Dzień dobry! Jestem, wróciłam. Kilka dni urlopu bardzo mi było potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem. Dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z jagodami, ale na dniach wyczekujcie bardziej wytrawnych przepisów na faszerowana cukinię, naleśniki ze szpinakiem i inne smakołyki. Składniki: 1 duży kubek 400 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek(...)jajek 1 kubek oleju roślinnego pozostałe: jagody cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy masę do dużej formy, ja użyłam kwadratowej 25 x 25. Wierzch ciasta jagodami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim
Życie zaczyna się w kuchnikaszę jaglaną w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i bakalii. Ugotowana na mleku kasza, z dodatkiem łyżki masła orzechowego, syropu klonowego z pysznym sosem z masła orzechowego oraz jabłkiem, jagodami goji i płatkami migdałów to idealna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy by dostarczać swojemu organizmowi "dobre", to najbardziej wartościowe, paliwo już od samego rana. Składniki(...)syropu klonowego Dodatkowo: płatki migdałów jagody goji jabłko Kaszę gotuję w mleku z syropem klonowym i masłem orzechowym do miękkości. Miksuję z jogurtem naturalnym na gładki krem. Masło orzechowe podgrzewam z mlekiem i syropem klonowym do połączenia składników, tworząc sos. Podaję porcję owsianki z sosem, jabłkiem, płatkami migdałów i jagodami goji. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również , kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada w środku jest(...)osób (około 12 muffinek): ● 180 g cukru ● 72 g mąki pszennej ● 140 g gorzkiej czekolady ● 140 g miękkiego masła + 40 g do wysmarowania foremek ● 5 jajek ● 50 g jagód (mrożonych lub świeżych) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.* Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, zdejmij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasmak jagód fajnie przełamuje słodycz ciasta. Składniki: ciasto - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 6 jajek - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem - 1/2 litra mleka - 4 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g masła - 1 łyżka mąki pszennej oraz - jagody(...)mąkę pszenną. Resztę mleka zagotowujemy dodając cukry. Następnie dodajemy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na przestudzone ciasto przekładamy połowę kremu, jagody oraz drugą połowę kremu. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową. Źródło inspiracji: Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Zainspirowana w kuchnijagody. Wyszło pysznie ! Jagodowe ptasie mleczko Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki jagodowe 3 łyżki cukru pudru 300 g mrożonej czarnej jagody Poltino 3 łyżki cukru Wykonanie: Obydwie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Jagody wrzucamy do garnuszka, lekko podgrzewamy, dodajemy zwykły cukier. Gdy cukier się(...)rozpuści, wyłączamy ogień. Jagody odstawiamy do wystudzenia, a następnie je blendujemy. W dużej misce mleko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem, aż powstanie pianka, wtedy - cały czas miksując - wlewamy tężejącą galaretkę. Masę przekładamy do pucharków, wypełniając je do 3/4 wysokości. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy masę jagodową. Deser wkładamy do lodówki, podajemy zimny
Kulinarne przygody Gatityorzechów laskowych i nerkowców 2 jajka (L) 2 łyżka pasty daktylowej (5-6 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem i zmiksowane na gładką pastę) 1 łyżka melasy karobowej 8-10 sztuk jagód goi Wykonanie: 1. Miąższ awokado oraz banany miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy jajka mieszając jedynie do połączenia nie ubijamy! 2.Orzechy laskowe całe wysypujemy na patelnię i chwilę(...)uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Masę wylewamy do lekko natłuszczonej foremki ceramicznej i pieczemy przez 25 minut w 220 st C. 5. Po upieczeniu studzimy a następnie przybieram jagodami goi i orzechami laskowymi. Smacznego
vaniliowoczekoladowaSkładniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z erytrolem(...)erytrolem żółtka. Mieszamy dokładnie. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części - jedną mieszamy z esencją, jedną z kakao i jedną z jagodami. Masę wykładamy warstwami do formy o boku ok. 25 cm lub średnicy ok 25-30 cm. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-45 minut
Kucharzycamnie stewia) -mały banan + jagody ze słoiczka i tahina Polecam również dodać łyżkę ricotty lub serka typu Bieluch, nadaje to jeszcze bardziej kremowej konsystencji! Wykonanie: Płatki gotujemy na mleku, dorzucamy tofu, wanilię, słodzik i banana. Wszystko blendujemy na gładką masę ( podgrzewając na małym ogniu). Przekładamy do miseczki, polewamy jagodami i tahiną. Całe danie
Gawron w rosolewww.facebook.com/HelioBakalie SKŁADNIKI: 10 g suszone jagody goji HELIO 200 ml mleka 1.5% 5 łyżek płatków ryżowych 1 łyżeczka cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Mleko wlewamy do garnka. Następnie dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż będą miękkie. Całość przelewamy do miseczki . Posypujemy suszonymi jagodami goji HELIO. Można również posypać odrobiną
Gotowanie Patkideser przygotować mogą nawet najbardziej zapracowani, ponieważ nie wymaga dużej pracy ani czasu. Jagoda zdrowa jagoda, bo zawiera wiele witamin doskonale komponuje się z truskawką. Polecam również tym, co są na diecie. Ja tylko czekam kiedy zacznie się sezon na jagody i będę je zbierać, zamrażać, robić konfiturki, dżemiki i soczki. Składniki: jagody 1 i 1/2 szklanki truskawki mrożone 1 szklanka jogurt naturalny 5 łyżek miód płynny 1 łyżeczka sok z cytryny 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. W blenderze umieścic jagody oraz jogurt i miód. Zmiksować, aż będzie gładka konsystencja. Przelać do pucharków. 2. Truskawki odmrozić w mikrofali. (ja wstawiłam na 2 minuty ). Zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny. Przelać
Kuchnia Paulettescukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki Masa serowa: ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram jaja 2 szt. serek mascarpone 250 gram mąka pszenna 3 łyżki Dodatkowo: jagody świeże 2 szkl. czekolada mleczna 100 gram mleko 3-4 łyżki orzeszki nerkowca obrane 3/4 szkl. Sposób przygotowania: 1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę(...)Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia Paulettesnajlepsze ciasto do pierogów ! SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 1 kg. typ 450 ciepła woda ok. 400 ml. mleko 4 łyżki olej 100 ml. cukier 1 łyżeczka Nadzienie: jagody 800 g. cukier 4 łyżki Dodatkowo: śmietana kwaśna lub ubita kremówka do dekoracji i smaku olej 3-4 łyżki METODA: Mąkę przesiać, wlać wodę, mleko, olej(...)ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się. Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki
Kuchnia Pauletteswrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego(...)minuty. • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kochamsuszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu(...)ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 10 minut, podsypując mąkę. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, uformować kulkę, lekko ja spłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć nadzienie z jagód i zlepić brzegi. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić jagodzianki i piec je około 25-30 minut. Zimne jagodzianki można
Zrób to smacznieRobi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8 Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki kopiata łyżka malin kopiata łyżka jagód(...)dużego garnka lub miski wbić jajko, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe
Gotuję Testuję