Nadzienie: 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kg leśnych jagód Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać(...)ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Anisię upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam na stoisku te piękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was. A już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z jagodami(...)porcje po 16 średnich pierogów) Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę
Słodkie okruszkisoli 300 g jagód 1 łyżka cukru 2 łyżki mleka Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone masło, by się nadtopiło do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć(...)łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiórki kokosowe, nieco soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy aż kasza wchłonie wodę około 12-15 minut. Jagody miksujemy z mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodajemy do kaszy i gotujemy jeszcze chwile do zredukowania płynu. Przekładamy do miseczek. Serwujemy z świeżymi owocami sezonowymi i jagodami goji
Pyry na GazNiedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się jak na razie numerem jeden. Trochę nietypowo się ją robi, ponieważ gotuje się z jagód, wody i cukru sok, a później łączy z rozcieńczonym spirytusem. Potem zlewa się nalew do butelek i odstawia(...)rodzinę i byli oczarowani jej smakiem. NALEWKA JAGODOWA Z LAWENDĄ. Składniki na około 2 l: 1250 ml jagód 900 - 1000 ml wody 600 - 800 g cukru 25 -30 gałązek świeżej lawendy lub około 3 łyżeczki suszonej 500 ml spirytusu Sposób przyrządzania: Jagody oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka, dodać 800 ml wody oraz cukier. Sok z jagód zagotować, mieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychkuchni przyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2 jaja 1/2 szklanki mleka(...)opakowania drożdży 1 łyżka cukru jagody Drożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, a one same się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu mieszamy je z mlekiem, a następnie mąką i jajami. Na koniec wsypujemy jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką
Cynamonowe szczęścieryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 28cm) spód: ¾ płatków owsianych ½ szklanki mąki pszennej łyżka cukru żółtko jajka łyżka(...)jogurtu greckiego 2 łyżki masła masa serowa: 1kg sera twarogowego 3x mielonego 100g masła szklanka jagód 1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser) 6 jajek L aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy
Pyry na Gazwziąć w pracy kilka dni urlopu bo nie dość, że muszę te jagody ogarniać to w ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już(...)powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży na tą ilość ciasta potrzeba 2 kg jagód i około 100 g cukru, podsmażyć razem około 3 minut. Przygotowanie: po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery części, uformować wałki po czym pociąć na plastry. Nie bawić się
greenscarfzgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie przelewać go zimną wodą. Jagody umyć, oczyścić i wsypać do kielicha blendującego (4 łyżki zostawić do dekoracji). Na sam koniec dodać jogurt i wsypać cukier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowanym sosem jagodowym polać ugotowany makaron. Wierzch dania można ozdobić całymi jagodami, świeżą miętą i kleksami jogurtu naturalnego
Ugotowaćdodatkiem soku z cytryny, nasionami chia i odrobiną ksylitolu to również prawdziwa bomba witaminowa :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 szklanka jagód 180 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżka ksylitolu (można więcej) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagody miksujemy z ksylitolem na gładką masę. Odkładamy 1/4. Pozostałą część miksujemy z 1/2 mleczka kokosowego i nasionami chia(...)Pozostałe mleczko ubijamy z sokiem cytryny i łyżeczką ksylitolu. W szklance układamy kolejno : jagody, jagody z mleczkiem kokosowym, i mleczko kokosowe z sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Smacznego
DefinicjaSmakumówi producent : Ekologiczne słodkie jagody połączyliśmy z wytrawną i intensywną aronią, w efekcie powstała wyśmienita konfitura o bogatym bukiecie, delikatnej konsystencji, pachnąca leśnymi jagodami. Łyżeczka tej konfitury to tylko 10 Kcal! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy 125 g owoców na 100 g gotowej konfitury. Skład : jagoda ekologiczna (66%), aronia ekologiczna (17%), cukier trzcinowy ekologiczny (16%), pektyna(...)mniej słodkimi produktami i wtedy smaki uzupełniały się idealnie. Konfitura zawiera mnóstwo kawałków owoców, właściwie składa się głównie z nich, nie jest to jakaś 'papka'. Główny plan grają tu jagody, aczkolwiek jest wyczuwalny lekki, charakterystyczny dla aronii cierpki posmak. Konfitura ma bardzo dobrą konsystencję, dobrze się rozsmarowuje, nie jest rzadka, a gdy stoi w lodówce nie zastyga do postaci
breakfast of dreamsofertą i nawet zrobiłam małe zakupy. Jestem pod wrażeniem tak dużej oferty jak na nowo otwarty sklep. Strona jest wg mnie przyjemna i prosta w używaniu. Kupiłam m.in. ekologiczne jagody goji i zrobiłam sobie po bieganiu pyszną lemoniadę elektrolitową wg. przepisu Davida Wolfe. Przepis(...)bardzo prosty i łatwy do wykonania, tylko trzeba wcześniej namoczyć jagody w wodzie. Składniki: - 1/2 szklanki jagód goji, - 1 litr wody, - ok 1/2 szklanki soku z cytryny, - sól himalajska - ew. coś słodkiego do smaku - ja użyłam syrop z mniszka lekarskiego. Wykonanie: Jagody namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny, odcedzić. Jagody odłożyć do zjedzenia :) Do wody dodać
Co na wege obiad?styropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakudeser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto) 1 łyżka cukru Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą(...)ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się nie kleiły. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej
Mama Gotuje