rozmarynu 300 gram jagody kamczackiej Przygotowanie: Kremówkę(...)wlewamy do garnuszka, dodajemy miód, gałązki rozmarynu i przeciętą na pół laskę wanilii z wyskrobanymi nasionkami. Gotujemy i studzimy. Przelewamy płyn przez sitko, a następnie mieszamy ze zmiksowaną jagodą kamczacką. Zostawiamy do wystudzenia i całość miksujemy kilka minut robotem na dość wysokich obrotach żeby napowietrzyć lody. Na koniec umieszczamy w zamrażarce do całkowitego zamrożenia
Życie zaczyna się w kuchnimajem i czerwcem. Sernik. Bo uwielbiamy. Z czekoladą i bitą śmietaną. Trochę kaloryczny. Ale co z tego. Z posmakiem świeżej mięty. Listków zerwanych w ogrodzie. Z małymi bezikami, jagodami i z irysem zatkniętym gdzieś w rogu. 7. Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem truskawek Wrzucam Wam podstawowy przepis na budyń jaglany. Truskawki wrzucamy w całości w momencie, kiedy
W Kawiarencewędzonego łososia w sosie z rukoli → Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka → Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym → Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią
Oryginalny smak