Koktajl oprócz cudnego koloru dostarczy również wielu wartości odżywczych. Bogaty jest w węglowodany, więc idealnie sprawdzi się po treningu i uzupełni zapas glikogenu w mięśniach. Koktajl wzbogaciłam o jagody Goji, które nazywane są jednymi z najzdrowszych owoców świata. Bogate są w wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Są wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, bogate w antyoksydanty mogą spowolnić proces starzenia. Ponadto(...)odchudzaniu i kwas omega 6. Składniki na 2 porcje: 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 banan 1 łyżka jagód Goji 1 szklanka wody Mango i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać jagody Goji i wodę. Zmiksować. Jedna porcja dostarczy około 124 kcal
Moja Galeria SmakuKolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w zwyczajnych plastikowych kubeczkach z patyczkami do lizaków lub drewnianymi patyczkami (do kupienia w aptece). Składniki: jagody maliny limonka 2 łyżeczki lawendy 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Wodę zagotowujemy z cukrem(...)lawendą i sokiem z połowy limonki. Odstawiamy do przestudzenia. Do pojemników na lody wkładamy na zmianę maliny i jagody. Odcedzamy przestudzony syrop z lawendy i zalewamy nim owoce. Wbijamy patyczki. Wkładamy do zamrażarki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySmak z dzieciństwa. Zapamiętany ... bo nie lubiany ;) Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty. Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego(...)ugotowanego ryżu 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki ) łyżka jagód goji Kruszonka: 50 g mąki 50 g drobnego cukru 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej ) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek. Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie
Atlas Smakówłyżeczki cukru trzcinowego) - 5 jajek - szczypta soli - 300-350g bardzo miękkiego masła Dodatkowo: - 150-200g jagód (mogą być również borówki, u mnie część była z jagodami, część z borówkami, obydwie wersje były przepyszne) - 1 jajko do posmarowania Lukier marcepanowy: - kilka łyżek cukru trzcinowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - kilka kropli olejku migdałowego Drożdże wsypać do kubeczka, wlać(...)ciasto na drugi dzień z lodówki, wykładamy na podsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok.1cm. Kroimy na kwadraty o boku ok.6-7cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód lub kilka kulek borówek i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki
Smaczne ZdroweBlue Curacao kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej śmietany polewamy delikatnie Blue Curacao i nakładamy jagody. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie. Samą górę zdobimy jagodami i listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniMiałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła
The Sweet DamselSezon na jagody:) i desery :) Jagodowy sernik na zimno SKŁADNIKI: spód : 150 g mąki 0,5 op. proszku do pieczenia 70 g cukru 1 jajko 75 g masła 1 łyżka kakao masa jagodowa: 3 szklanki jagód umytych i osączonych 40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego(...)jagód Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć jagody
MarciochaKucharzylasu wieczorowa porą? czemu nie! Szczególnie gdy leśne owoce czekają, a gdy głód nas dopadnie możemy zjeść ciacho! Np. muffinkę kawowa z czekoladą, malinami i jagodami właśnie :) Lekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao(...)pieczenia 1 szkl. mleka 120 g masła roślinnego, rozpuszczonego 1 jajko, rozbełtane garść jagód 12 malin garść posiekanej czekolady Mokre składniki mieszamy ze sobą w kubku. Łączymy w misce składniki suche. Mieszamy zawartość obu naczyń. Nie za mocno, wystarczy widelcem by składniki się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy
Dzieje kuchennej WiewióryZbliża się sezon na jagody więc postanowiłam ,wykorzystać moje zeszło roczne zapasy zamrożonych jagód w tym cieście Ciasto jest delikatne i bardzo pyszne Składniki - 1 szklanka jogurtu greckiego - 100 g margaryny lub masła - 2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka jagód Sposób przygotowania 1. - Margarynę lub masło rozpuścić i połączyć z jogurtem 2. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia 3. - W misce ubić jajka z cukrem Dodać mąkę z proszkiem i jogurt wymieszany z margaryną wymieszać wszystko mikserem Dodać jagody ciasto wlać do formy piec ok 50 minut
W królestwie smaków Beatymargaryny 1 i 3/4 szklanki cukru wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych Kruszonka: 10 dag cukru 12 dag masła 20 dag mąki pszennej Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie i wbijamy po jednym(...)przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody. 2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia 60 minut w temperaturze
Apetyczna babeczkaniedzielny poranek zapraszam na pyszny deser. Lody, jagody oraz chrupiąca kruszonka to doskonałe zestawienie smaków, które zadowoli każde podniebienie. SKŁADNIKI: 5 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 litra lodów o dowolnym smaku, 1 szklanka jagód. PRZYGOTOWANIE: 1. Z masła, cukru oraz mąki zagniatam kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną kruszonkę chwilę studzę. 2. Lody kroję na porcje i przekładam do miseczek. Posypuję kruszonką oraz jagodami. Od razu podaję
Tradycyjna kuchnia KasiNiedawno zaczęły się jagody więc wracając któregoś dnia z pracy chwyciliśmy po drodze jakieś 2 kilogramy. Staramy się korzystać z sezonowych owoców. Zwykle niezbyt długo są dostępne więc póki są trzeba robić. Może jeszcze jakiś dżem byśmy ogarnęli, to nie jest zły pomysł. Póki co jednak większość przerobiliśmy na nalewkę (ale przepis dostaniecie dopiero za rok, jak już(...)krupczatki 100 g masła 50 g cukru 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka 2 jabłka 100 g jagód Masło, mąkę, cukier zagniatamy szybko żeby powstało ciasto. Pod koniec dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty
Marder&Marder Manufacturecukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 ml mleka 2 łyżki oleju NADZIENIE: 300 ml śmietany 30% 1 śmietan-fix 1 płaska łyżka cukru pudru FRUŻELINA: 2 szklanki jagód (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru (do smaku) 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy. Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę z sokiem z cytryny, mieszamy
Rozpustne gotowaniełyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 1,5-2 szklanek jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże(...)minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej
Rozpustne gotowanieteraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną świeczkę. Tarta z masą marcepanową i jagodami na kakaowym spodzie Czytaj dalej... Artykuł Tarta z masą marcepanową i jagodami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku