Bardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki i jagody. Po przyjściu do domu od razu wzięłam się za ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a to za sprawą kokosowego cukru. Ostatnio mieliśmy dyskusję w pracy co takiego dobrego może być(...)nektarynki 150 ml jagód 2 łyżki cukru pudru do posypania Utrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy mieszając łyżką. Rozprowadź masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój nektarynki w plasterki i wciśnij w ciasto. Posyp całość jagodami, lekko dociśnij. Piecz ciasto
codojedzeniaNadzienie: 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kg leśnych jagód Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać(...)ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Anisoli 300 g jagód 1 łyżka cukru 2 łyżki mleka Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone masło, by się nadtopiło do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć(...)łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut pierkarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiórki kokosowe, nieco soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy aż kasza wchłonie wodę około 12-15 minut. Jagody miksujemy z mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodajemy do kaszy i gotujemy jeszcze chwile do zredukowania płynu. Przekładamy do miseczek. Serwujemy z świeżymi owocami sezonowymi i jagodami goji
Pyry na Gazkuchni przyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2 jaja 1/2 szklanki mleka(...)opakowania drożdży 1 łyżka cukru jagody Drożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, a one same się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu mieszamy je z mlekiem, a następnie mąką i jajami. Na koniec wsypujemy jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką
Cynamonowe szczęścieryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 28cm) spód: ¾ płatków owsianych ½ szklanki mąki pszennej łyżka cukru żółtko jajka łyżka(...)jogurtu greckiego 2 łyżki masła masa serowa: 1kg sera twarogowego 3x mielonego 100g masła szklanka jagód 1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser) 6 jajek L aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy
Pyry na Gazwziąć w pracy kilka dni urlopu bo nie dość, że muszę te jagody ogarniać to w ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już(...)powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży na tą ilość ciasta potrzeba 2 kg jagód i około 100 g cukru, podsmażyć razem około 3 minut. Przygotowanie: po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery części, uformować wałki po czym pociąć na plastry. Nie bawić się
greenscarfzgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie przelewać go zimną wodą. Jagody umyć, oczyścić i wsypać do kielicha blendującego (4 łyżki zostawić do dekoracji). Na sam koniec dodać jogurt i wsypać cukier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowanym sosem jagodowym polać ugotowany makaron. Wierzch dania można ozdobić całymi jagodami, świeżą miętą i kleksami jogurtu naturalnego
Ugotowaćdodatkiem soku z cytryny, nasionami chia i odrobiną ksylitolu to również prawdziwa bomba witaminowa :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 szklanka jagód 180 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżka ksylitolu (można więcej) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagody miksujemy z ksylitolem na gładką masę. Odkładamy 1/4. Pozostałą część miksujemy z 1/2 mleczka kokosowego i nasionami chia(...)Pozostałe mleczko ubijamy z sokiem cytryny i łyżeczką ksylitolu. W szklance układamy kolejno : jagody, jagody z mleczkiem kokosowym, i mleczko kokosowe z sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Smacznego
DefinicjaSmakumówi producent : Ekologiczne słodkie jagody połączyliśmy z wytrawną i intensywną aronią, w efekcie powstała wyśmienita konfitura o bogatym bukiecie, delikatnej konsystencji, pachnąca leśnymi jagodami. Łyżeczka tej konfitury to tylko 10 Kcal! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy 125 g owoców na 100 g gotowej konfitury. Skład : jagoda ekologiczna (66%), aronia ekologiczna (17%), cukier trzcinowy ekologiczny (16%), pektyna(...)mniej słodkimi produktami i wtedy smaki uzupełniały się idealnie. Konfitura zawiera mnóstwo kawałków owoców, właściwie składa się głównie z nich, nie jest to jakaś 'papka'. Główny plan grają tu jagody, aczkolwiek jest wyczuwalny lekki, charakterystyczny dla aronii cierpki posmak. Konfitura ma bardzo dobrą konsystencję, dobrze się rozsmarowuje, nie jest rzadka, a gdy stoi w lodówce nie zastyga do postaci
breakfast of dreamsstyropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakudeser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto) 1 łyżka cukru Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą(...)ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się nie kleiły. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej
Mama Gotujezimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 250 g jagód Wykonanie: Jagody umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę(...)maślanki. Do ciasta dodać jagody, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut
Mama Gotujeśniadanie tylko zyska na wartości, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go włączyć do jadłospisu już od rana. Całość u nas uzupełniły jagody, ale możecie wybrać inne owoce i jogurt, bardziej światowo syrop klonowy lub lokalnie cudowny płynny miód. ;) Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej(...)kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy * 2-3 łyżki dżemu jagodowego duża garść jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki wody Dżem podgrzać. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać trochę wody. Zmiksować. Placki polać sosem, posypać jagodami. Smacznego! * używałam dżemu jagodowego z domowej produkcji (dziękuję Mamo!), jeżeli użyjecie dżemu, który był z dodatkiem żelatyny
Pełny talerz