delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części. 2. Poncz: Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 3. Żelka jagodowa: Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia(...)jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami. 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą
Szalona Kuchnia Ewelinysię cieszą , powody mogą być różne. Tak czy inaczej to czas który zazwyczaj spędzamy przy gorącej herbacie i kawałku smacznego ciasta. Dziś będzie tarta, z jabłkami, cynamonem i jagodami goji. Robię ją wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ale w małych ilościach, aby później nie jeść na siłę … Składniki; 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki gryczanej(...)jagód goji Skworcu pół ł yżeczki cynamonu Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być. wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami
Radość kipiąca uśmiechem.wykorzystałam jagody w żelu marki Devaldano Devaldano produkuje przetwory owocowe i warzywne, korzystając z dobrodziejstwa runa leśnego. Znajdziecie tu mrożonki, susze i przetwory. Owoce w żelu ( Devalano oferuje jagody i żurawinę ) świetnie sprawdzają się w deserach lub jako dodatek do słodkich śniadań - owsianek, jaglanek czy naleśników. Są niezastąpionym dodatkiem do gofrów i słodkich wypieków. PRZEPIS NA DESER BUDYNIOWY(...)ziemniaczanej lub z tapioki 2 łyżki masła orzechowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 ml śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru pudru kilka pierników korzennych owoce w żelu ( u mnie jagody Devalano ) Przygotowanie deseru: 1. Mleko przelać do rondelka, zostawiając niecałe 100 ml. Zagotować mleko z cukrem kokosowym. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i skrobią. Gotujące się mleko wlać
kolorowotorcikowoktóry przepis powinienem opublikować – muffinki z jagodami, czy muffinki z cynamonem. Prawie 70% głosujących wybrało muffinki jagodowe – a więc zapraszam na przepis na muffiny z jagodami
Vegan Tastegładko, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy gofry na złoto. Podajemy z ulubionymi składnikami. Np. z jogurtem greckim, owocami, orzechami. U mnie dzisiaj właśnie gęsty jogurt + jagody w żelu, pychotka :) Wpis powstał(...)współpracy z marką Devaldano , która specjalizuje się w produktach pochodzących z lasu - ja uwielbiam las, grzybobrania, zbieranie jagód czy jeżyn i oczywiście ich pałaszowanie :) W ofercie producenta znajdziecie grzyby marynowane, suszone, grzybowe koncentraty oraz mnóstwo leśnych owoców w zalewie czy żelu (jagody, borówki, maliny, żurawina). Marka bliska naturze, wszystkie produkty są wege, a część certyfikowana BIO. Polecam! Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjesię prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki(...)musimy odmrażać. Następnie blendujemy ok. 250-300 g jagód na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową. Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami
Kuchnia MagdaLenySkładniki: (2 porcje) 1/2 litra świeżych jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 400 g. jogurtu naturalnego 10-15 listków fioletowej bazylii Jagody przesyp do niedużego garnka i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Garnek postaw na średnim ogniu, podgrzewaj i czekaj, aż owoce się rozprażą i puszczą sporo soku (6-8 minut). Jagody zdejmij z ognia(...)dodaj do nich połowę listków bazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego wystudzenia. Do zimnych jagód wlej jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem). Zupę schłodź w lodówce. Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu
Delicious Placeszczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce(...)pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać
Walijskie Pichcenieminut Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży 80 g cukru pudru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru pudru 3 żółtka + 1 jajko 110 g masła 300 g jagód 50 cukru kryształu Sposób przygotowania: Drożdże pokrusz do miski. Dodaj łyżeczkę cukru pudru, połowę letniego mleka ( nie gorącego) oraz łyżkę mąki. Mieszamy zaczyn, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem. Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej. Następnie napełnij nimi dołeczki . Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z odłożonej wcześniej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę. Posyp nią wszystkie bułeczki. Blaszkę
Różne smaki w kuchniszkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 6600 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szkl jagód ok 400 g malin Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 2,5 opakowania wafelków w czekoladzie Biszkopt: Białka(...)szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Do kremu wsypać jagody, wymieszać. Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, odstawić do przestudzenia i lekkiego tężenia. Biszkopty naponczować i przekładać kremem, wtykając w niego połowę malin (reszta do galaretki). Po złożeniu tortu
Smakołyki Asikruchych ciastek 60 g masła Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 100 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wiórek kokosowych, 1/3 szkl. jagód, 6 listków żelatyny Dodatkowo: maliny i jagody do dekoracji, galaretka malinowa WYKONANIE Spód ciasteczkowy: Ciastka blendujemy lub mocno rozgniatamy. Masło topimy. Wystudzone masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy(...)wykładamy folią, wykładamy masę ciasteczkową lekko dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa: Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 10 minut, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody blendujemy. Ser miksujemy z jogurtem i cukrem, a następnie dodajemy żelatynę. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy jagody, a do drugiej wiórki kokosowe. Wykładamy naprzemiennie na przygotowany wcześniej spód
słodki bratekblogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste , ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć. Ciasto (na ok 10 drożdżówek) : 25g drożdży pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 70 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka jagód(...)przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość ok 1 cm wycinamy okręgi i na każdy nakładamy łyżkę jagód i zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Kruszonka : 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 20 g masła 1 jajko do smarowania Mąkę z cukrem umieszczamy w misce, dodajemy zimne
Cynamonowe szczęścieorzeźwiający koktajl owocowy ze składników łatwo dostępnych , mogą być owoce mrożone , lub świeże , ale chodzi głównie o owoce jagodowe czyli jagody , maliny , truskawki czy jeżyny . W tej konfiguracji ten koktajl jest najlepszy . Dziś prezentuję w wersji najprostszej , z jagodami i truskawkami . Tajemnicą sukcesu tego smaku jest dodatek świeżych liści mięty i mleka kokosowego , gdzie wszystko tworzy(...)polecam :-) W przedstawionym składzie koktajl jest wegański :-) Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta). * * * Składniki na około 1 litr koktajlu: 2 banany garść truskawek mrożonych lub świeżych 1 filiżanka jagód mrożonych lub świeżych 1 garść liści mięty ok. 1 łyżka syropu z agawy ok. 850 ml mleka kokosowego z kartonu lub więcej Wykonanie: 1. Składniki koktajlu. 2. Wszystko wrzucamy
Kawa z mlekiemłyżeczki sody Dodatkowo -jagody (mogą być mrożone) - wegańskie krówki kokosowe Super krówka - wegańska czekolada Super krówka Mąkę przesiać przez sito, dodać wiórki, ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić do 1/4 wysokości kładą na zmianę ciasto z jagodami. Piec
Candy Pandasosłodził masę jaglaną. Ciacho przygotowałam w mniej więcej 30 minut. Wyszło smaczne, kremowe, z dość mocno kleistą masą, za sprawą kaszy. Jest bezglutenowe i wegańskie . Spód: 50 g jagód goji (Inna Bajka) 50 g suszonej morwy (Inna Bajka) 50 g masła orzechowego 20 g tahini 1 łyżka kakao surowego (Inna Bajka) 1 łyżeczka proszku maca (Inna Bajka(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do rondelka, zalej mlekiem i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę. W międzyczasie przygotuj spód. Zalej wrzątkiem jagody goji i morwę i pozostaw na ok. 10 minut, aby zmiękły. Kolejno dokładnie je odcedź z wody i zmiksuj w malakserze z pozostałymi składnikami. Gotową masą wyłóż spód wybranej
Zdrowie na języku :P