mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Nadzienie: 250 g jagód 1,5 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Lukier: cukier puder wrzątek dowolny aromat (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Przygotować zaczyn. W garnuszku(...)pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na posypany mąką blat, uformować z niego wałek i podzielić na równe części. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć sporą porcję jagód i zlepić brzegi
My simple kitchenmąki pszennej (najlepiej tortowej) 100 ml ciepłego, niegorącego mleka 80 g cukru 7 g suszonych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego, niegorącego masła nadzienie: ok. 1,5 szklanki jagód (świeżych lub zmrożonych, zmrożonych nie rozmrażać) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 2 łyżki cukru do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko na lukier – pół szklanki cukru pudru i łyżka soku(...)pieczenia, aby nie było konieczności obsypywania blatu mąką. Wyłożyć ciasto i rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm. Dużym kieliszkiem do wina , szklanką lub foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę. Wiadomo, im więcej jagód
Kocham Czekoladępszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru Krem Serowo jagodowy: 350 g twarogu na sernik 50 g brązowego cukru 300 gr jagód 1 jajko + białko 2 łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych powyżej składników. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Zmrożone(...)Należy pamiętać aby nie smarować brzegów tłuszczem inaczej boki nam zjadą podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 190*C przez 15 minut. Ser miksujemy z podanych składników, pamiętając aby jagody dodać na samym końcu i wymieszać. Krem wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie wrzucamy do piekarnika na kolejne 25 minut. Jagodowa nutka :) ciasto jest pyszne i proste czyli
W Moim Magicznym Domuzwolenników zdrowego stylu życia i odżywiania. Tartę wykonałam z mąki owsianej uzyskanej poprzez zmielenie płatków owsianych pełnoziarnistych, oleju kokosowego i fantastycznych polskich leśnych jagód, które zachwycają smakiem, kolorem i aromatem. Tarta jest bez cukru, jagody posłodziłam dosłownie dwiema łyżeczkami miodu. Ciepłą tartę podałam z gałką lodów pistacjowych! No i czy trzeba czegoś więcej? PRZEPYSZNIE! SKŁADNIKI: - 250g mąki(...)proszku do pieczenia ponadto: - 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka stewi - 2 łyżeczki miodu WYKONANIE: - wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci. Ciastem wylep małą tortownicę. - jagody umyj, połącz ze stewią
SMYKWKUCHNIpiękny kolor, jeśli dodamy do niego sok z malin lub jagód - oczywiście wyciśnięty z owoców! Składniki: 1/2 opakowania budyniu malinowego bez cukru 1/2 szklanki jagód dowolna substancja słodząca np miód, erytrol, ksylitol 1 szklanka mleka Jagody zgnieść łyżką w szklance. Odlać kilka łyżek mleka. Pozostałą część zagotować z miodem. W mniejszej ilości rozmieszać budyń. Dodać do zagotowanego mleka(...)mieszając, gotować aż do zgęstnienia. Wyłączyć palnik. Dodać jagody i wymieszać. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzastanawiać, trzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie, letnie śniadanko. Składniki na 2 duze porcje: 2 brzoskwinie 1 szklanka jagód 1 banan 1 niepełna szklanka wody kawałek imbiru 1 łyżka oleju Wykonanie: jagody starannie wypłukać, przebrać. Brzoskwinie obrać ze skóry jagody zmiksować z połową wody i jedną brzoskwinią. Wlać do pucharków drugą brzoskwinię zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru -5-7 dkg masła Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Składniki kruszonki skruszamy w palcach. Jagody mieszamy z dżemem. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko, szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno jajko (jedno białko pozostawiamy do smarowania ). Dosypujemy 25 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy(...)wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy. Dzielimy na 12 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki ceramiczne. Wypełniamy jagodami. Przykrywamy kruszonką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnywpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jagód 1 litr spirytusu 60% (jak uzyskać spirytus o tym stężeniu dowiecie się w linku powyżej) 0,5 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny laska kory cynamonowej 1 laska wanilii Jagody wsypujemy do słoika, dodajemy korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, startą skórkę(...)ciepłe i ciemne miejsce na 3 miesiące, ale każdego dnia nim mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przelewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić owoce od alkoholu. Jagody dodatkowo na durszlaku można wycisnąć, żeby jak najwięcej alkoholu z nich odzyskać. A potem dokładnie filtrujemy. Przefiltrowany płyn butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu
Marder&Marder Manufacturejagodowy. Składniki na ciasto: 3 kubeczki mąki pszennej orkiszowej 2 kubeczki cukru/ksylitolu 1 kubeczek oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 szklanki jagód (umytych, przebranych) Składniki na kruszonkę: 120 g mąki orkiszowej jasnej 50 g wiórków kokosowych 100 g masła 50 g cukru 1 kubeczek - 150 g Wykonanie: rozpuścić w ronelku masło. Składniki(...)porcjami jogurt i olej. Wmieszać w kilku ratach mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35 cm) i wyrównać szpatułką. Równomiernie rozsypać jagody. Na koniec zetrzeć na tarce kruszonkę lub rozetrzeć między palcami blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C i piec 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest(...)najlepszy czas na owocowe miksowanie! Koktajl jagodowo - porzeczkowy Składniki: 250 ml maślanki 2 garście jagód 1 garść porzeczek czarnych i czerwonych cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Maślankę przelewamy do blendera kielichowego. Owoce myjemy, osuszamy. Porzeczki odrywamy z łodyżek i z jagodami przekładamy do blendera. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy(...)szerokości nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozkładamy, górny brzeg przełożyć na dól, a dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce farszu, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 *C. Ciastka
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę(...)ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać
Kuchnia domowa AniDługo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych leśnych jagód, jeżeli je tylko spotkają. No i tak. Moja siostra jadąc przez, las który ciągnie się na odcinku 15 km, zauważyła chłopca który siedział ze słoikiem jagód. Chłopca! Który miał około(...)Samego w środku lasu! Serce mi się kroi, bo wiem, że jagód jest jak na lekarstwo a on siedział bardzo wystraszony, czekając aż ktoś je kupi, by zarobić kilka złotych ... Postanowiłam więc je dobrze poszanować i zrobić kilka bardzooo pysznych rzeczy. Pierwszą jest koktajl bo moje dzieciaki wprost uwielbiają koktajle z leśnych owoców - jeżyn, jagód itp. A przy okazji wypełniłam
Poezja Smaków - blog kulinarnymamy. U mnie jagody i maliny, pyszne połączenie. SKŁADNIKI : 250 g makaronu Lubella pełne ziarno 200 g świeżych malin 150 g jagód 1 łyżka cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Owoce myjemy, następnie mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na makaron rozkładamy krem jagodowy, posypujemy malinami i resztą jagód. Danie dosładzamy cukrem pudrem, dekorujemy miętą i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 125 g masła 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jagód ( mogą być mrożone ) 2 foremki PapilArt o wymiarach 18/9 cm Wykonanie : Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno(...)masy maślanej dodać śmietankę i mąkę z proszkiem, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek, wierzch posypać jagodami. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili