pierniczki, ptaszki ze styropianu i piór, łańcuch z perełek. W przedpokoju, poza zasięgiem kotów, na wysokiej szafce stoją trzy lampiony ze świecami, a ikeowy sztuczny krzew obrósł w czerwone jagody i stoi w towarzystwie wielkich szyszek limby. I chatki wyciętej z piernika, która zamiast tradycyjnego okienka ma wycięty otwór w kształcie kotka. Nad szafką dla uzupełnienia – czerwone gwiazdy wycięte(...)domu pamiętajcie, żeby jemiołę kupić jak najświeższą – ona swoją świeżość i kolor i tak zachowuje bardzo długo, ale im świeższa tym ładniejsza – i żeby oberwać z niej koniecznie wszystkie jagody! Jemioła ma mocne działanie moczopędne i stosowana jest w lekach nasercowych, do obniżenia ciśnienia. Nie dacie rady w ferworze świątecznych przygotowań upilnować, czy jagody gdzieś nie spadły
Karo in the KitchenBananowa muffina kukurydziana, z masłem orzechowym i wodą różaną, jagodami goji przepis + zamiast daktyli jagody goji, i dwie łyżki wody różanej wczoraj przy okazji kręcenia się po sklepach (niestety nie za bardzo udanego) pocieszyłam się od dawna obiecywaną wodą różaną.. jej zapach *.* żyję myślę, że za tydzień o tej porze będę zupełnie
More food, love and dreamsTruskawki, otręby i lodowe galaretki... Czego chcieć z rana więcej? Zdrowo i orzeźwiająco :). I przy okazji można wykorzystać zeszłoroczne jagody i przygotować miejsce na tegoroczne :). Śniadaniowy truskawkowy koktajl Składniki (na 2 porcje) 3/4 kg truskawek Mały słoiczek jagód w syropie 0,5 szklanki lodowatej wody lub mleka 2 łyżki otrąb Galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szkl(...)wrzątku Przygotowanie Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w szklance wrzątku. Po przestudzeniu przelewamy galaretkę do foremki na lód, wstawiamy do zamrażarki. Truskawki blendujemy z zimną wodą, dodajemy sok z jagód lub całe jagody oraz zmielone otręby, miksujemy i przelewamy do szklanek. Do każdej szklanki dodajemy po kilka zmrożonych galaretkowych kostek i podajemy. Taki zimny koktajl z rana orzeźwia zdecydowanie lepiej
Kuchnia w szuwarachSkładniki: 1 kostka drożdży 1 kostka margaryny Kasia 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 aromat np. cytrynowy 3 jajka 0,5 litra mleka dodatkowo jagody około 0,9 litra Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki ) i odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki. Dodałam(...)cukier, sól jajka i letnie mleko. Dokładnie wymieszałam. Pod koniec wlałam roztopioną margarynę( była letnia, ale nie gorąca ). Ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce przykryte ściereczką, żeby wyrosło. Jagody umyłam, osuszyłam. Z wyrośniętego ciasta formowałam kulki, spłaszczyłam, na środek nakładałam jagody, dokładnie skleiłam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Bułeczki układałam częścią sklejoną do dołu w dość dużych
Darcia w kuchnizewnętrznej. Przygotowaną mieszaninę figową wyłożyć na ser Brie. Kiedy ser Brie zaczyna się topić, natychmiast wyjąć z grilla i podawać z bagietką. Grillowany ser Brie z brzoskwiniami i jagodami Składniki: 1 deska cedrowa namoczona w wodzie(...)dojrzała brzoskwinia pokrojona w cienkie plasterki 250 ml jagód/jeżyn lub innych ulubionych owoców 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 koło sera Brie 1 bagietka pokrojona w plastry Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W małej misce wymieszać plasterki brzoskwini, jagody, miód, tymianek i pieprz. Umieść ser na namoczonej
naRuszciesłodyczy. Smak dania zaostrzyłam papryczką chili a całość posypałam świeżą kolendrą Składniki: 150 g czarnej fasoli 150 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa) 250 polędwiczki wieprzowej 3 łyżki suszonych jagód goji kawałeczek papryczki chili 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka soku z limonki świeża kolendra(...)dużej patelni (lub w woku) rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną polędwiczkę w przyprawach i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać jagody goji, ugotowaną fasolę i komosę ryżową oraz sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą i posypać świeżą kolendrą. Smacznego Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć
Oryginalny smakprzepis. Składniki: 2 łyżki nasion chia 165 ml mleczka kokosowego light 1/2 łyżeczki miodu (u mnie nektarowo-spadziowy) 1 średni banan około 1 1/2 łyżki mrożonych jagód 2 czubate łyżeczki ziarenek "Migdałowy Przylądek" * jagody można zastąpić innymi owocami; ja zawsze posiadam w zamrażarce spory zapas letnich owoców Przygotowanie: Do pucharka lub innego naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 łyżki(...)śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny. Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego banana oraz zamrożone jagody (jagód nie trzeba rozmrażać). Miksujemy na gładki mus. Owocowy mus kładziemy ostrożnie łyżką na kokosowe chia. Całość po wierzchu posypujemy migdałową mieszanką ziarenek. Podajemy. Jemy w "warstwach" lub mieszamy całość łyżeczką
Słodkie okruszkiZakupiłam sobie ostatnio najzdrowsze owoce świata, czyli jagody goji inaczej zwane kolcowojem pospolitym . Te małe suszone jagódki: Zawierają dużo witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Oczyszczają krew, wzmacniają oczy, mięśnie i kości i wspomagają odporność organizmu. Są bardzo bogatym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów . Są bogate w cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen i fosfor(...)jagód goji Do miski przesiałam mąkę. Wsypałam cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszałam i odstawiłam. W robocie kuchennym zmiksowałam masło z cukrem. Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody
potrawyregionalneuwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową: szklana jagód 500 g twarogu półtłustego 300 ml kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty galaretka ametystowa 1 opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane) Białka ubić(...)piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i rozpuścić. Do sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatny biszkopt pod złotą kołderką z jagodami. To dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek jagodowy. Zapraszam(...)Składniki: 1 kg jagód 1 szklanka śmietany 18 % 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika w 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy jagody na upieczone ciasto
Podróż w kulinariawarto próbować. Od tego czasu na blogu pojawiło się kilka serników i trudno mi się zdecydować który jest moim ulubionym. Chyba wszystkie. Dziś proponuję Wam sernik waniliowy z jagodami, długo pieczony, bo aż 3 godziny. Koniecznie nastawcie timer gdy wstawicie go do piekarnika, bo możecie o nim zapomnieć, szczególnie gdy w międzyczasie oglądacie dobry film.... Łatwo wtedy(...)serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przygotowujemy mus jagodowy. W garnuszku miksujemy jagody z łyżeczką cukru. Jeśli mus jest bardzo rzadki, gotujemy go na średnim ogniu kilka minut, aż wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje. Odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnydalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek , ale tą porcję ciasta możemy upiec w dużej tortownicy).Wstawić(...)stopni piekarnika i piec około 40 - 45 minut. Wystudzić. Przygotować polewę: czekoladę połamać na kostki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto udekorować polewą i jagodami
Nie tylko w kuchnichudego twarogu w kostce lub gotowego twarożku z wiaderka na sernik, 300 g jogurtu naturalnego, niepełna szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka jagód, 10 ml soku z jagód, 3,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Przygotować spód - masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z dokładnie rozkruszonymi herbatnikami. Tak powstałą masą wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(...)Wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Twaróg, jogurt, cukier i cukier waniliowy zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę. 1/4 masy przełożyć do osobnej miski. Do większej części masy dodać jagody i zmiksować. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie i dodać do mas - do jagodowej 3/4, resztę do białej. Każdą z mas dokładnie zmiksować z żelatyną. Boki tortownicy obłożyć woreczkiem foliowym
Nie tylko w kuchniłyżki mleka 200g jogurtu 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl jagód W misce ubijamy jajka na puszystą masę.Mąkę przesiewamy i mieszamy z pr do pieczenia,dodajemy do ubitych jajek.Następnie jogurt,mleko i olej i całość mieszamy.Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.Smażymy bez tłuszczu lub z minimalną ilością.Przewracamy delikatnie na drugą stronę gdy będą widoczne pęcherzyki powietrza i smażymy ok 1 min. Sos: 30 dag jagód 4 łyżki cukru 200ml śmietany 18% Jagody umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,wymieszać z cukrem i śmietaną.Chwilkę miksować na wolnych obrotach tak,by w sosie zostały cząstki owoców. Usmażone placuszki można ułożyć
Niespełnione zdolności kulinarnezłotawe i ciemniejsze na brzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie borówki wymieszane z jagodami bądź dżemem jagodowym i ewentualnie dosłodzone do smaku. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło, nieustannie ubijając (na płynnych słodzidłach
Przepysznik - BLW i nie tylko