z jagodami - 7023 przepisów (strona:66/469)

Delikatne pierogi z jagodami 124

już tylko lepsze! Składniki: (na ile? huh, nie pamiętam :)) 30? 50? zależy od wielkości): 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 1 jajko ciepła woda jagody, dużo jagód! :) gęsty jogurt naturalny 0% słodzik w proszku - ja używam Sussina Gold* sól *oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem Do dzieła: Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy(...)tylko jak się te pierogi właściwie "klei?" :)) Mój system pierogowy wygląda następująco: Kółeczko z ciasta kładę na dłoni i robię w nim na środku delikatne wgłębienie, łyżeczką nakładam jagody, posypuje je ok. połową łyżeczki słodziku i zaczynam zagniatanie krawędzi od zewnątrz, tak aby jagódki nie wypadały. Kiedy krawędź jest porządnie zaklejona, poczynając od lewej strony robię taką zakładkę-falbankę

Spektrum Smaku
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 193

Rozpoczynamy cykl "Śniadania z całego świata". Mieliście już okazję poznać arabskie placuszki katayef, które podałam z jagodami. Tym razem zapraszam na wschód, do Rosji. Oladuszki to placuszki przygotowywane na bazie maślanki w stosunku 1:1 z mąką. Użyłam prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce(...)jajko   Dodatkowo : gęsta, kwaśna śmietana pół szklanki jagód 1 łyżeczka miodu woda do podlania jagód Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelnię nałożyć okrągłe porcje ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha. Następnie usmażyć drugą stronę.  Jagody umieścić w garnku, podlać wodą, dodać miód i rozgnieść. Gotować do odparowania wody. W razie potrzeby

Chocolate Muffin Blog
Poro - tort 196

składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona(...)miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.   Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia. Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości. Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero

Mix smaku
Koktajl banan + jagody na jogurcie naturalnym 117

Jagody i banan to duet idealny. Poniższy koktajl najlepiej smakuje i wygląda(...)razu po przygotowaniu. Jeżeli lekko się rozwarstwi to wystarczy całość jeszcze raz przemieszać.  Składniki na 2 porcje: 1 jogurt naturalny (400 g) 1 szklanka jagód  1 banan ewentualnie 1 łyżka cukru Jagody umyć. Banana obrać i pokroić w plasterki. Do blendera wsypać jagody, dodać banana, cukier i jogurt naturalny. Wszystko ze sobą zmiksować. Koktajl przelać

Ugotować
Mocno jagodowe muffiny z kruszonką. 165

oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody kruszonka 20 g masła 20 g cukru 40 g mąki dodatkowo: 350 g jagód 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko(...)lejące, może mieć grudki. 4. 2/3 jagód wymieszać z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Dodać delikatnie do ciasta. 5. Zagnieść kruszonkę z mąki, cukru oraz masła i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut. 6. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 2/3 wysokości. 7. Na cieście rozłożyć pozostałe jagody oraz kruszonkę. 8. Piec około

DefinicjaSmaku
Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie 212

Masa serowa : 5 kostek po 250 g sera białego półtłustego  100 g margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 2 cukry waniliowe  2 szklanki jagód  Kruszonka : około 100 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki  szczypta proszku do pieczenia  Składniki zagnieść . Wykonanie : Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopioną margaryną. Tortownicę(...)mikserem dodawać stopniowo : cukier , jajka, budyń i roztopioną margarynę. Do sera dodać 1 szklankę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wyłożyć na spód herbatnikowy , na ser resztę jagód. Na jagody pokruszyć kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni  piec około 50 / 55 minut , zależy też jak piecze wasz piekarnik . Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche z jagodami i kruszonką 140

szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru    1 l jagód  1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka tradycyjna duża  Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie(...)zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.    Rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki . Na ciasto wyłożyć umyte jagody i posypać cukrem. Z podanych składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i pokruszyć na jagody . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut , ciasto ma być złociste. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Koktajl jagodowy 119

jagód do dekoracji 500ml kefiru 2 łyżki śmietany 18% listki mięty/melisy, bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Jagody delikatnie przepłukać wodą, zostawić do obcieknięcia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze/mikserze kielichowym. Podawać schłodzone, udekorowane listkiem melisy/mięty i jagodami

Mania Wypiekania
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 73

jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia... A podczas mielenia daktyli zepsuła nasz blender. Jak to Madzia... ;) Śliwki suszone 150 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao jagody goji 6 łyżek wody Daktyle mielimy blenderem. Nasze były prawie do końca zmielone, pod sam koniec nasz blender zdechł. Jutro wyprawię mu pogrzeb. W trakcie mielenia dodajemy kakao. Suszone(...)koniec posypujemy kakao. I to wszystko. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Smakują niesamowicie! Jagody goji można zmielić, ale tak jak wspominałem Madzia popsuła blender. Więc jagody są w całości ;) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden

Marder&Marder Manufacture
Ucierane ciasto z jagodami 237

porzeczek w ogródku. A w oddali słychać grzmot. Fioletowe ręce od pysznych jagód. I usta. Lato. Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody własnoręcznie zebrane. I to właśnie one stały się bohaterkami w cieście(...)Składniki na małą blaszkę: 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z małej cytryny jagody cukier puder Masło ucieramy na miękki puch. Nie przerywając ucierania wsypujemy partiami cukier a następnie dodajemy po jednym jajku i skórkę cytrynową. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem

My simple kitchen
Crumble z jagodami 128

pojemności kokilek łyżeczka cukru dekoracja: 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i  przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody do każdej kokilki; na jagody nakładać

KreatywnePiny
Mini serniczki limonkowe z frużeliną jagodową. 187

śmietany 30% 6-7 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie ) 1 limonka 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody 16 okrągłych biszkoptów Na frużelinę jagodową : 350g jagód (wykorzystałam mrożone ) pół szklanki cukru (110g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dwóch łyżek cukru Do sera(...)szklankach czy kokilkach ) Na spodzie każdego otworu umieścić biszkopt i wypełniać foremkę masą serową . Na każdy serniczek brałam jedną czubatą łyżkę masy.. Tak przygotowane serniczki schłodzić w lodówce. Jagody z cukrem włożyć do garnka , podgrzewać aż cukier się rozpuści  (Mrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać ) Mąkę rozmieszać z woda i wlać do gotujących się jagód , Chwilkę pogotować. Wyłączyć

Malinowa Kawiarenka
Letnie racuszki 127

wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu, ciasto nabierając łyżką. Usmażone racuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi jagodami. Z podanych składników wyszło

Plate of Joy
Potrójnie jagodowe placuszki 68

Sezon na jagody trwa,tym razem padło na placki: Składniki: 2 szklanki mąki  jajko cukier  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sól mleko jagody twaróg ekstrakt wanilii Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,proszku do pieczenia i mleka robimy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sól oraz garść jagód. Dzielimy jagody na dwie części. Jedną miksujemy z ekstraktem i cukrem,drugą z cukrem i twarogiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 171

pieczenia) 1/2 szklanki mleka  (ja użyłam 3,2%) 1 łyżka oleju  1/2 opakowania cukru waniliowego ulubione aromaty do ciasta  Składniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego   łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem z dodatkiem cukru waniliowego(...)bardziej rzadkie, lejące, a po upieczeniu wilgotne. Pieczemy w temperaturze 170 - 175 stopni przez 30 minut.   Przygotowanie polewy: Początkowo miałam zamiar zrobić zwykłe jagodzianki ze świeżych owoców. Jednak jagody, które miałam przywędrowały do mnie w torebce foliowej i delikatnie się zmasakrowały. W domu nie miałam wszystkich składników do ciasta. Produkcję musiałam więc odłożyć na następny dzień. Tego jagódki

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania