z jagodami - 7023 przepisów (strona:47/469)

Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem 100

pomysły na kolacje. Z kilku składników można przygotować przepyszny słoiczek, wypełniony po brzegi. Tym razem królowały jagody, nasiona chia, masło orzechowe i kokos. Szybka, ale zdrowa kolacja lub śniadanie, do przygotowania nawet na ostatnią chwilę, przed wyjściem do pracy.  Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 4 łyżki jagód 1 łyżka(...)orzeszków ziemnych 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Jogurt mieszamy z 2 łyżkami jagód, nasionami chia i miodem. Przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy 2 łyżki wiórków kokosowych, masło orzechowe i pozostałe jagody. Oprószamy kokosem

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 143

zawinięciu ciasto stało się zimne od zamrożonych owoców. Spodziewałam się, że podczas pieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto ładnie wyrosło, było smaczne i ja miałam swoje drożdżówki z porzeczkami, dziecko z jagodami, a kawałkami z jeżynami podzieliliśmy się sprawiedliwie i ta kruszonka. Dużo kruszonki, mmmmmmniam(...)kruszonkę robię nawet kilka dni wcześniej. No dobra, zawsze mam zapas kruszonki w zamrażarce :) Dodatkowo: 250 g sera białego cukier do smaku ulubione owoce, u mnie po garści jagód, jeżyn i czerwonej porzeczki 1 łyżka cukru do dosłodzenia czerwonej porzeczki Ser po prostu zmiksowałam z cukrem. Sposób przygotowania: Ciasto. Tu standardowo do dużej miski wsypuję sól, na to przesiewam

Blondynka Gotuje
Pierogi z jagodami 117

Pierogi z jagodami to smak lata i smak mojego dzieciństwa jednocześnie. Nieodłącznie kojarzą mi się z rodzinnym domem, wakacjami, rodziną, ale też z fioletowym uzębieniem i ustami w tym samym kolorze. Z niespieralnymi plamami na letnich sukienkach, z sokiem jagodowym wypływającym na śmietanę, wylizywaniem (tak, tak!) talerza po jedzeniu! Też macie takie wspomnienia? Jak wiadomo - najlepsze pierogi(...)wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło. W tym czasie mieszamy jagody z cukrem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy kółeczka (szeroką szklanką lub wycinaczką w kształcie kółka), napełniamy jagodami i zlepiamy w zgrabne pierożki. Gotujemy pierogi przez 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wody

Kulinarne Inspiracje
Amarantusowy kisiel jagodowy 71

włączyć go do diety? „. Nie mniej ważne od mąki są jagody. Jest ich obecnie na targach, straganach i kleparzach zatrzęsienie. Problem w tym, że wiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu(...)dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 150ml wody 100g jagód 2 łyżki mąki z amarantusa szczypta soli *opcjonalnie miód, cukier, erytrol lub inne słodziwo do smaku Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Dodaj jagody oraz sól. Gotuj przez około 5 minut. 2 Po tym czasie wsyp mąkę z amarantusa, dobrze wymieszaj

Blendman
Parowce, pampuchy, kluski na parze 175

JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.)  3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 50 g drożdży 1 łyżka cukru jagody  Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy(...)zagniatamy ręcznie) kilka minut.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.  Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód.  Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce

Bon appetit mon amie
Sernik jagodowy 283

dłużej jak 30 sekund. Masę serową wyrabiamy cały czas na najniższych obrotach. Jest to bardzo istotne, gdyż nie powoduje napuszenia masy, ale sernik po upieczeniu będzie puszysty i równy. Jagody odsączamy z soku na sitku, następnie miksujemy blenderem, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, ponownie miksujemy. Dodajemy do masy serowej przecierając przez sitko. Skrapiamy wodą różaną. Całość mieszamy łyżką(...)obręcz tortownicy. Pozostały syrop z jagód można teraz wykorzystać do ozdoby sernika. Trochę syropu odlewamy i rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Resztę zagotowujemy i do wrzącego wlewamy płyn z mąką. Mieszając, gotujemy jak kisiel (ma być gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej

mojewypiekiinietylko
Kruche zawijańce z jagodami. 123

proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g jagód 30 g posiekanych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pozostałe składniki, całość zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 1,5 godziny. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Ciasto wyjąć(...)lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć na kratkę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jagodowa pokusa 132

pieczenia to zapraszam na malinową fantazję Masa jogurtowa z jagodami 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego 9 łyżeczek żelatyny 200 g jagód cukier puder według własnego smaku Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Jagody zmiksować na gładko i połączyć z jogurtem.  Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej(...)napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując Wlać masę na warstwę jogurtową i odstawić do zastygnięcia. Dodatkowo jagody 2 galaretki niebieskie Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Na masę śmietanową wyłożyć warstwę jagód i zalać tężejącą galaretką. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Sernik jagodowy na zimno 184

ulubiony”, wiaderkowy, Philadelphia) 500 g jagód 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru pudru do jagód 100 ml śmietany kremówi (30%) 4 łyżki żelatyny 120 ml gorącej wody         Dodatkowo: 350 ml śmietany kremówki (30%) odrobina barwnika spożywczego w kolorze jagodowym jagody, lub borówki   do dekoracji   Wykonanie: Upiekłam spód do sernika. Piekarnik włączyłam(...)żeby spłaszczyć i wyrównać. Zdjęłam papier ze spodu ciasta i włożyłam ciasto ponownie do tortownicy.   Teraz powinno się wystudzić. W tym czasie zabrałam się za zrobienie masy serowej. Jagody umyłam i odsączyłam na sitku. Przesypałam do miski, dodałam 2 łyżki cukru i zmiksowałam blenderem     Ser przełożyłam do misy miksera i utarłam z cukrem na puszystą masę

Kuchnia u Krysi
Sernik jagodowo-waniliowy 158

jakości twarogu z wiaderka 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka aromatu waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 300 g jagód Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY *WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy(...)smarujemy odrobiną masła. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, twaróg, śmietankę, aromat, ziarenka z laski wanilii, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy jagody i lekko dociskamy, żeby jagody delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki

My Culinary Art
drożdżowe jagodzianki z kruszonką 103

łyżka cukru 3 łyżki mąki ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 70 g masła duże jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie: ok 0,5 l jagód 3 łyżki cukru kruszonka: 0,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g masła W ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji(...)mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni, na środek wkładać porcje nadzienia, sklejać formując podłużne bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem

6niebo
Racuszki z jagodami i papierówką. 114

Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną racuszki, a że siedzę na działce i mam blisko las postanowiłam zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy drożdżowe z jagodami 180

propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni