Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami
Tradycyjna kuchnia Kasijagodami i puszystą bezą. SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 100 g masła (schłodzonego) 30 g cukru pudru lub zwykłego 2 żółtka NADZIENIE 350-450 g jagód 180 g konfitury (z czarnej porzeczki, jagód, wiśni, malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej BEZA 2 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Formę o średnicy(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy blachę z ciastem i pieczemy 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat, piekarnika nie wyłączamy. NADZIENIE : Jagody oczyszczamy z listków i ewentualnych ogonków. Wsypujemy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Dodajemy połowę konfitury i delikatnie mieszamy. BEZA : Metalową lub szklaną miskę przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym octem. Dodajemy białka
cool and mintySezon na jagody rozpoczęty, zapraszam więc na jagodowy placek. Nieziemsko kruchy, z dodatkiem świeżych, aromatycznych jagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-) Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru(...)250g masła o temp. pokojowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Piana z białek: 5 białek 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 400g świeżych jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki
Walijskie Pichcenierodzynki! Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Składniki: 1 litr maślanki 400 g truskawek 1 szklanka suszonych jagód goji cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy umyte truskawkii bez szypułek oraz suszone jagody goji. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy cukier do smaku i miksujemy ponownie. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest
Moja smaczna kuchniaKażda łyżeczka, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. I te fioletowe, cudne jagody… A przygotowanie takiej ryżowo-twarogowej zapiekanki jest bardzo proste i zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Osobiście lubię ją jeść również w formie kolacji. Spróbujcie, zachęcam do zapiekania Ryżowo-twarogowa zapiekanka z jagodami. Pyszne zapiekane śniadanie. 2016-04-20 10:27:29 Write(...)this look wrong? Składniki (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mleka 6 łyżek płatków ryżowych 1 1/2 łyżeczki miodu 125 g chudego twarogu 2 1/2 łyżki jagód Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód do smaku i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy płatki ryżowe i ciągle mieszając gotujemy około 3-4 minuty
Słodkie okruszkisię na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym Składniki na ciasto kruche: 175 g mąki 25 g cukru pudru 100 g masła(...)serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy, tak by otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dodać go do sernika. Tofucznik bananowy- pomysł jak dla mnie zbyt banalny, uznałam, że tym razem posunę się dalej i szybko ugotowałam kaszę jaglaną, którą zblenowałam razem z jagodami goji i wykorzystałam jako masę na sernik. SKŁADNIKI : 100g tofu 2 łyżki nasion chia banan 1.5 szklanki mleka sojowego łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki kaszy jaglanej(...)nasionami chia- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia mleko gotujemy, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i cynamon- gotujemy do wsiąknięcia płynu jagody goji zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z jagodami goji- następnie kładziemy jako kolejną warstwę tofucznika całość odkładamy do lodówki na ok 3 godziny
healthy dreamsukładamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy masę jasną i posypujemy jagodami. Na jagody układamy namoczone w naparze biszkopty, które smarujemy pozostałą częścią jasnej masy i posypujemy pozostałymi jagodami. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (Tiramisu można przyozdobić bitą śmietaną). Życzę smacznego
Kulinarne życiewieczory. Koktajl z jagód... pierogi ... nie ma niczego lepszego. Dziś jednak chciałabym Wam przedstawić zupełnie inne, o wile zdrowsze jagodowe pasty od LiQberry . Produkcja tych past oparta jest na nowoczesnej technologii, która umożliwia przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu pasty otrzymują dodatkowe wartości odżywcze, które pierwotnie zamknięte są we wnętrzu nasion. Pasta z jagody zawiera witaminy(...)reguluje pracę jelit; Dzięki zawartości flawonoidów i chromu działa redukuje poziom glukozy we krwi; Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jest przyswajalna przez organizm w 100% (jagody w około 40%). W celach zdrowotnych producent zaleca spożywanie 1 łyżki 30 minut przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie. Oczywiście pasta taka nadaje się doskonale również jako baza wspaniałych
Słodkie okruszkiwspólnego z klasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko(...)miękkiego masła lub margaryny 150 g brązowego cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych) cukier puder (po posypania ciasta) Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej
MyCookBook.pljajko 2 łyżki oleju ciepła woda szczypta soli Farsz: 300 g jagód 1 czubata łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny/jogurt grecki cukier Wykonanie: Farsz: Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Wsypujemy je do miski i dodajemy cukier oraz bułkę tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy(...)wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki wcześniej przygotowanych jagód, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypaną mąką powierzchnię i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie
MyCookBook.plSkładniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki masła roztopionego 30 g drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru na sos jagodowy: 200 g mrożonych jagód (oczywiście w sezonie świeże) 1,5 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać(...)przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotować sos jagodowy. Wcześniej rozmrożone jagody zasypać cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową jagód
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić garnek i dodać napęczniałą żelatynę szybko mieszając aby dobrze rozpuściła się. Garnek z jagodami postawić na małym
Amatorka kuchennaKolejny sernik na zimno. Tym razem jagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny(...)godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej. * jeżeli użyjemy samej jagodowej galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką jagód można do masy dodać odrobinę fioletowego barwika spożywczego a samą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceUwielbiam jagody. Dlatego tak często wymyślam w kuchni przeróżne połączenia smaków, które by z nimi pasowały. Ostatnio postanowiłam połączyć pyszne i zdrowe płatki orkiszowe z jagodami i ricottą. W rezultacie otrzymałam wspaniały pucharek, który nadaje się świetnie na śniadanie, deser, a nawet wieczorną "zachciewajkę". Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g serka ricotta 3 łyżki jagód + 1/2 łyżki(...)pucharka tworząc białą warstwę - jak na zdjęciu). W miseczce łączymy serek ricotta z cukrem pudrem, mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki jagód i znów dokładnie mieszamy. Jagodową ricottę wykładamy na płatki orkiszowe. Wierzch posypujemy całymi jagodami i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszki